Frustrerande felsölkning utan multimeter

Två gånger per år så är det dags att ta fram reservdelsförrådet av julgrans/adventstake-ljus. Adventsljusstakarna funkade bra i år. Enda utmaningen är övergången till ljusdioder då det av någon anledning inte fungerar att kombinera led och traditionell glödtrådslampor i samma ljusstake. Konverteringen till LED-lampor i stakarna som jag berättade om för två år sedan är fortfarande inte genomförd då plötsligen ett helt nytt stall av ljusstakar uppenbarade sig.

Värst är det med julgransljusen som inte är behändigt uppsatta på en ställning för organiserad felsökning som i fallet med ljusstaken. Dessa ligger mer tilltrasslade i en stor härva.

20131222_112718

En söndrig julgransljushärva givandes mig mycken frustration i juletid

Men årets övning har varit värre än brukligt. Två slingor hade slutat fungera så jag hade ingen referensslinga att prova lampor i. Och som om inte det vore nog – i den ena så var det två lampor som var sönder. Det var ett gediget felsökningsarbete som pågick igår kväll som under processen innebar ytterligare lampor som krossades i omild behandling.

Båda slingorna lyste när fem lampor hade klassats som sönder genom empirism. Då det bar iväg till affären för att komplettera med ytterligare lampor. När jag sedan kommer hem och sätter i dessa nya lampor så fungerar inte ljusslingan – trots att alla lampor omprovats och funnits fungerande.

Min hypotes nu är att någon av hållarna (eller kanske flera av dem) inte fungerar då konstruktionen är av bräcklig typ med ett bleck på sidan och ett bleck i botten på hållaren. Detta kan säkerligen inte vara hundra procent driftsäkert. Speciellt gäller det efter att ett antal lampor provats slingan.

Någon måste ha räknat på hur många gånger man kan byta en julgranslampa innan hållaren slutar fungera. Jag konstaterar att prestandan inte är god nog för en power-user som jag. Summa summarum så måste jag nu kolla vilken av hållarna som är sönder och till det behöver jag en multimeter och genomföra en binärsökning. Antalet mätningar är [log 2 16]… om jag bara hittade min multimeter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.