Gasa i hemtjänsten och preliminär-bromsa i arbetsmarknadsverksamheten

Av | 2011-03-02

Ett 7,5 timmars socialnämndsmöte gav vid hand att den nya nämnden inte lättvindigt hoppar på nya projekt och idéer. Dessutom finns en skuggbudget eller prognos som arbetats fram inom förvaltningen som inte oväntat ligger rätt så långt från de ramar för verksamheten som kommunfullmäktige har beslutat om. Hur denna skuggbudget ser ut är det lite svårare för oss dödliga att få reda på . Orsaken är enligt Eva Carlström (förvaltningschef) att ekonomen inte har haft lång tid på sig att sätta ihop en överskådlig redogörelse. På dagens möte fick vi korta försmaker i hur stor verksamheten är i förhållande till ramen, men det var bisarrt att förvaltningen visste hur omfattande verkligheten var men att man som politiker inte fick reda på det.

En brukarundersökning och medarbetarundersökning presenterades inom boende och hemtjänsten. Kort kan sägas att brukarna var nöjda förutom att maten var enahanda, samt att personalen kände att deras förslag inte beaktades. Detta var något som nämnden tog till sig och gav klartecken att anställa enhetsledare inom hemtjänsten och enhetsledare inom boenden på Bokegården och Hagadal. I och med förstärkningen kommer centrumledarna få mer tid att analysera verksamheten och föreslå effektiviseringar. Det är förpliktigande anställningar för centrumledarna då dessa måste spara 400k SEK för varje ny tjänst som de adderar. Därmed ökade sparbetinget för hemtjänsten med 800k SEK och 400k SEK för centrum för boende.

Betydligt hetare om öronen fick centrumledaren för centrum för förebyggande insatser, Reia Lepic, när planen för arbetsmarknadsinsatser presenterades vilket tog sin utgångspunkt i projektet U-0X.

Plan eller flöde för att definiera arbetsmarknadsinsatserna. Det krävs nog lite mer tanke innan den kan accepteras.

Huruvida U-0X var en framgång eller inte framgick inte, trots att ett team från Malmö högskola hade utvärderat verksamheten. Dock framgick det med all önskvärd tydlighet att det inte finns en plan hur verksamheten skall bedrivas för att vara effektiv. Förvaltningen försökte övertyga nämnden om att på dessa lösa boliner inrätta positioner för en verksamhet som man inte visste hur den skulle se ut. Visst skall vi ha ett team för att föra brukarna närmare arbetsmarknaden, men man måste tydligt definiera en process och en organisation som baserar sig på fakta och inte gissningar om vad som är effektivt och vad som inte är det.

Ett svar på ”Gasa i hemtjänsten och preliminär-bromsa i arbetsmarknadsverksamheten

  1. Pingback: Spännande fullmäktige med fokus på socialnämnden « perelis.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.