Gott nytt år!

Minnsann har vi alla kommit till slutet av 2013 och vi är på språng in i valåret 2014. 2013 har för mig varit ett mycket spännande och roligt politiskt år. Det är sällan man har fått stå upp för sin sak och så påtagligt behövt ta konsekvensen av ett principiellt beslut – jag tänker närmast på min blogg som jag skulle varit tvungen att radera för att få varit kvar i Moderaterna. Eftersom ni läser denna text vet ni nu vilket val jag gjorde, och jag har inte ångrat mig en sekund.

Inom Socialnämnden har det varit full fart med att etablera den nya styrningen som baseras på realistisk budget och ekonomisk styrning. Ökande kostnader inom försörjningsstöd och placeringar måste brytas om budgeten skall fortsätta att konvergera som den gjort de senaste två åren. Tittar vi framåt så har vi ett spännande projekt med IT i hemtjänsten att se fram emot.

2014 kommer bli ett speciellt spännande år då det är val till kommunen igen. Sällan har så många politiker i ledande position sagt att de inte kommer fortsätta inom politiken, i alla fall inte på samma sätt. Vilka nya politiker kommer dyka upp på scenen och kommer de gamla verkligen dra sig tillbaka? Särskilt kommer det bli intressant att se den Moderata listan och försöka förstå vilka överväganden som de deltagande har gjort för att kandidera där?

Efter valet kommer den spännande grupperingen för att skapa en regering i kommunen. Femklövern som vi känner den har för länge sedan spelat ut sin roll som en homogen kraft – om den ens har existerat. Vilka nya konstellationer kommer vi se och hur kommer de fungera?

Innan valet kommer översiktsplanen komma upp på dagordningen… till sist. Inte minst frågan om vindkraftsparken på Linderrödsåsen kommer bli intressant att följa – vem är det som står på den småskaliga näringen och de boendens sida och vem vill lägga en död hand över området?

Den som lever får se!

Gott nytt år!

 

8 svar på ”Gott nytt år!

 1. Björne

  Tror du verkligen att socialnämnden har en ”realistisk budget???
  Trots detta missförstånd från dej , Så Ett Gott Nytt År!

  Svara
  1. Per Elis Jansson Inläggsförfattare

   Hej Björne! Jag tror att vi har stora möjligheter att få ner kostnaderna för placeringarna (externa entreprenader) samt att ordna personalförsörjningen inom vård och omsorg. När vi har harmoniserade system mellan biståndsbedömning och utförande kommer även där kostnaderna minska. Sedan kvarstår osäkerheterna inom försörjningsstödet där prognosen ser mörk ut.

   Min gissning är att socialförvaltningens underskott kommer vara mindre nästa år. Får vi bara in en ekonom som har samma inställning som den förra, ja då kommer den profetian falla in.

   Tack för att du deltar i debatten – gått nytt år på dig Björne!

   Svara
 2. Debattvillig

  Har ni budgeterat in för skadeståndet?
  Det som kommer vara betydligt stort i samband med stämningen från kommunal gällande semestrar.

  Samt försörjningsstödet är svårt att göra nåt åt.

  Svara
 3. Jonas

  Kan man få en kommentar på att Hörby finns med i boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar?

  Svara
  1. Per Elis Jansson Inläggsförfattare

   Gärna, glad att du frågar: män med storhetsvansinne kostar… tavlan är bara symptomen. I grunden handlar det om ett ledarskap som inte är intresserat av verksamhetsutveckling och styrning, utan mer fokuserat på maktkamp och intriger.

   Svara
 4. Jonas

  Vad gjorde alla andra på kommunen fram tills folk började protestera mot tavlan?

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.