HIFABs protokoll om möjligt ännu mer utvattnat

Av | 2013-04-06

Öppnar veckans skörd av kommunala handlingar som ackumulerats i brevlådan. SocAU och KS verkar vara på G nästa vecka.

En klassiker som man har lärt sig det senaste året är att speciellt hålla koll på de båda bolagen, HIFAB och Hörby bostäder. Vem vet vad konstföreningarna i dessa hittar på härnäst? Nåväl, när jag öppnar HIFAB protokollet så blir jag bestört.

I HIFAB-protokollet från den 12 mars 2013 står det INGENTING begripligt. Om vi tar detta om konstverket, §19 i protokollet, så står det följande:

§19 Konstverket
VD informerar om planeringen inför flytten av konstverket till kommunhuset samt de kontakter som förevarit med tilltänkta sponsorer.

Styrelsen beslutar
att godkänna lämnad information

Det betyder ju ingenting – vad är det för planering som pågår och vilka kompisar är det som skall var inblandade i den? Vilken information är det som godkännes? Jag vill inte återigen bli anklagad för att jag var informerad om ett halvår när nästa skandal om vem som är vem rullas upp!

Om hanteringen av revisionsrapporten skriver man följande

§21 Revisionsraport om avtalshanteringen i bolaget
PwC har på uppdrag av Hörby kommuns lekmannarevisorer granskat avtalshanteringen inom de kommunala bolagen i Hörby. Granskningsresultatet har redovisats i en rapport, daterad den 15 januari 2013. Rapporten har varit utsänd till styrelsen.

VD redovisar förslag till yttrande över rapporten.

Styrelsen beslutar
att avge yttrande i enlighet med förslaget

Vad är det för yttrande, eller ens, vad är det för rapport? – Hela ärendet är ett fullständigt frågetecken!

Jag noterar att referenser till alla bilagorna som fanns där i tidigare protokoll har nu försvunnit från protokollet den 12 mars – om man nu skulle vara intresserad av den tillgängliga informationen.

Förra kommunstyrelsen gjordes det en stor sak om uppsiktsplikten och det lovades dyrt och heligt att nu skulle man ta det på allvar. Men vad är det man ser när ”allvaret” används i praktiken – det vara bara ord och inte handling.

Uppsiktsplikten nämns nu på samma pliktskyldiga sätt som ekonomisk styrning, men att det faktiskt skulle ha någon påverkan på operationerna verkar inte ha gjort något genomslag.

Många säger nu till mig att ”varför håller du på och bråkar om detta – kan du inte bara se till så att det blir lugnt, då du binder ris till egen rygg?”. Men mitt perspektiv är att vi måste visa på att det finns ett introvert hemlighetsmakeri inom den nuvarande konstellationen som är skadlig för verksamheten och dess trovärdighet.

Att förändra detta slår igenom på mycket, men framför allt så innebär det att man måste verkligen se till att få in nytt blod i verksamheten. Att återanvända personal från forna tider är inte vad kommunen behöver i dessa tider. Vi har sett bra rekryteringar till förvaltningen den senaste tiden så låt oss fortsätta detta med den kommande rekryteringen av kommunchef. Vi behöver fokusera på öppenhet och ärlighet, inte hemlighetsmakeri.

På tal om Hemliga Arne – kommer ni ihåg den gamla barnklassikern från 80-talet?

Ingen unge från nutiden skulle ha tålamodet att låta sig bli skrämd av Hemliga Arne. Därmed inte sagt att underhållningsvärdet fortfarande inte är stort… både på Youtube och i Hörby.

Ett svar på ”HIFABs protokoll om möjligt ännu mer utvattnat

  1. Debattvillig

    Inget mer att tillägga än att återigen för jag vet inte vilken gång i ordningen så lyfter jag ödmjukt på hatten för hörbys om inte Sveriges vassaste intellekt och fingrar.

    En stor eloge!!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.