Positiva tongångar från Centern i Hörby

Läser i Skånskan idag om vaktombytet i Centern i Hörby. Minsann är det vakna kommentarer som kommer från det nya styret. Både toppstyrningen och vindkraften kommenteras, något som de politiska partierna i kommunen har vågat ta ställning till.

Jag har själv tagit ställning mot vindkraftsplanerna på Linderödsåsen. Samtidigt så har jag inte pekat på alternativen. Jag är fullt medveten om de nationella målen för vindkraftsutbyggnad, så mina tankar går snarare mot att peka på områdena söder om Hörby. Jag anser dessa som bättre lämpade än ”den enda vägens politik” som nu valts av kommunledningen i sina utredningsansträngningar.

Det finns två anledningar till att jag har en annan åsikt än den som framförs:

 1. Varför etablera ett nytt område med spridda skurar av vindkraft i kommunen när man redan har dem söder om tätorten?
 2. Varför inte peka ut de områden som det blåser mest på?

Så här ser vindstatistiken ut för 80 meter över mark (samma tendens är det för 100 och 120 meter):

Det finns ingen anledning att suboptimera även på detta område.

Men det handlar om att man måste kunna diskutera alternativen, och därmed är vi tillbaka till toppstyrningen i kommunen och hur skadligt det är för trovärdigheten i den kommunala förvaltningen.

Att markägarintressen i kommuntoppen sitter med och beslutar om vindkraftsparkerna på sina egna marker visar bara på hur långt ut på det sluttande planet man faktiskt har kommit, utan man lyckas reagera på egenintressena.

Det är otroligt positivt att vi får igång debatten om dessa ämnen i kommunen. Locket har legat på allt för länge för att vara nyttigt. Nästa onsdag skall den moderata fullmäktigegruppen diskutera den ena frågan – frågan om vindkraften. Man står vid ett vägskäl och förhoppningsvis kommer man att lyfta blicken.

Den gula tegelvägen hade också ett vägval - blir det rätt denna gången, och vem är trollkarlen?

I debatten finns det inget vägskäl på den enda vägens politik. Följ den gula tegelvägen – sägs det. Förhoppningsvis upptäcks vägskälet där man befinner sig. Kanske inser man att den enda vägen varken är den enda vägen eller ens rätt väg.

Hämta hem dina egna vindkartor och titta på dem i en timma – efter en timma blir du snurrig och framträder ett mönster… kan du se vilket?

Hela Sverige

Skåne 80 meter

Skåne 100 meter

Skåne 120 meter

6 svar på ”Positiva tongångar från Centern i Hörby

 1. Anita Ullmann

  Kan du kanske utveckla vad du menar med detta: ”Att markägarintressen i kommuntoppen sitter med och beslutar om vindkraftsparkerna på sina egna marker”?

  Svara
  1. Per Elis Jansson Inläggsförfattare

   Hej Anita, absolut kan det kommenteras – ett markägarintresse i det planerade området är centralt placerad inom politiken i Hörby.

   Det hade inte varit några problem om detta hade varit en transparent process, men om man lyssnar runt bland partierna är insynen och medverkandet i besluten begränsat till en liten grupp.

   Tyvärr så drabbar det trovärdigheten för verksamheten… förutom det faktum att det är en suboptimering att installera vindkraft även i skogen på Linderödsåsen som jag skriver om ovan.

   Svara
 2. Yvonne Kulstad

  Hänger inte riktigt med här. Menar du att det finns markägarintressen i ”kommunledningen” (politiker/tjänstemän?) som är intresserade av att sälja mark för vindkraftverk på Linderödsåsen? Finns det även markägarintressen i ”kommunledningen” som inte är vill ha vindkraftverk på Linderödsåsen, utan hellre vill placera dessa vindkraftverk på någon annans mark – långt bort ifrån den egna?

  Svara
 3. Gert Nygren

  Per Elis/
  Jag förstår exakt vad du menar och delar dina tankar till 100%, och det kan ej bli mer uppenbart.
  Ringsjön och Fulltofta skall skonas, och Åsen offras. Var bor kommunledningen? / Gert

  Svara
 4. Anita Ullmann

  Nu är det två påståenden om jag hänger med rätt. Ett som handlar om politiker som vill ha vindkraft på egna marker och ett som handlar om politiker som vill undvika ha vindkraft i det egna närområdet. Var då goda och benämn vem och vilken plats det handlar om. Allt annat tycker jag är väldigt osakligt och dessutom helt meningslöst om det ska kunna bemötas, vilket det borde om det stämmer.

  Svara
 5. Eric Persson

  Nu får ni säga rakt ut . Vem är det i kommunledningen som har markägarintressen för att sälja vindkraft?
  Jag förmodar att ni menar Kjell-Åke Persson som har intressen.
  Och då kan jag meddela att han gjorde av med sin mark redan 2003 i maj månad. Och han äger inte en kvadratmeter där ni menar.
  Jag tycker i den här frågan bör vara insatta i verkliga förhållanden innan ni far med osanning.
  Själv är jag för vindkraft ., därför jag vill inte ha kol och kärnkraft. Att jag förespråkar vindkraft är rent idelogiskt och jag äger hellre inte en kvadratmeter mark. Jag tycker det är mer renhårigt att diskutera såna här frågor ansikte mot ansikte och som jag har sagt tidigare så kan jag diskutera frågan på lagårdsbacken samtidigt som vi ser tre fungerande verk som jag har ett litet delägarskap i. Hälsningar från ERic Persson som inte tycker om osanningar.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.