Hur skapas bra boendemiljö i Hörby?

Boende i Hörby har problem med trafiken inne i samhället. Medborgarförslagen handlar om att leda tung trafik genom industriområdet och bort från Slagtoftavägen. Även hastigheten på Slagtoftavägen klagas på i annan artikel. Hur svårt är det att få till några chikaner på Slagtoftavägen och att skicka över lastbilarna till industriområdet?

Men problemet återstår att Hörby centralort har en fullständigt hopplös övergripande vägstruktur? Allt för många resor är hänvisade till Kungsgatan för trafik mot Råby hållet om man inte som jag trocklar mig igenom över Tvärgatan från Rv13 till Råbyvägen. Det krävs några modiga/radikala/miljöförstörande sträck över orörda åkermarker för att lösa upp situationen (läs sydost-länken).

Men jag undrar om problemet är trafikplaneringen i sig som triggar reaktionerna, utan om det inte är hur trafikanterna beter sig på byns vägar.

De kvällar jag har varit nere i Hörby förstår jag verkligen vad de pratar om. Bilar som kör hänsynslöst med skrikande däck på vägen vid Gamla Torg och en omfattning av hastighetsöverskridelser som får mig att fundera på vilka allmänna attityder som råder i trafiken idag. Det är som våra gator är en lekplats för adrenalinstinna som egentligen borde ut och springa i skogen i stället.

Fortkörare och allmän hänsynslösehet är ett polisiärt ärende och kommunen måste ligga på hårdare så att polisen beivrar bilistlisgisterna. De flinande glinen i sina bilar och på sina mopeder och motorcyklar skall inte terrorisera vanliga människor när de försöker sova. Nån djävla ordning måste det vara.

Det är ofrånkomligt att vi måste sänka hastigheten i bebodda områden. Hur detta skall gå till är en teknisk fråga, men att det i framtiden kommer ta längre tid att ta sig från Rv13 till Råby är något jag och alla andra måste acceptera för att få en bra boendemiljö i Hörby.

Länk till Trafikplan för Hörby 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.