Ingen hantering av 18 miljonershålet

Idag var det fullmäktige. Som vanligt så var det dramatik på hög nivå i ett valärende, men innan vi kom till det var det dags att allokera mer pengar ur den redan sinande kassan för 2013. Barn och Utbildningsnämnden fick vad de äskade och en miljon allokerades till ett projekt för ungdomars hälsa.

En stor vit elefant

När Socialnämndens underskott skulle hanteras var det budgetberedningens åsikt att det räckte med att konstatera att Socialnämnden skall fortsätta spara. Att det står en stor vit elefant i rummet är det ingen som låtsas om. Jag har svårt att acceptera att man inte redan nu tar fram en plan för att hantera de felande miljonerna på en kommunövergripande nivå.

Det var talande att när jag bad ekonomichefen att kommentera konsekvensen för sista raden i bokslutet, då rusade Lars Ahlkvist fram och sa att detta var ett politiskt problem som en tjänsteman inte kunde uttala sig om. Och minsann är det ett politisk problem, för visst försöker man på alla vis trolla med knäna för att får bort frågan från bordet.

Det blev till och med lite komiskt när Kjell-Åke Persson(C) går fram till talarstolen och säger att man inte kan ”agera på lösa boliner” trots att socialnämnden ger konsistenta prognoser. Både Lars Ahlkvist och Kell-Åke Persson pekar på att man vid delårsbokslutet i september kommer tillbaka till frågan. Det är ju så dags då när nästan hela året har gått och det inte finns någon tid kvar att agera på. Känns det tryggt att dessa utgör vår budgetberedning?

Frågan är då om man i september skall uppdatera budgeten för 2013 en gång till så att den passar med verkligheten, en form av politikens reverse engineering? Om inte annat kommer man få goda poäng av historien för att kunna pricka rätt.

Jag kan bara konstatera att vi går med rasande fart mot ett stup på ett antal miljoner som man inte vågar hantera, eller ens bejaka att det existerar.

Vår kära opposition hade pettimeterglasögonen på sig under kvällen. De missade i stort att kommentera elefanten. Det hela gick dock till omröstning angående en skrivelse i beslutet om socialnämnden: Antingen alternativ 1: Socialnämnden får i uppdrag att arbeta vidare med att minska kostnaderna så att verksamheten kan bedrivas inom beslutad kommunbidragsram.” Eller alternativ 2: ”Socialnämnden får i uppdrag att arbeta vidare med att minska kostnaderna.” Alternativ ett vann 24 mot 15, men eftersom det inte är någon tid kopplad till målet, så spelade det ingen roll vad som sades. Det silas mygg och sväljs vita elefanter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.