IPads till folket…. eller till KSAU i alla fall

Jag läser i kallelsen till kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-02-22 där man skall diskutera den kommande försöket med elektroniska kallelser inklusive bilagor.

Detta diskuterades redan på förra kommunstyrelsemötet i samband med att tjänstemännen gick igenom uppdateringar av kommunens webbsida. Vid det tillfället fick jag känslan att det hela mer handlade om att man skulle köpa in IPads i stället för att i försöket fokusera på nyttan och syftet.

Det är naturligtvis lätt att hamna i en diskussion om hårdvara, då det är konkret och i IPads fall lite flashigt och nymodigt. Man måste medvetet fokusera på att inte hamna i modefällan. Bättre kanske vore att diskutera möjligheterna i form av en tjänst oavsett plattform, och inte direkt snöa in på en hårdvarulösning. På mitt jobb är det affärsnyttan som styr valet av hårdvara – kanske man skulle titta lite mer från det perspektivet?

Frågan är vilka som redan inte har en laptop att tillgå, och de som inte redan har en laptop, varför har de inte det? Är det sannolikt att de skulle gå över till elektroniska kallelser i stället? Vilken risk finns det att det bara blir en leksak eller en hyllvärmare. Hur stor är förmånsbeskattningen?

Om man skall göra annat än att surfa runt på protokollen så måste man ju kunna jobba bra med dokumenten – kommer man kunna göra det med en IPad. Själv är jag inte direkt datorillitterat, men har svårt att se en omedelbar utfasning av ett fysiskt tangentbord som input metod.

Men det är ju kanske bra att det just är KSAU som skall prova – Pelle Skerup lär säkert komma med värdefull feedback om möjligheterna av ny teknik… kan man koppla ihop paddan med faxen?

Min brors fru konstaterar att min brors alla gör-det-självprojekt börjar med att ett specialverktyg köps in, och att själva projektet är sekundärt. Kanske är det så i detta fallet också?

11 svar på ”IPads till folket…. eller till KSAU i alla fall

 1. Lina Sofie

  Kolla upp kostnaden för kopiering och porto – kanske blir du förvånad?

  Jag känner till en nämnd som sparar en hel del på att ha övergått till ”paddor” för nämndsledarmöterna och deltagare från förvaltningen får ta med sina jobbdatorer (bärbara).

  Du gillar ju att spara och lägga pengar på rätt saker … så kanske det väger tyngre än att du får läsa dokumenten ”som du alltid gjort” 😉

  Som sagt kolla pappers och portokostnad för lite inspiration 🙂

  /L

  Svara
  1. Anita Ullmann

   Jag är inte förvånad över hans gnäll. Det har ju visat sig att Per-Elis gnäller över alla förslag, oavsett vems, så länge det inte är hans egna. I det här fallet missar han dock en väsentlig koppling, nämligen den mellan PRIOS och användandet av surfplattor. Själv har jag deltagit vid två presentationer av PRIOS och kan konstatera att det är låter väldigt lovande – tid och pengarsparande.

   Svara
   1. Axel Eriksson

    Jag uppfattar inte att PerElis gnäller. Han ifrågasätter, som även jag, varför man fastnar för surfplatta! En surfplatta kostar i stort som en bärbar dator. Och kom inte och säg att det är enklare med en Ipad!
    Den har sina begränsningar. Bättre att inventera behov/kostnader/effekt innan beslut tas. Eftersom kommunen har investeringsstopp utgår jag från att man kontrollerar alla möjligheter innan man gör ytterligare ”felaktiga” investeringar.

    Svara
 2. Lina Sofie

  Jag håller helt med Per Elis i att man inte ska diskutera en specifik platta utan diskutera vilka funktioner som behövs för att verktyget ska vara intressant.

  Håller vidare med dig Axel – stor skillnad på att gnälla och granska förslag/diskussioner/beslut kritisk med en önskan att göra något bättre än det är och att gnälla.

  Så himla trött på att ni kallar varandra för det ena och andra – är inte ni det?

  Min första kommentar kom sig egentligen av att jag för ett tag sedan var fullkomligt omedveten av pappersmängden (miljöpåverkan) och kostnaden för varje nämndsmöte gällande utskicken som föregår dem.

  Så mitt inlägg handlade mer om det än att Per Elis inte skulle vara positiv till denna utveckling … vilket han förmodligen är – bara kritisk till diskussionens inriktning … med rätta.

  🙂 / L

  Svara
  1. debattvillig

   Håller med dig till 100% Lina Sofie.

   Sen till Susanne, som Axel skriver, en surfplatta är dyrare än en bärbar dator. Man kan få fram samma funktioner från en bärbar, om inte mer än en surfplatta. Finns INGA system som är unika för surfplattan. Snarare tvärtom, det är som Axel poängterar, den har grymma begränsningar så länge man inte har som mig tex, kompetens att bryta ner den. Ni skall göra en konsekvensanalys, behovsanalys, ekonomianalys innan ni lattjar med pengar som vi medborgare äger.
   Behovsanalysen kommer slå ut i rapporten att det inte är försvarbart skulle jag tro.

   Sen gällande PRIOS Susanne, så är det i sig självt en bra tanke med de facto inte en tänkbar lösning för Hörby kommun för tillfället då vi dels dras med skyhöga underskott, samt vi har redan den kompetensen i organisationen. Så varför köpa in den? Samt skall den inte gå på extern LOU isåfall? Rätta mig gärna om jag har fel, är första man att erkänna mitt misstag isåfall.

   Att man vill sänka kostnader samt spara tid på porto, papper etc är står jag bakom till hundra procent för vi behöver spara varenda krona efter alla misstag som skett som resulterat i vårt underskott samt miljöaspekten. Men gör ingen blunder och ta nåt förhastat beslut är ni gulliga.

   Svara
 3. Snorkfröken

  Men om man nu vill highlighta saker och skriva egna kommentarer i dokumentet – är då tanken att man ska göra det på ”paddan” (ungefär som i ”review” i Word)? Det är ganska skönt att kunna klottra på utskrivna dokument – och nu för tiden går det alldeles utmärkt att printa i duplex (dubbelsidigt) ;-). Eller ska var o en skriva ut själva på en egen printer, för eget köpt papper? Dessutom befinner sig ju inte alla nämndsledamöter i datavärlden. Vem ska lära dem och till vilken kostnad? Ja, här kan man fundera mycket om man inte enbart fastnar i ”man måste spara träd”.

  Svara
  1. Lina Sofie

   Ja Snorkfröken, man ska fundera mycket – och framförallt långsiktigt.

   Att lära upp någon i datakunskap är en långsiktig lösning till skillnad från att behålla papper – både vad gäller miljöhänsyn och ekonomiaspekten.

   Att skriva ut dubbelsidigt förutsätter jag har varit en självklarhet de senaste åren – det halverar visserligen pappersmängden … är du nöjd med det? både ur ekonomisk synvinkel och med tanke på miljön? … Det är inte jag! – allt som kan bli bättre bör göras bättre!

   Nej, diskussionen är mycket bredare än din tolkning ”… enbart fastnar i ”man måste spara träd”.”

   Det skulle vara mycket intressant om någon av er kunde redovisa vad Hörby kommun lägger på uppkopiering och porto inför nämndsmöten per år…. jag kan garantera att jag tycker en motsvarande besparing är väl värt besväret de enskilda nämndsledamöterna eventuellt kommer ha inledningsvis – innan de lär sig tekniker för att ”doodla” dokumenten.

   🙂 / L

   Svara
   1. Snorkfröken

    Hej Lina Sofie! Det är nog så att jag är litet ”miljöskadad” eftersom jag arbetar på ett företag som sysslar med dokumentation – och vi är av myndigheterna ålagda att allt måste dokumenteras på – just det – papper. Anledningen är, enligt sagda myndighet, att än så länge finns det inga säkra alternativ som gör att man kan öppna elektroniska dokument på ett säkerställt sätt även om 30 år. Och, om du bara visste vad många människor det är som inte har en aning om att man kan printa dubbelsidigt.

    Svara
 4. Lars Eriksson

  En bra diskussion som kantrat något. Jag håller fullt med om att kommunen kan distribuera det mesta av sina dokument till politikerna elektroniskt, det har jag själv önskat i ”min” nämnd.

  Men vad har det med surfplattor att göra? Det är ingen kommunal angelägenhet att vissa kommuninnevånare ska ha gratis surfplatta.

  Inom parantes kan sägas att surfplattan inte när något speciellt bra arbetsverktyg, utan funkar bäst som just surfplatta.
  Kommunen har ännu inte lyckats försörja sina anställda fullt ut med arbetsdatorer, det vore bättre att fokusera på detta. Ska då dessa surfplattor supportas av IT-avd som redan ligger på en ganska hög budget?
  Nej, dator får idag anses som vilket arbetsverktyg som helst. Det behövs inte mer bränsle till politikerföraktet
  / LE

  Svara
 5. Lars Ahlkvist

  Nej, bränsle till politikerföraktet finns det redan de som bidrar till, Lars, så så det ska vi inte spä på.

  Vi har i kommunen idag faktiskt rätt stora kostnader för kopiering och porto av pappershandlingar, och det har vi länge velat minska. Behövs då ett alternativ, men innan vi bestämmer oss så är det bra att testa på en grupp hur det fungerar. Och det har vi nu bestämt oss för i AU, datorvana, ”digitala uteliggare” (sagt med glimten i ögat av en ledamot) och resten. Bra med en positiv inställning till sänkta kostnader, ökad transparens och bättre miljötänk:-)

  Men nödvändigt att testa på en liten grupp utifrån funktionaliteten innan vi går vidare. Hör dock många positiva synpunkter från andra kommuner på denna utveckling.

  Svara
  1. Lars Eriksson

   Alltid kul med en surfplatta. Känns lite som nyhetens behag men det används redan plattor både i fullmäktige och i fullmäktige-publiken.

   Kostanden för platta, drift och support är långt ifrån gratis. Däremot är det gratis att skicka dokumenten elektroniskt. Hur ser er beräkning ut? Personligen har jag lite svårt att få ihop kalkylen platta – kopiering.

   Ingen tycks heller fundera på miljöbelastningen med en extra dator.
   Visst kan det låta gnälligt men hävdar man ekonomisk vinst så måste det kunna räknas hem.

   Sen finns det en fråga till

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.