#Je suis Vilks et al

Av | 2015-01-11

Västvärlden förfäras över attentatet mot den franska satirtidskriften Charlie Hebdo och demonstrerar i miljontals. De rättrogna medianerna i Sverige likaså. Aftonbladet ändrade till och med sin logga för att hoppa på tåget riktigt ordentligt.

Kontroversiell bild – hur i hela friden kan den vara kontroversiell för en normal människa med svenska värderingar?

För mig så ger det en enorm smak av skenhelighet när jag tänker tillbaka på den historia som vi har i Sverige med Jihadister som hotat svensk yttrandefrihet. Den muslimska galningen, tillika jihadisten, som sprängde sig på gatan i Stockholm hade ungefär samma agenda som dårarna i Frankrike.

Innan han sprängde sig skickade han ett mail till TT och SÄPO för att accentuera att det var det svenska samhället han var efter. Enligt referat i tidningen uttryckte han följande:

– Våra aktioner kommer att prata för sig själva. Så länge ni inte slutar ert krig mot islam och förnedrande mot profeten och ert dumma support till grisen Vilks.

Därpå uppmanar mannen alla muslimer i Sverige att ”sluta fjäska och förnedra er”. Han avslutar meddelandet med ännu en uppmaning till ”alla mujahedin i Europa och Sverige”.

– Nu är det dags att slå till, vänta inte längre. Kom fram med vad än ni har även om det är en kniv och jag vet att ni har mer än en kniv att komma med. Frukta ingen, frukta inget fängelse, frukta inte döden.

– Jag åkte aldrig till Mellanöstern för att jobba eller tjäna pengar, jag åkte dit för jihad.

Inte minst Aftonbladet med sina krönikörer har hackat på Vilks, bland andra Guillou och Höglund för att han med en gnutta humor pekar ut ett problem i samhället, att det finns grupper som inte bejakar yttrandefriheten och de värderingar vi har i Sverige

I princip ställde sig Aftonbladet bakom terroristen i Stockholm att vi svenskar skall anpassa oss, under hot om våld, till vad lättstötta religiösa extremister tycker. Detta oavsett om det är jihadist-muslimer eller judisk Stockholmsambassadör eller tok-kristna som hotar abortkliniker.

Frågan är om Aftonbladet nu har svängt och fattat vad som verkligen står på spel. När man konstaterar att satirtidskriften Charlie Hebdo i Paris har fått motta Lars Vilks pris Guldhunden kanske cirkeln är sluten för Aftonbladet.

ab_vilks

Krönikören Höglund ställde frågan om yttrandefriheten skulle försvaras till varje pris. Hon kom fram till att svaret var ”Nej” år 2013. Den franska nationen har just i dagarna 2015 insett att svaret på Höglunds fråga är ”Ja”.

Men det är väl så att det är särdeles svårt att bli martyr för yttrandefriheten i sitt eget land, speciellt om man inte blir skjuten.

Trots att vi nu jagar livet ur oss själva för att med vår nation som bas utropa oss som den meste anhängaren av yttrandefrihet så handlar attentatet inte så mycket om en kamp om yttrandefrihet som om att vi som bemedlade nationer inte skall lägga oss i vad dessa galna grupper sysslar med på sina hemmaplaner.

Varje gång som det har inträffat större attentat i Europa och USA så har det handlat om grupper som vill straffa och påverka den politik som vi bedriver. Frankrike är en av de mest aktiva länderna i kampen mot islamisternas tok-projekt, oavsett om de signerar ISIS eller Boko Haram. Jag anser att det är utifrån det perspektivet vi skall se på utvecklingen i Paris.

Det är vår plikt som nation att stå upp för våra gemensamma värderingar och kommunicera dem både i ord och handling. Bland det första som den Socialdemokratiskt ledda regeringen gjorde var att erkänna staten Palestina. Det är moraliskt rätt att göra det. Endast några pliktskyldiga protester uppstod om det som var moraliskt korrekt att göra för att vi som nation vet vad vi står för. Det kom till en internationell kostnad i relationer till skurk-stater, men att fortsätta beträda den moraliskt högre marken är så mycket mer värt.

Jag har under julledigheten fått frågan om jag har några idoler från min dotter på 9-år. Jag ser att hon förväntar sig ett svar i linje med Violetta, Hannah Montana och Michael Jordan, men när jag svarade Olof Palme blev det en spännande diskussion, om än kort, vilka värden som är viktiga här i livet. Det handlade inte om en beundran för löntagarfonder utan en beundran över att oavsett politisk kostnad, fördöma urskillningslöst bombande av Hanoi för att förnedra en nation.

Detta perspektiv om det rätta är viktigt att komma ihåg i en tid när en nations moraliska handlande drabbar ett fåtal individer på hemmaplan. Lika viktigt 1986 som 2015.

De ultimata friheterna, att kunna tänka fritt, att tycka fritt och uttrycka fritt är alltid under hot från dumhet, maktfullkomlighet och extremism.

Det ultimata priset för den ultimata friheten är alltid värt att betala i kampen mot dumhet, maktfullkomlighet och extremism. Livet handlar om att leva och inte endast överleva.

#je suis Vilks

#je suis Palme

#je suis svensk

#je suis Per Elis

Ett svar på ”#Je suis Vilks et al

  1. Gustav

    Märkligt vad tyst det är från vänsterextrimisterna nu på din blogg….

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.