Lite förmätet…

… men ”vad var det jag sa”. Vindkraftsbolag har lämnat in ansökan om att få bygga verk på utredningsområdet på Linderödsåsen. Ornitologer och ortsbor protesterar ännu en gång förtvivlat mot att förvandla kommunen orörda lunga till industriell bakgård.

Kommunen hade 2013 nästan konsensus om att man skulle fortsätta utredningarna för att kunna etablera en vindkraftspark runt Fjällmossen. Det var en ledamot i kommunstyrelsen som sa nej, som yrkade på att toppstyrets idéer skulle testas i fullmäktige i öppenhet och under debatt.

20120818_134249Toppstyrningen hade gått så långt att maktfullkomligheten körde över viljan till en öppen fullmäktigedebatt. Yrkandet om tilldelning av mer kommunala pengar kom till och med från den individ på mötet som hade egna ekonomiska intressen i projektet. Inget konstigt med det, när denne förklarade att någon arvsrätt inte förelåg…

Ingen annan i kommunstyrelsen, förutom denna enskilda individ som följde sunt förnuft, i strid mot partilinjerna och kackandes i eget bo, tyckte det var en bra idé med en fullmäktigedebatt. En i övrigt enig kommunstyrelse dunkade igenom beslutet att tilldela mer medel till utredningarna.

Det som skulle utredas var följande:

I huvudsak kräver Länsstyrelsen en utredning enligt artförordningen för att ge en fördjupad analys av fågelförekomsten i de föreslagna utredningsområdena och i detta krav instämmer bland annat Skånes Ornitologiska förening och ett stort antal av de privatpersoner som yttrat sig.

Med mer medel till en biasad analys av fågellivet blev det enklare för vindkraftbolagen att kunna etablera sin vindkraftspark.

Det var på ett kommunstyrelsemöte i april 2013 (se protokollsutdrag 2013-04-11) som beslutet togs.  Hela det politiska spektrumet i Hörby skulle bara ett år senare, inför valrörelsen, svänga 180 grader i sin jakt på väljare.

Så nu står vi här efter valet – ett löfte från varje parti om att man inte vill ha vindkraft på runt Fjällmossen men utan individer som tänker fritt och säger ifrån mot den skenande politiken.

Politikerna som röstade för beslutet sitter nu vid makten ”i orubbat bo”, om ytterligare en fågelterm uttrycks. Som man bäddar får man ligga kraxar jag från läktaren.

Artiklar i Skånskan

Vindkraftsplanerna hotar fågelparadis

Vindkraftverk kan bli slutet för orrarna

4 svar på ”Lite förmätet…

 1. Gunvor Håkansson

  Bra du kan hålla i alla bollarna – samtidigt. Då jag bor på Linderödsåsen kan forskarna börja vid mitt fågelbord. Därefter kan de ta med ficklampan och krypa upp i mina uthus och kolla fladdermössen.

  Varför inte göra som på Fuerteventura sätta en vindkraftsstad vid de större städerna. Det är ju dit den mesta elen skall , så låt de ha alla vindkraftverken nära våra stora städer i Skåne. Det måste vara mest ekonomiskt också.
  Låt dessa tysta områden förbli tysta. Låt oss ha denna del orörd.
  Låt oss få behålla denna unika Fjällmossen och byarna runt omkring. Linderödsåsen fri från vidnkraftverk
  Gunvor Håkansson

  Svara
 2. Stefan Borg

  För din information, Per Elis, så har vi i SD idag lämnat in en motion till KF som tar upp vindkraften bl.a. ur den synvinkel som du slogs för i kommunstyrelsen 2013 — nämligen att kommunfullmäktige måste få säga sitt. Den kommer snart att läggas upp på vår lokala hemsida. Tack för att du gjorde ditt bästa för snart två år sedan — jag förstår nu varför du lämnade M…
  Men nu som medlem i C får du väl mer gehör för sina åsikter, så att C inte kommer att svika sina vallöften om vindkraften, eller…
  Stefan Borg

  Svara
  1. Per Elis Jansson Inläggsförfattare

   Hej Stefan, min roll tenderar att bli annorlunda under mandatperioden än vad jag siktar på vid valrörelsen. Verkar som om jag är den enda konstanten… 🙂 Jag har gått från att försöka vinna i ärenden till att kämpa väl….

   Här är din motion:
   http://horby.sverigedemokraterna.se/wp-content/uploads/sites/81/2015/01/MotionVKV.pdf

   Jag tror jag förstår vart ni vill komma ock håller med om målet, men är lite tveksam till att-satserna; nummer fem har jag redan motionerat om, nummer tre är dålig eftersom så mycket material som möjligt skall vara fritt tillgängligt i en öppen kommun, i nummer fyra skall fokuset vara på vad man skall använda naturresursen till – bullerfritt är inte ett självändamål. Punkt nummer två gäller redan men det markerade området är mer en rekommendation och ej totalt styrande för vindkraftsbolagen. Punkt nummer ett är tveeggat – skall kommunen även utreda specifikt vilka områden som skulle kunna lämpa sig för utbyggnad på grund av brist på naturmiljö, en uppgift och kostnad för vindkraftsbolagen. Som vi alla kunnat se på Linderödsåsen är ingångsparametrarna till dessa utredningar satta av politiken och därmed kommer alla resultat bara visa vad politiken vill – se bara kommunens inventering som knappt hittade något bevarandevärt på åsen…

   Ni får ta in mig som politisk konsult… 😉

   Svara
   1. Stefan Borg

    Någon konsult behöver vi inte, men gärna fler medlemmar, särskilt sådana som vill vinna. Hör av dig om du är intresserad: stefan.borg[at]horby.nu

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.