Kinesiska visdomsord

Besöker Peking under några dagar. Något som slår mig är alla små putslustiga visdomsord som dyker upp varhelst man tittar. Titta bara på nedan skylt som hänger över urinoaren på jobbet.

A small step forward, one step of civilization

Alla ni som har besökt en dylik installation vet vilket problem som försöks lösas med denna uppmaning. Ja, alla ni andra kan använda fantasin utan att bli alltför ekivoka.

Ett annat fenomen är den förbannelse av kvitton som uppstår vid minsta lilla transaktion. Man blir lite förvånad när man i taxin från flygplatsen ser chauffören byta små papperslappar med gud och alla människor för att ta mig till hoteller.

Följande papper fick jag som kvitto på taxiresan:

Ett taxikvitto

Taxins taxameter gav helt korrekt ut ett kvitto, men det är klart att man blir lite skeptisk när man skall betala ytterligare 5 kvitton. Två av kvittona är för vägtullarna från flygplatsen och de tre blåtonade är ett bränsletillägg på alla resor över 5 km på 3 yuan. 

Som nybörjaren i det kinesiska samhället är det är förvillande. När man invaggats i den trygga förvissningen om att eftersom taxametern tickade på, så var priset under kontroll… men icke.

Vad som inte heller verkar vara under kontroll är förankringen av socialförvaltningens omorganisation. Kommunstyrelsens arbetsutskott verkar ha spårat ur fullständigt i en tidningsartikel där de inte verkar begripa något om vad vi försöker åstadkomma inom socialnämndens verksamhetsområde tillsammans med personalen.

Den misstänksamma kan gissa att den naivt hårdare attityden från kommunstyrelsens arbetsutskott säkert har med regimskiftet att göra. Jag får säkert anledning att återkomma till detta, men vi kanske skall sätta upp följande lappar på kommunens toaletter: En positiv förändring uppnår man inte med yxa utan försiktigt kontinuerligt formande.

2 svar på ”Kinesiska visdomsord

 1. Medborgare

  Kommer ni ihåg sagorna om Pelle Svanslös och Maja Gräddnos?Vissa paraleller kan dras med Sagan o Hörby? Vi har duktiga , snälla och ambitiösa politiker som vill väl; som Pelle S.
  Men tyvärr har vi även elaka Måns med sina drabanter Bill Och Bull. Som gärna gör livet surt för övriga. Tyvärr kommer jag inte ihåg om de kallade sig Au , men för övrigt bra likt!

  Svara
 2. Ögonmått

  Alternativt mer rakt på sak: ”Stå närmare bror, den är inte så lång som du tror” 🙂

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.