Kollektivtrafik med passion och skicklighet


Det är alltid spännande att utforska varje stads kollektivtrafiksystem. Kollektivtrafiken i Venedig är båtar som cirklar runt Venedig och gör strandhugg på ”andra sidan” ibland. För att komplicera bilden något går vissa båtar genom Grand Canal, men trots det ett enkelt system.

Venedigs kollektivtrafik med full regeluppsättning (klicka på bilden för detaljer)

Det är inte mycket mer kollektivtrafik som erbjuds, så hade man inte vetat bättre skulle detta vara lösningen för världens alla städer som lider av ett konstant bilkaos; i Venedig finns det inte en enda bil! Det är så skönt, tänk om det vore så på fler platser. Axlarna verkligen sjunker ner från öronhöjden – inte ens påstridiga gatuförsäljare förmår att rubba harmonin i decembersvalkan. 

Jag tror att Venedigs motsats, som jag vet om i alla fall, är Kairo – inte mycket vatten (ja, Nilen flyter igenom Kairo, men är det verkligen fortfarande vatten?), kaos i trafiken och en kollektivtrafik som är så komplicerad att jag under två veckors intensiva studier i början på 90-talet inte begrep någonting. Frågan jag ställer mig nu 20 år senare, är om det fanns någon kollektivtrafik alls? Kanske det var ett gäng glada arabiska minibusschaufförer med tillgörande bilar, vars mängd gav sken av kollektiv trafik i form av sannolik transportrutt.

Arbetsplats med utsikt: Grand Canal, Venedig

Hur som helst gick dagens tur med båt-bussen utan missöden. Föraren på bilden hade några hårda angöringar där jag, tillsammans med en övervägande last av sydostasiatiska turister, behövde parerera med några snabba danssteg. Något liknande hade varit otänkbart på Bosporen med de 4 gånger så stora båtarna där som man dessutom kör mycket fortare och som verkar vara signifikant mycket äldre.

Jag vet inte varför jag kom att tänka på Istanbul just nu, men noterar att James Bond-filmer har spelats in i alla tre ovan nämnda städer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.