Kommunal verksamhet behöver fler verktyg, inte färre

Under valkampanjen basunerade Tommy Hall (s) om att alliansen står för farligt företagstänk när jag efterfrågade lite mer fokus på pengarna i kommunen. Nu motionerar Socialdemokraterna i Hörby om att avskaffa utmaningsrätten, ett viktigt verktyg för att benchmarka kommunal verksamhet mot privat.

Vallgården har varit mycket lyckosam vad gäller att genomlysa kommunal verksamhet från ett kvalitetsperspektiv och samtidigt få en uppfattning från privat sektor vad det skall kosta att bedriva vården i Hörby. Att utmaningen och den efterföljande upphandlingen har gått igenom visar att systemet fungerar.

När Heidi Leine Lundgren hävdar att marknaden är ointresserad stämmer inte det heller. Det är intressant att notera att det var Attendo Care som utmanade kommunen, men upphandlingen vanns av Carema på lägre kostnad – återigen; systemet fungerar och är bra för kommunen och dess skattebetalare.

Det är tydligt att Socialdemokraterna vill tillbaka till en tid som var men som inte längre finns. Kraven från medborgarna ökar, kommunal verksamhet måste bli mer effektiv och kostnadsmedveten då antalet äldre och behovssökande ökar. Att man dessutom får en tydligare kravprofil på kvaliteten även internt när man specar upphandlingen är ingalunda något negativet. Låt denna motion skickas tillbaka med vändande post.

6 svar på ”Kommunal verksamhet behöver fler verktyg, inte färre

 1. johan

  Hur kan det komma sig att man sänker kvalitén på skattebetalarnas bekostnad? har ni inte gjort en konsekvensanalys, en behovsanalys, en konkurrensanalys?
  Det är inte för inte som Hörby kommun gång efter annan trillar dit med fingrarna i syltburken med tanke på den kritik som kommer från externa håll men även interna. senast med upplåningsgraden.
  När skall ni lära er att ni är anställda av oss, vi är era chefer, det är för oss ni jobbar och inte för er egen plånbok och ert eget tycke och smak.
  gör om gör rätt! Det är inte meningen att vi invånare skall ta smällen och städa efter er klantighet, det bästa hade vart om ni inte får ansvarsfrihet i varken styrelser, nämnder etc utan för stå ansvariga likt hunden som skäms med svansen mellan benen när denna precis stulit sista kycklingen för den fattiga familjen.

  Lär er att lyssna på oss, ta in oss i ert arbete och involvera den stora massan istället för att ta beslut grundade på ren inkompetens.

  Svara
 2. Per Elis Jansson Inläggsförfattare

  Hej Johan, tack för din kommentar.

  Revisionsrapporten gav vid hand att upphandlingsprocessen hade följts. Visst fanns det enligt revisorena brister i den politiska hanteringen, men tjänstemännens hantering av upphandlingen har skötts med god nit. Även om två av kandidaterna skulle diskvalificerats, påverkade det inte slutresultatet. Att hänvisa till något syltburkssyndrom i detta fallet är lite väl magstarkt.

  De analyser som du efterfrågar har gjorts. Du kan själv begära ut dem från kommunen och läsa själv.

  Vänligen notera att vi som politiker inte är anställda av kommunen, men du har rätt i att vi jobbar för alla människor i Hörby kommun och invånarna är de som i slutändan bestämmer i valet eller genom kontinuerlig oppinionsbildning.

  Just i fallet Vallgården är jag extra stolt över det målinriktade jobb som Moderaterna har bedrivt för att möjliggöra entreprenaden. Med Socialdemokraterna vid styret skulle vi inte se denna positiva effekt, både för kommunens ekonomi och kvaliten för brukarna.

  Moderaterna i Hörby är öppet för alla med moderata värderingar, det är ingen sluten klubb. Hörbymoderaterna är en bred samling människor som med sina olika perspektiv får fram en välbalanserad vision om hur vi vill att Hörby skall se ut i framtiden. Därmed inte sagt att fler medlemmar och perspektiv inte behövs. Välkommen att engagera dig!

  Svara
 3. johan

  Ja det fanns brister, och finns brister på många andra områden.
  tex socialnämndens tillfälliga höjning av ersättningsnivå, upplåningsgraden, studiebesök till afrika etc. listan kan göras lång men det är ingen ide att pajkasta. sen till syltburkssyndromet, ja det kan tyckas som att det är magstarkt men med det sagt står faktum fast att ni bollar med kommunens ekonomi som zlatan trixar med bollen.
  Ni politiker är folkvalda, tillsatta av oss i kommunen vilket gör att vi återigen är era arbetsgivare, vi betalar er lön, och vi bör således få en större bit av kakan när det gäller att bestämma och utforma. det är trots allt så att Vid årsskiftet trädde en ny lag i kraft som innebär att en namninsamling kan tvinga fram en folkomröstning om minst 10 procent av de röstberättigade i kommunen har skrivit under.

  gällande upphandlingar etc vet jag av egen erfarenhet att det är och förblir en svår nöt att knäcka, men i omtalat fall med vallgården tror jag till sist och syvende att kommunen förlorar mer än vad det kostar.
  gällande initiala analyser runt detta så är det tyvärr troligen så att dessa är gjorda ”inhouse” vilket kan kompromettera dom tyvärr då dom är dom inte är gjorde av tredje part?
  med socialdemokraterna vid styret skulle kommunen växa och gro med tanke på om man tittar lite längre vad moderaterna har gjort rikstäckande med sverige. men det är en annan historia det som vi inte behöver ta här, återigen pajkastning ligger inte för mig. jag vet att jag har en stark åsikt, och står för den, men jag är också ödmjuk inför det faktum att det är en svår sits som politiker att tackla.

  men till ämnet igen med ekonomin, man har under en längre tid gjort av med stora likvida medel som man inte kan ta kickback på inom en rimlig framtid. är det smart gjort enligt kommunen?

  sen måste jag tillägga att jag är tacksam för ditt svar, väldigt sällan man får till skott dessa debatter med politiker på denna nivån. all heder åt dig!

  Svara
 4. johan

  Varför raderar du ett konkret inlägg med bra fakta?

  Svara
 5. johan

  sorry! såg fel, ser att den ligger på väntan.. ber om ursäkt för det sista jag skrev.

  Svara
 6. Per Elis Jansson Inläggsförfattare

  Du kanske har rätt om Vallgården, vi får se när uppföljningen kommer. Båda är vi värderingsmässigt biasade, så verkligenheten ligger kanske någonstans mitt emellan oss.

  Ja, dessa felaktiga tillfälliga ersättningar: tro det eller ej (jag antar att du läst vad jag skrivit om dem innan), men idag har jag varit med om att i kommunstyrelsen godkänna två månader av dem – jag kapitulerade.

  Jag liksom alla andra politiker agerar utifrån våra värderingar och världsuppfattning. I det politiska samtalet bryts våra åsikter mot varandra och resultatet blir en kompromiss som kanske stämmer med medel-Hörbybon.

  Även om inte Moderaterna är partiet för dig, så tag kontakt med dem som du känner dig närmast och engagera dig (vad vet jag – du kanske redan är engagerad?).

  Haffa mig när du ser mig på byn – det finns mycket i kommunal politik som är spännande och öppet för diskussion.

  Glöm inte att lämna namnförslag på kommunbunkern: http://www.perelis.se/?p=1315

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.