Kommunalråd – UPA?

I slutet av 2013, inom loppet av bara två veckor, hoppade Socialnämndens underskott upp med 15 miljoner. All ekonomisk information till Socialnämnden kommer från ekonomikontoret som sorterar under kommunledningen.

Den politiska styrningen över kommunledningen är Lars Ahlkvist, i egenskap av ordförande i kommunstyrelsen, ytterst ansvarig för. Själv är han så integrerad i förvaltningen att han signerar sina mail med ”Staben” som vilken tjänsteman som helst.

Vidare har kommunalrådet själv varit med i omorganisationen när ekonomifunktionen centraliserades under staben. Trots det anser kommunalrådet Lars Ahlkvist att han är utan ansvar. Ansvaret menar han faller på Socialnämndens bord.  Detta till trots att nämnden inte har någon egen ekonomifunktion.

Som om inte det var nog. När ekonomen sa upp sig så tillsattes inte ytterligare ekonom direkt: Nämnden var utan ekonomiskt stöd under lång tid. Resultatet lät inte vänta på sig när den ekonomiska uppföljningen slutade fungera. I slutet av året hade det rullat upp till en felaktighet om 15 miljoner.

I tidningen SkD 2014-03-19 säger kommunalrådet med anledning av Socialnämndens skrivelse:

”– Om det finns oklarheter vem som är ansvarig för verksamheten är det bra att det blir en diskussion om det.”

Det är uppenbart att den diskussionen behövs för att tydliggöra för Lars Ahlkvist vems ansvaret är för Staben och ekonomikontoret. Men det är väl klart – en politisk behandling av kommunstyrelsens arbetsutskott kan bara sluta i att just i kommunstyrelsen finns inga svar att hämta. Har inte sett något, inte hört något och inte sagt något.

tre_apor

Förväntad analys från KSAU

Kanske kommer det förresten sägas något och då kommer det vara fokus på att orsakerna pekas ut någon annanstans. Varför inte göra som Lars Ahlkvist när han ironiskt kommenterar här på bloggen:

PerElis har koll på ekonomin i Socialnämnden enligt bloggen. 30 miljoner i underskott, men det beror förstås inte på honom.

Visst – skyll underskottet på mig. Att påtala problemen resulterar i att kommunalrådet sent på kvällen alltid landar i en tolkning om att en hatkampanj föreligger. Ack så förutsägbart, men varken statsmannalikt eller nyanserat må jag säga.

Skall man vara kritisk mot Socialnämnden så skall man fokusera på att nyckeltalen för placeringarna gått åt fel håll. Planen om hemmaplanslösningar har inte slagit in alls och det är Socialnämndens fel.

Skall vi få rätt på ekonomistyrningen måste vi uppenbarligen runda hela klanen runt kommunalrådet.

Det är uppenbart att det finns kompetens- eller kapacitetsproblem i ekonomitjänstförsörjningen i kommunen. Det är ett ledarskapsproblem. Är det så att rätt information inte samlas in måste ekonomitjänsten själv förklara vilken information som behövs och tillgodose det behovet för att presentera korrekt status till Socialnämnden.

Enligt de senaste uppgifterna har vi i Socialnämnden nu tillgång till 0.5 ekonomer. Om jag skulle varit kommunchef hade jag satt ekonomichefen nere på IFO och rett upp situationen. Ekonomichefen jobbade parallellt som kommunchef efter Bertilsson så nog finns där kapacitet. Ansvarsförhållandet lär ju vara kristallklart!

7 svar på ”Kommunalråd – UPA?

 1. Debattvillig

  Är någon förvånad?
  Herr Ahlkvist tar aldrig ansvar, slår från sig och skyller på andra, spyr ut sin numera inövade gallimatias likt en sur treåring en tisdag i affären efter mamma sagt att han inte får godis.

  Sakta men säkert rämnar hans värld likt ett korthus.
  Det faktumet dränker man lätt har man märkt.

  Svara
 2. D

  Hur länge har du suttit i socialnämnden Per Elis?
  Vad ser du som ditt ansvar som politiker i nämnden?

  Svara
  1. Per Elis Jansson Inläggsförfattare

   Hej Daniel, 3 år, 3 månader. Som jag skrev så är vårt ansvar och misslyckande exempelvis saker som de extremt kostsamma externa placeringarna. Du kanske hade rätt. Intentionerna i omorganisationen och hemmaplanslösningarna har inte slagit igenom. Men jag vägrar ansvar för de 15 miljonerna på grund av redovisade skäl.

   Svara
 3. Daniel

  Man har ansvar för allt, även att se till att man får rätt eller tillräcklig information. Så länge det inte är någon som avsiktligt vilsefört en så åligger det dig och andra ställa rätt frågor.

  Svara
 4. Debattvillig

  @daniel

  Kommunikation sker på mottagarens villkor.

  Kontentan är att den som lämnar info skall se till att den som mottager har förstått den.

  Svara
 5. Daniel

  Debattvillig.
  Du missar något väsentligt. Information är något man tar inte något man får. Sitter man i en position där man har ansvar så går det aldrig att skylla på bristande information. Det är själva essensen av att ta ansvar, upplever man att man inte får rätt siffror för att styra så är även det ens eget ansvar att se till att ta reda på det.

  Svara
 6. Per Elis Jansson Inläggsförfattare

  Problemet här var att det fanns ingen information som pekade på att det barkade åt skogen. Sedan marsprognosen var allt konsistent. I Q4 såg vi små rörelser prognosen, men de förklarades på nämndmötena. Allt såg OK ut, till och med på decembermötet.

  Första gången jag hör om problemen är på Susanne Mejiers blogg (eller om det var Facebook) där hon har hört rykten om underskottet i simhallen i Hörby! Efter att jag läst detta kontaktade jag nämndens ordförande som bekräftade att det kom signaler från ekonomikontoret att allt inte stor rätt till men att inte heller han fått några tydliga signaler vad det handlade om.

  Du kan ju gärna försöka hänga mig för detta, men att ha ett ekonomisystem som inte triggar på att 15 miljoner kronor fattas i kassan ska inte nämnden lastas för.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.