Lästips på måndagsmorgonen

Har varit inne på Anita Ullmans blogg och läst om hennes åsikter om Miljöpartiet. Många önsketänkande om att Miljöpartiet är ett Socialdemokratiskt stödparti likt Vänsterpartiet.

Visst finns det element inom Mp som med lätthet placerar sig i den hörnan, men det var uppenbart under valrörelsen 2010 att det var jobbigt att bli ihjälkramad av Socialdemokratin. Men, det är ju alltid lättare att måla med ord än att titta på verkligheten.

På tal om verkligheten så finns det en intressant kommentar från Håkan Larsson på Anitas blogg söker förklara det besynnerliga som skedde på senaste fullmäktigemötet där Mp skänkte bort sin ordförandeplats i Socialnämnden trots lämplig egen kandidat:

Hon [Jane] har alltså tillsammans med politiska motståndare organiserat en situation där hon förde fram en motståndare till sitt eget parti, motiverad och understödd av den främste lokale företrädaren för att annat motståndarparti. Genom hennes agerande gick hennes parti miste om den post valärendet gällde.

Mönstret har funnits där en tid och när behovet av kontroll för att kunna genomföra de typer av rockader som vi såg förra veckan, måste disciplinen vara total för att slottet inte skall rämna. Individer som inte till 100% passar in har inte i organisationen att göra och organisationen går mot en sekt-liknande struktur.

Miljöpartiet försöker å sin sida förklara situationen på sin hemsida enligt följande:

Trots att det är Janes envisa insatser som gör att nämnden fungerar ganska bra i dag blev vi inom Miljöpartiet så pass motarbetat av andra ledamöter inom 5-klövern att vi inte längre kan ta ansvar för nämnden med följden att Jane lämnade posten som ordförande.

Det är en… spännande tolkning och konsekvens. Svårt att se logiken i att ordförandens välfungerande förberedda möten inträffar först efter att ordföranden avgått. Vi får ge oss ut på transcendentala vatten för att förstå detta.

Det går inte att tjäna flera herrar om dessa divergerar i ambitionerna. Flera gånger uppenbarade det sig under ordförandeskapet i socialnämnden. Behovet av en autonom nämndordförande var mycket tydligt redan från starten 2011 (vilket också påpekades). Det var inte uppenbart för ordföranden vari ordföranderollen bestod i. Det är klar att man gör det inte lättare för sig som ordförande om man för en ortogonal politik mot resten av nämnden. Håkan Larssons kommentar passar väl in i denna bild.

Nu får vi hoppas att den nya ordföranden sedan en vecka tillbaka besitter den erfarenheten för att inte hamna i samma situation.

5 svar på ”Lästips på måndagsmorgonen

 1. Anita Ullmann

  Per-Elis, du gör det igen: Du tror att jag tänker som du vad gäller min politiska drivkraft. Jag är inte ute efter ett stödpartie utan efterlyser att miljöfrågor tas på allvar och genomförs i vår kommun.

  Det går att läsa både i en äldre insändare som jag har skrivit och även i en kommentar till inlägget att ”Ett starkt och fritt miljöparti som proaktivt driver gröna frågor är något som skulle uppskattas av mig.”

  Mitt politiska arbete är ett medel att genomföra de samhällsförändringar som krävs och inte ett självändamål i sig. Du tror väl inte på allvar att några platser i nämnder och fullmäktige är det som lockar mig.

  Men då systemet fungerar på det viset att lagar görs och förändras genom politiska beslut är det viktigt att engagera sig politiskt och inte endast inom NGO vilket jag ju gör dessutom.

  Svara
 2. Debattvillig

  Till Anita.
  Du likväl jag vurmar för grön politik och för att säkra för framtida generationer.
  Hur får du ihop det med fina olika skrämseltaktiker som du dryftat på din blogg? Ett tips är att läsa min. Har skrivit en del till och om dig. Känn dig hedrad 🙂

  Under tiden kan du läsa lite ”äkta” fakta här.

  http://mobil.idg.se/2.1085/1.458885?st=true&sts=http%3a%2f%2fwww.idg.se%2f2.1085%2f1.458885

  Gällande MP och att dom ”gav bort” sin ordförandepost. Dom har garanterat fått nåt i gengäld. Det man förlorar i gungorna tar man igen i karusellen.

  Svara
 3. Grön Ungdom Hörby

  Per Elis, har du läst min och Anitas disskussion på bloggen?

  Iofs har jag bara skumläst ditt inlägg också 😛

  Men det jag hittar har jag svarat på med min kommentar, fick inga vibbar av att ANita skulle vilja ha ett stödparti efter att ha hållt debatten med henne via kommentatorsfältet. 🙂

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.