Medianernas tidsålder

På Facebook blir jag angripen av lokal miljöpartist för att jag har åsikter om hur lämpligt det är att Bongart på listan. ”Det spelar ingen roll vem som står på listan” sägs det av miljöpartisten. Naturligtvis är det precis tvärt om – det spelar en himla stor roll vem det är som kommer att representera kommuninvånarna och vilken etik dessa besitter.

Miljöpartiets ombudsman Petter Forkstam kommenterade i Skånskan 2014-07-18 följande:

– Det handlar om riskminimering. Vi ska inte ha personer på våra listor som riskerar att skada partiet. Det finns verkligen en risk i just detta fallet att vi hamnar i en sådan situation.

Det handlade sålunda inte om att personen hade tveksam etik och inte är lämplig att ha som företrädare, utan problemet är att partiet kan skadas. Det kan ju tyckas märkligt att det är parti-imagen och inte etiken som är det centrala för ombudsmannen Forkstam.

Kan det förklara dualismen mellan partiprogrammet och det praktiska genomförandet var gäller civil olydnad hos Miljöpartiet. Att det som Femen-aktivismen Jenny Wenhammar gjorde var inte ett problem för partiet och dess ideoliog/etik, utan det var mer ett problem för partiets-image.

Onekligen framstår det som att även Miljöpartiet sällar sig till mittfåran i politiken där det redan är trångt och partierna klättra på varandra, ungefär som Gahrton uttrycker farhågor om i sitt inlägg i Expressen 2014-07-23. Ett parti som alla andra där media-eliten har tagit över och sköter triangulerandet mellan val-kollsfrågorna på SVT så att man inte riskerar missa en enda potentiell väljare genom en udda åsikt. I den matematiska analysmodellen där parametrarna optimeras för att täcka in största möjliga väljarskaror har man inte råd att vara politiskt aktiv över huvud taget.

Kvar blir stagade hemma-hos reportage hos partiledarna diskuterandes trivialiteter i stället för ideolig och de ultimata konsekvenserna av partiprogrammet. Kommunikationen och imagen hos partiet har blivit viktigare än partiets åsikter. Partiernas mediegurus har tagit över från ideologerna och bestämmer vad som skall sägas. Alla hamnar i mitten för alla medianerna har gått samma linje på Södertörns högskola.

I en tid när vi desperat jagar efter mångfalden för att berika oss uppnår vi, med ökade kunskaper om människors preferenser från oändligt antal mätningar och frågeformulär, en grå enfald utan reformiver. Kort sagt, vi lever i medianernas tidsålder.

6 svar på ”Medianernas tidsålder

 1. Edvin

  Det här var något av det mest lögnaktiga jag läst på länge. Miljöpartiet har alltid sagt sig stå utanför höger-vänsterskalan, så vi var inte nyligen tillkomna där, jag anser att vi var först där. Sen att vi skulle driva de frågor flest finner intresse för är rakt ut skitsnack. Vi driver de frågor våra företrädare har som förstaprioritering, klimatet och miljön, samt att vi har tagit positionen som Sverigedemokraternas motpol #1, något vi är rätt unika för. Det är ytterst sällan du Per-Elis klargör vem du vill samarbeta med efter valet. Det är ju vad borgarna mest av allt vill ha klargjort. Miljöpartiet är ju tydligen uteslutet. Sossarna likaså. Vad du tycker om ”kommunisterna” som du så väl uttryckte det vet jag inte. Moderaterna kan du ju inte samarbeta med, Gud förbjude. Kvar står SPI, med konstig människosyn, Sverigedemokraterna, med främlingsfientlig och homofob politik på agendan, Medborgarpartiet som man inte vet var de står mer än i parkeringsvaktsfrågan, samt KD och FP. Jag lider med Hörbyborna. De förtjänar inte detta.

  Svara
  1. Bengt Hedlund

   Jag är förvånad att Du säger att Mp inte tagit ställning i vänster-högerskalan. I Hörby ligger Mp klart till höger om mittlinjen, men centralt ligger Ni till vänster. Jag vill gärna veta vad vi inom SPI har för ”konstig människosyn”. Vi anser att alla människor har samma värde, men anser att man inte skall ”gömma” kostnaderna för olika människogrupper.

   Svara
 2. Edvin

  Bengt, vid ett flertal tillfällen har högt uppsatta SPIare uttalat sig oerhört konstigt angående både invandring, homosexualitet samt angående mina medlemmars klädsel, samt utseende. Jag tycker att SPI ska växa upp och bete sig moget och inte kommentera andra människors utseende etc.
  Du säger att ni står upp för alla människors lika värde, bevisa det för mig Bengt. Likadant i fullmäktige sållar ni er allt som oftast till SD.

  Svara
  1. Gustav

   Bete sig moget? Ja det kan ju miljöpartiet börja göra. Själv har jag inga problem med ett bensinpris på 30:-, slopad parkeringsnorm, km skatt, förbud mot varmhyra där det inte kostar att slösa med vatten eller energi osv.

   Men att ni helt nonchalerar vilka problem det blir att importera en massa afrikaner som aldrig gjort ett handtag, förutom att ladda och använda en AK47, till ett land där det redan är allt för många som inte gör något har gjort att jag lämnat (mp).

   Att ni skulle stå mellan vänsterblocket och högern är rent nonsens. Ni har lyckats supa er in hos rose’vänstern på Södermalm och där har ni fastnat.

   Svara
 3. Edvin

  Ett Youtube-klipp adresserat Exponerat inget inte nåt förtroende hos mig. Att du dessutom försöker ge fog åt en rasistisk nidbild av Afrikaner gör att jag inte känner särskilt behov av att svara dig, folk är smarta nog att förstå ändå.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.