Mitt dagliga bröd, tvärsular jag idag

För andra helgen i rad har jag gjort mitt eget bröd. Jag är imponerad av mig själv och dessutom är det gott att äta riktigt färskt bröd och inte arkiverat bröd från affären.

Det var påskdagen när jag var och handlade förra gången. Klockan var sent på kvällen och naturligtvis var det bara gammalt bröd, bakat innan påskhelgen, kvar på hyllorna i storköpet. Stundens ingivelse gav att jag gick bort till mjölhyllan (har bara köpt vetemjöl till redningar innan) och fann ett otroligt urval av mjölsorter. ”Yes, I can” tänkte jag.

Bilden på förpackningen Mörkt Lantbrödsmjöl såg mycket aptitlig ut, så jag köpte 1,5 kg mjöl och ett paket jäst. Morgonen därpå var det då dags att göra färskt bröd till frukost.  Då visar det sig att det rackarsbrödet skulle jäsa två gånger under 40 minuter och bakas i ugn i 25. Brödet var klart strax efter 12. Själva konceptet med färskt bröd till frukost, kräver en bagarmorgon, d.v.s. att man går upp runt fyra-tiden… Jag konstaterar att jag inte är en bagare.

Förutom att själv avnjuta ett färsk bröd så har man möjligheten att ge bortMitt eget bröd som ostmacka ett nybakat bröd till goda vänner. Eftersom ingen av mina vänner, mig veterlige, bakar bröd själva, är det en unik upplevelese att få hemmabakat bröd. Förra helgens ena brödkaka gav jag bort till mina goda grannar Jonas och Therese. Det är ungefär samma barnsliga känsla som när ett barn har ritat några sträck på ett papper och stolt ger det till en vuxen för beundran. Historien förtäljer inte om de uppskattade mitt egenhändigt gjorda bröd. 

Idag när jag slutade jobbet lite tidigare, och återigen saknade bröd i skåpet, var beslutet enkelt att sätta igång att baka. Denna gång gick det lite mer på rutin och brödet var klart att avnjutas i kvällssolen på västersidan av huset. Smörgåsen var en ostmacka med gurka och marmelad.

På tal om denna påläggskombination, kan jag introducera ett ny-gammalt begrepp. Under påskhelgen gjordes ett besök hos min moster, som bor utanför Falkenberg. Hon nämnde då att när man har mycket (redundant) pålägg eller tillbehör på mackan respektive maträtt, så kallas det i Halland för att tvärsula. Ett härligt begrepp som vi kanske börjar glömma bort i en värld (i alla fall i den delen som vi bor i) full av överflöd.

2 svar på ”Mitt dagliga bröd, tvärsular jag idag

  1. Therese

    Hej !
    Vi tackar för det mycket goda goda brödet du bakade, inget är som hembakat ……. mums!

    ha det bra..

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.