Är flytt av kulturbyggnad prioriterad?

Flytten av den gamla hembygdsstugan är upp till beslut i fritidsnämnden. Enligt Skånska Dagbladet kommer det hela att kosta upp mot miljonen. Frågan är om detta är motiverat och om det i dagen ansträngda ekonomiska läge är en vis prioritering.

Det är lätt för lobbyister som är väl förankrade i kommunen, med Björn Bäckström från Rotary i spetsen, att jaga upp stöd för bejärtansvärda projekt som bekostar det allmänna. Hur kommer allmännyttan med denna flytt tillgodoses, med att ha stugan i muséets trädgård? Hur ser den större planen ut för att få positiv utväxling av investeringen? Jag är inte övertygad om att detta är en vis investering.

Kanske skall man försöka få något företag att sponsra denna flytt i stil med hur spontanidrottsanläggningen kom till. Rotary kan med sitt nätverk i stället fokusera på att skapa förutsättning för företag att bidraga med medel för flytten. Många företag lever på att visa corporate social responsibility, och detta är ett utmärkt objekt för samhällsengagemang. Rotary borde inte välja den enkla vägen i detta fall.

3 svar på ”Är flytt av kulturbyggnad prioriterad?

 1. Lars Ahlkvist

  Hembygdsstugan ligger illa där den ligger. En flytt har diskuterats länge med jämna mellanrum. En aspekt är de säkerhetsåtgärder som börjar bli alltmer nödvändiga när stugan ligger avlägset, liksom att det antingen går åt mer personal för att kunna visa stugan, eller att den inte visas så ofta som möjligt. När Rotary går in och driver olika projekt brukar de också vara med och hjälpa till finansiellt. Jag vet att de också undersöker annan finansiering.

  Precis som när det gäller ev. fortsatt öppethållande av Georgshillsbadet så handlar det om att väga olika kostnader mot varandra, och för den delen också vilka fördelar som uppnås samt vilka möjligheter till samarbetspartner som finns. Det kommer att undersökas i denna fråga, och det blir ett ställningstagande i budgetberedning och fullmäktige så småningom.

  Det är bra att Rotary, Lions, Röda Korset, Företagarna, Köpmannaföreningen, Byföreningarna m fl engagerar sig och tar upp olika frågor med kommunen. Hörby vore bra mycket fattigare annars, jag ser det inte som ”enkla vägen”.

  Svara
 2. Per Elis Jansson Inläggsförfattare

  Allt samhällsengagemang är bra, håller helt med dig, men att en well connected orgnization jagar publika medel ser jag som att plocka lågt hängade frukt. Jag önskar dig och Rotary lycka till i sökandet efter alternativ finansiering.

  Svara
 3. Pingback: Offentlig-privat sambarbete driver Hörby framåt « perelis2010.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.