Positiva nyheter i Socialnämndens oktoberresultat

Idag skickade förvaltningsadministratören ut oktober månads resultat för socialnämnden. Det är en trevlig läsning då det prognostiserade underskottet har gått ned med en miljon till 17,5Mkr från 18,553Mkr i september.

Skillnaden är att osäkerheterna minskar ju närmare årsskiftet vi kommer. Förvaltningsekonomen hade förvarnat på senaste mötet om utvecklingen. Resultatet för perioden januari till september och resultatet för januari till oktober är samma, på 13.9Mkr vilket förklara det prognostiserade minskande underskottet för helåret.

Förvaltningen gör ett jättebra jobb med ekonomistyrningen. Nämndens numera entydiga instruktion, att det är prioritet att få detta under kontroll, ger ekonomen ett mycket starkt mandat att säkerställa att verksamheterna fortsätter kontrollera kostnads- och intäktsbilden.

För 2013 har socialnämnden fått en ramförstärkning på 2Mkr. Det är en stor risk att vi i socialnämnden inte kommer att kunna hämta in de 15Mkr under 2013. Jag delar ambitionen att vi skall ner till 235Mkr, att det är en rimlig nivå och ett bra mål.

Risken är att vi inte når dit under 2013, så på kommunnivå kommer vi behöva exercera en disciplinerad riskhantering och hålla i pengarna mycket hårt – inte något utrymme för några tavlor där inte…

Läs mer i oktoberrapporten här.

3 svar på ”Positiva nyheter i Socialnämndens oktoberresultat

 1. Yvonne

  Du skriver att några ”tavlor” finns det inte utrymme för och att man måste hålla i pengarna mycket hårt. Enligt SkD verkar det i alla fall finnas utrymme för att ta över ansvaret för en tämligen lång sträcka av väg 13. Pengarna som avsätts till de olika nämnderna kommer från samma pengapåse och prioriteras ut, dvs om Tekniska Nämnden får mer pengar, blir någon annan nämnd tvungen att betala detta i form av en lägre budget. Kostnaden för att ta över vägsträckningen torde kosta en hel del (varje år) – och inte kan man bokföra något på intäktssidan heller (som man kan göra med t.ex konstverk).

  Svara
 2. Debattvillig

  1. Sälja badet ger ett X antal miljoner. 2. Stoppa alla utlandsresor. 3. Stoppa representationen på alla anställda. 4. Sätta ägardirektiv och utdelningskrav på HIFAB. 5. Sänka lönerna på topparna i ledningen. 6. Sälja fastigheter. 7. Indexjustera hyror i HIFAB. 8. Riva kontraktet vilket är juridiskt möjligt och återta 600.000. 9. Stoppa dåliga planerade investeringar och åtaganden.

  Enkel matematik som resulterar i kickback på strax över 100 miljoner.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.