Retrospektiv midsommar

Som ni märker händer det inte mycket på bloggen just nu. Jag har sjukt mycket att göra på mitt riktiga jobb och prioriteringen blir enkel. Förhoppningsvis kan jag komma igång igen i oktober när projektet lugnar ner sig lite.

Så med bakgrunden att midsommaraftonens ledighet ger lite välbehövlig andrum har jag tagit mig tillbaka till föräldrahemmet i Jönköping. Det har inte hänt så ofta de senaste åren och minnen kommer tillbaka till när vi årligen hade traditionsfyllt midsommarfiranden i den då extrem-religiösa staden som gick under namnet Smålands Jerusalem. Numera har studenterna mjukat upp staden något och det finns aktiviteter även för de som inte är religiösa.

Naiv som jag var trodde jag att midsommarfirandet vid Fjällstugan var ett sådant sekulärt firande, om man nu kan prata om sekulärt vid denna hedniska höjdpunkt. Jag gjorde en liten inspelning med tankarna när jag återupplevde barndomens midsommarfirande.

För egen del är jag ingen tillskyndare av danser över huvud taget. Jag blev faktiskt själv förvånad när Maria Danielsson fick upp mig på dansgolvet förra lördagen på Staffan Salomonssons 60-års kalas. Vad gör man inte för femklöversamarbetet?

Efter midsommarstångsdanserna var det dags för nästa aktivitet: trolleri – det var en positiv överraskning eftersom det hade man inte förr i tiden. Det var först när trollkarlen Jimmy Carlsson började spela kristna låtar mellan reptricken som det gick upp för mig att jag hade hamnat i det religiösa Jönköping igen.

Jimmy Carlsson i frälsartagen

Min systerson kommenterade att kristna förr i tiden brände trollkarlar, men idag har funnit bättre nytta av dem.

Efter trolleriet blev det folkdans ute i det fria igen.

Ja, som man enkelt inser är jag ingen tillskyndare av traditioner. Som sista videon avslutas så blev det TV tittande på kvällen – Tja, så mycket tittande blev det inte då jag somnade framför EM matchen mellan Tyskland och Grekland efter bara 5 minuter. Det frestar på att jobba så hårt under veckorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.