Riktigt tufft att behöva se – cnn.com i Syrien

Av | 2012-09-10

Var nere på löparbandet igår för att bränna av lite adrenalin. På CNN var det en timme med reportage från inbördeskriget i Syrien. Ett av reportagen var speciellt svårt att se – det gjorde så ont att se denna flickas dödskamp – inte svårt att relatera till som förälder.

Den förra presidentkandidaten Johan McCain går ut och kritiserar inte bara den demokratiska kandidaten i presidentvalskampanjen om passiviteten i frågan och pekar på att det som skedde i Libyen var ett balanserat agerande.

Carl Bildt skriver om problemen i Syrien på sin blogg, men jag saknar det massiva stöd som civilbefolkningen behöver i denna stund. Även här är det en passivitet som jag inte tycker är passande för de höga ambitionerna jag tycker vi borde ha med vår utrikespolitik. I stället gömmer vi oss bakom EUs kjolar och hoppas på politiska mirakler från den organisationens tysta diplomati, vars förmåga att bita till är analogt med den tandlösa gummans.

Det är uppenbart att Assad inte har sin befolknings bästa för ögonen när dennes städer bombas för att komma åt regimmotståndare. Assadregimen bedriver ett krig mot humaniteten i sitt eget land och därmed har Assad-regimen förverkat sin nationella integritet. Det internationella samfundet kan i humanitetens tjänst sätta upp en no-fly-zone över Syrien för att skydda civilbefolkningen enligt principerna för jus ad bellum.

Visserligen skall man inte underskatta riskerna med denna strategi, men på samma sätt som att den Internationella brottmålsdomstolen i Haag har blivit en måttstock runt vad som är laglig och inte att göra som ledare i ett land, kan detta sätt att stämma i bäcken bli ett rättesnöre för andra tveksamma regimer.

Varför inte höja den svenska ambitionen redan nu? Var är de svenska fältsjukhusen när de behövs som bäst runt Syriens gränser? Varför har vi alla dessa samverkansövningar med NATO när vi inte praktiserar dem när det verkligen finns behov för det? Det känns så frustrerande.

Läs mer om problematiserandet om rätten till krig på denna länk.

Ett svar på ”Riktigt tufft att behöva se – cnn.com i Syrien

  1. Bo

    Assad-regimen må vara hemsk och omänsklig men det är lugnet före stormen. Det finns grupper inom oppositionen så kommer att få
    Assad-regimen att likna en vattenpistol jämför med deras kanoner.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.