Sabotage på borrplatsen, anonym huliganism är inte civil olydnad

Det är tragiskt att läsa om att någon har vandaliserat utrustningen borrplatsen i Oderup. Visst är det faktum att själva borrningen kan komma till stånd lika tragisk, men den är faktisk laglig. Man kan tycka mycket om hur lagarna är utformade här i landet, men fundamentalt är att de är till för att följas.

Är det så att man har en annan uppfattning så är det enligt min uppfattning rätt att idka civil olydnad. Civil olydnad är etiskt rätt att tillgripa om man inte ser att vägen till framgång går över det parlamentariska systemet och att man känner att man har moraliskt rätt i sak. Ett anonymt förstörande är fegt och väcker mer avsky än att sätt fokus på något som är fel i samhället.

Bra exempel är hur strejkvapnet används. En stor del av strejken handlar om att vinna oppinionen och därmed sätta större tryck än vad den direkta faktiska strejken konkret har för konsekvenser. Att positionera sig som underdog likt salladsbaren i Göteborg kan vara mer framgångsrikt (även om ägaren förlorade i det enskilda fallet blev facket vingklippt efter fighten).

Kontentan är att ju mer Shells borrplats saboteras, desto mer  moralisk rättfärdig blir verksamheten. 

Skånska dagbladet skriver om sabotaget på borrplatsen i Oderup och att man måste sätta in vakter för att skydda utrustningen samt i Sydsvenskan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.