Skall inte vara med på resan längre

I förra veckan läste jag att kommuntopparna hade besökt Schweiz för att sätta sig in i vad kommande forskningsanläggningar har för påverkan på näringslivet och samhället. Delegationen från Hörby bestod av kommunalrådet Lars Ahlkvist, sossarnas förstanamn Tommy Hall och kommunchefen Arne Bertilsson.

Läs mer om kommunledningsresan på denna länk till kommunförbundets site. Att Hörby skall vara med på resan råder det ingen tvekan om. Det är bara bra att Hörby börjar mentalt orientera sig mer mot Malmö-Lund och inte bara grunnar på samarbete med Skåne-Nordost. Med en förbättrad kollektivtrafik, utbyggd E22 och en bättre skola skall Hörby vara den naturliga boendekommunen för de som jobbar på ESS.

På kommunstyrelsens möte i början på maj (Protokoll KSAU 120509) §153 beslutas att arbetsutskottets ledamöter bereds att medverka på resan. Det policy-beslut som hänvisas till i artikeln verkar inte vara tillämpligt då ett explicit beslut var tvunget för den den aktuella resan. Dessutom står det inget i protokollet om att tjänstemän skulle följa med. Har förvaltningen delegation att fatta dylika beslut eller finns det ett tillämpligt policybeslut för dem i stället?

I lördags läste jag på Skånska Dagbladet att en av resenärerna dessutom skall sluta. Kommunchefen hoppar av och kommer inte vara med på resan att locka företag och affärsverksamhet till Hörby. Detta måste, av de inblandade, ha varit känt sedan tidigare. Hur tänkte man då för att rättfärdiga kommunchefens deltagande när denne inte kommer vara en del av verksamheten den kommande tiden framöver när ESS-effekterna kommer till byn? Å andra sidan, hur många kommunchefer kommer man avverka fram till driftstart 2019?

Nåja, det skall bli spännande att se reserapporteringen om hur effekterna och möjligheterna mappas på Hörby kommun.

Tommy och Lars kommer även i framtiden vara gemensamma vagabonder. Detta par skall även visa återhållsamhet med resandet genom att åka till Namibia som ledningsgrupp för ungdomsutbytet. Kanske det är en Bryssel-resa på gång också, vem vet?

På marknaden hävdade en besökare att frågan om ESS placering även hade involverat Hörby – är det sant?!?! Enligt källan skulle kommunen avrått från det. Det låter ju som en fantasi, både frågan och svaret, men efter att kommunen skall ha gjort något liknande angående Önos placering för herrans många år sedan vet man ju inte vad man skall tro längre.

Spjälkning av gurkor eller atomer kanske inte spelar så stor roll, vem vet?

3 svar på ”Skall inte vara med på resan längre

 1. Medboirgare

  Du skojar väl med oss PerElis? Ungdomsutbyte ? Finns det inte telefon i Namibia? Kan ingen stoppa detta vansinne?

  Svara
 2. Ingmar Tykesson

  I ett mycket tidigt skede gick man, genom Skåne Nordost, ut och letade platser över en del av Skåne. I detta skede anvisade Hörby kommun en plats möjlig för ESS i södra delen av kommunen och kommunen avrådde inte från detta.

  Platsen man letade efter skulle vara geologiskt stabil, ha bra kraftförsörjning och kunna tillgodose behov av bostäder, hotell, närhet till flyg mm.

  Svara
  1. victor

   Varför förvånas vi inte ett smack!?!jo för allt detta är så upp över väggarna helt stolligt!
   ESS i södra delen av Hörby är det därför HVDC anläggningen med hamnade där den är och i sin följd gett en total utflyttning?!
   STORHETSVANSINNE är annars ett ord som verkar passa i de flesta lägena i denna kommuns totala nedåtgående spiral.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.