”Tack för att ni tittar”

Idag kom jag att titta på Rapport med nyhetsankaret Claes Elfsberg och noterade att när programmet var slut så sa han ”tack för att ni tittar”.  Hmm, intressant. Varför säger han så? Han är inte ensam om det heller. Flera TV personligheter avslutar sina program med samma fras.

Vad är det han har sagt som han (eller den sponsrande statsmakten) är tacksam för att massorna ute i stugorna mottagit?

Det kanske är mer än lovligt konspiratoriskt att insinuera något, men när man kommer hem efter en jobbig dag på jobbet och okritiskt lyssnar till nyheterna, är man inte på topp i det kritiska tänkandets konst. En ständig ström av hot, både från omvärlden och inifrån landet, kommer mot mig. Till sist avslutas sändningen med en trevlig anekdot om en svensk trevlighet. Det är som en stark chili som avslutas med glass och jordgubbssås. Man mår rätt så bra efteråt trots allt. Lite 1984 tänker jag.

På tal om storebrossamhället, så pågår det försök med att baka in RFID i sedlar. Tänk vilken övervakning av medborgarna man kan åstadkomma med det – inte ens med kontanter kan man betala anonymt. Så nog är det intressant hur vi som grodor lär oss kokas levande med hänvisning till nationell säkerhet och brottsbekämpning.  

Så då är jag tillbaka till Claes: vad är det som statsmakten vill att jag skall veta ikväll, med hjälp av mina licenspengar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.