Vad var min semla gjord av?

I onsdags på jobbet köpte jag semlor till eftermiddagsfikat då vi hade utländskt besök. Semlor, eller ”cream buns” som de engelsktalande skulle insistera på att säga, är lite exotiska. På jobbet var semlan som alla semlor. Inget konstigt, för jag hade precis varit nere på ICA Malmborgs på Sparta i Lund och köpt 6 stycken för 20 kronor styck. Dock så blev det en semla över och den tog jag med mig hem för att avnjutas så som semlor bör avnjutas, d.v.s. med varm mjölk.

Väl hemma värmer jag min mjölk och sänker försiktigt ner semlan. Semlan absorberar mjölken fint och ser mycket tilltalande ut. Hatten ätes med fördel för sig och den visade inga tecken på att ha förändrats sedan eftermiddagen. Men döm om min förvåning när jag satte ner skeden i själva underdelen av semlan, den som var uppmjukad av den varma mjölken – den var seg och jag fick i princip skära sönder den sega bullen. Så här skulle det inte vara; mammas semla skulle inte bete sig på detta sättet.

Semlan var inte för gammal, och läser jag innehållsförteckningen står det  i följande: ”jäst, vetemjöl, vatten, salt, kardemumma, torrmjölk, vit sirap och vetelyx” (Vetelyx är något ospecificerat vetebrödsmargarin) Det som är intressant är att enligt innehållsförteckningen är det mer jäst i bullen än vetemjöl – ordningen spelare roll, något som ICA Malmborgs i Lund inte verkar bry sig om.

Jag kommer nog aldrig få reda på vad det var som gjorde min semle-bulle seg som en wettex-trasa, men under reasearchen inför detta inlägg hittade jag denna bild och under fanns kontextsensitiv reklam från Google:

Vilket alternativ är relaterat till semlan?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.