Titta på nyheterna och vet mindre


Min bror bor i USA och vi delar intresset för reflektion över samhället och speciellt gemene mans uppfattning och vetskap. Eftersom han bor i USA så har han insight i vad som händer over there med möjligheten till att, med ett annat perspektiv, följa utveckling på nära håll men samtidigt lite från sidan.

Här om dagen nämnde han för mig en undersökning som visade att tittare, som fick sina nyheter från Fox news, vet mindre om vad som händer i världen än de som inte tittar på några nyheter alls.

Fox news  presenterar sig själva som en objektiv nyhetstjänst, med ledorden fair and balanced. I praktiken ägnar nyhetskanalen sin sändningstid åt neokonservativ propaganda.

För den som är intresserad finns det en film i ämnet hur Rupert Murdoch styr hur journalisterna skall vinkla informationen på Fox news. Filmen heter Outfoxed. När man sedan lägger till aktiviterna som News of the world har sysslat med i UK i form av avlyssning och hackning av privatpersoners maillådor och voicemail, ser man ett mönster av kriminalitet och oetiskt beteende som världens största mediekonglomerat håller på med.

Gud vet allt vad Berlusconi har sysslat med i Italien med sin hegemoni över mediavärlden där. Det är inte förvånande att allmänheten både i USA och i Italien ter sig vara uppe på läktaren och letar fakta om hur världen ser ut.

Som av en händelse så var lilla Hörby med på SVTs Sydnytt igår kväll angående turbulensen i Socialnämnden. Nyhetsankaret läste följande (7 minuter in i klippet):

Flera ledamöter skall inte ha accepterat att ordförandeposten har gått till en Miljöpartist.

Det är ju ett bisarrt påstående. Konflikten har inget att göra med hurivida ordföranden är en Miljöpartist eller inte. Uppenbarligen har SVT bara intervjuat en lokal intrigmakare, men missat resten av bilden. Fair and Balanced var det just.

En vän kommenterade, att intressant är det när man har varit med om något, som renderar i en nyhet i media, så är beskrivningen rätt så annorlunda mot hur man själv upplevde det.

Den observationen och vetskapen kan vara bra att ta med sig nästa gång när vi pratar med en medmänniska, som kanske uppfattar budskapet på ett helt annat sätt än det som avsågs.

Igår damp räkningen ner från Radiotjänst i Kiruna. Visst är det en utgift, men för den kvalitet som levereras får vi bra mycket för pengarna. Visst, allting kan var bättre men SVT ligger väl över den undre gränsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.