Torsdagens socialnämnd mer i dur än i moll

Återigen har vi haft ett socialnämndsmöte. Denna gång var det lite mer positivt – mer raka rör från den personal som uttalade sig. Tre lysande stjärnor på socialnämndshimmeln:

  1. Centrumledaren för mottagning och utredning, Anette Björk levererar konstant raka och tydliga besked
  2. Ekonomen Jeanette Lilja bollar med siffror som en cirkusjonglör, ibland är det svårt att hänga med, men faktum är att nu är ekonomin uppe för diskussion i alla fall
  3. Kostchefen presenterade siffror fån uppföljning av de faktiska intäkterna och utgifterna, vilket var positivt 

Mindre positivt var dock att fortfarande finns det ingen realistisk budget. Vi har en ram som kommer från kommunfullmäktige och så har vi en uppföljning mot förra årets resultat per månad. Kanske nästa månad har Jeanette fått rätt på budgeten så man kan jämföra utfall och de siffror som centrumledarna comittar sig till, och inte bara hypotetiska resonemang.

Att socialnämnden har tagit beslut om extern revision, som Skånskan skriver om, är en villfarelse som inte vill släppa. Inget sådant beslut har tagits. Själv är jag frågande till hela idén. Kanske om man bryter ner frågeställningen på centrumnivå kan det vara relevant, men på toppnivå riskerar det att bara bli massa flum. Något som talar för det är att underlaget för konsultupphandlingen som cirkulerat i nämnden är uruselt och måste förbättras dramatisk innan vi går vidare med detta. Hoppas att övrig konsultupphandling inte är på samma lösa boliner i kommunen.

Venche Larsson initierade ett nytt förslag om att köpa in assistanstjänsterna, något som inte bara är ideologiskt betingat utan även kommer medföra en helt ny och nödvändig flexibilitet.

Att den närmaste tiden kommer innebära förändringar i verksamheten står nu klart. I en verksamhet där ekonomin har kommit på andra plats, behövs nytt fokus – organisationens ekonomiska transparens och effektivt ledarskap är en grundförutsättning för att vara framgångsrik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.