Vindkraftsarbetet i kommunen är mer och mer en bevisad återvändsgränd

Av | 2013-01-14

Vindkraftverk på land – även vindkraftsindustrin tvekar

Som ni alla vet så pågår det en kommunal planering av vindkraftsparker på Linderödsåsen i vår kommun. Hur borta från all rimlighet och sans är vi inte när detta arbete fortsätts trots ökade kostnader för kommunen. Har vi råd med dessa särintressen i besparingstider?

Att vindkraft är en kontroversiell energikälla är säkert bekant för de flesta. På nätet pågår det en ständig debatt om dess utbyggnads vara eller inte vara. Detta är speciellt intressant för allmänheten och skattebetalarna i en bransch som är så genomsubventionerad som just vindkraftsbranschen.

Men när representanter för vindkraftsindustrin själv slår i klackarna i backen, är det då inte dags även för Hörby att lyfta blicken och ifrågasätta verksamheten?

På debattsiten Second Opinion uttalar sig Matthias Rapp, tidigare vd för Svensk Vindenergi*:

– Ju mer det investeras i vindkraft, desto fler vindkraftverk blir det som ska dela på stödet och då minskar värdet per kWh från elcertifikaten genom att ett överskott av certifikat byggs upp. Nu har vi kommit till en punkt där det är mycket svårt att få ihop kalkylerna, och jag tror därför på en rejäl avmattning när det gäller investeringsbeslut för nya vindkraftverk.

För att råda bot på detta kommer inte oväntat en lösning som innebär justerade subventioner tidigare så fler och mer subventionerade vindkraftsverk kan sättas upp i vår natur.

Men är det så att det bara är en del av politikerna i Hörby som lever kvar i vindkraftsutopia med småskalig vindkraft i småbruten terräng. De nödvändiga skalfördelarna av havsbaserad vindkraft kan man inte uppnå på land, speciellt inte i skogsbygden där vindkraftverken skall samsas med en mängd andra intressen. Framför allt skall de samsas med de människor som bor där. Rapp fortsätter:

– Östersjön lämpar sig mycket väl för havsbaserad vindkraft, både i Sverige men också, som en ny rapport visar, även kusten mot Finland. För att få igång investeringarna borde Sverige införa samma villkor som man har i exempelvis Tyskland och Danmark, där anslutningspunkten till elnätet läggs i anslutning till vindkraftparken. Om det sker inom ett par år kan vi mycket väl bygga cirka 5 TWh fram till år 2020.

– Det finns minst 100 TWh att hämta ifrån Östersjön och det till en betydligt lägre kostnad än för motsvarande utbyggnad i Nordsjön. En satsning på havsbaserad vindkraft skulle dessutom tysta ner motståndet mot vindkraft som breder ut sig i delar av landet, …

Så vad som sägs är att om vindkraftsverken står till havs och kostnaden tas över nätet så försvinner kritiken? Mycket möjligt. Klart är att för oss som bor i Hörby är det betydligt bättre att använda en pan-europeisk lösning i stället för att förstöra god natur som kan användas i en småskalig turistnäring.

Varför är det så att vindkraftsplaneringen på Linderödsåsen bara tuffar på, oavsett hur många julkort som skickas från de drabbade kommuninvånarna. Vad säger fullmäktigeledamöterna om vindkraftssatsningen? Jag tvekar å det starkaste att det finns ett stöd för den verksamheten som just nu bedrivs. En majoritet av de 41 ledamöterna ser säkert, precis som vindkraftsindustrin själv, att det är ett vansinnigt projekt.

I grund och botten handlar det om att våga – våga stå upp för den småskaliga näringen, våga stå upp för de drabbade individerna, våga stå upp för det ekonomiskt sunda. Det blir inga pluspoäng för att kapitulera inför en politisk korrekthet som skall genomföras in absurdum!

Vi skall våga värna våra tysta områden, vi skall våga i planeringen allokera de ytorna till natur- och kulturvård. Till sist skall vi värna om att individerna i områdena själva vågar utveckla sina näringar och ge stöd till dessa.

*Notera att Svensk vindenergi är vindkraftsbranschens egna intresseorganisation, så de borde ju veta…

Ett svar på ”Vindkraftsarbetet i kommunen är mer och mer en bevisad återvändsgränd

  1. Pingback: Övertygande skrivelse om Linderödsåsens möjligheter « perelis.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.