Teckal undantag – vad är det för något?

Ja, den frågan får man anledning att ställa sig när man sitter i kommunstyrelsen.

Igår kväll läste jag på inför kommunstyrelsemötet på måndagen. Det var inte många ärenden men ett om ändring av reglementet för kommunstyrelsen och kommunens båda bolag tvingade mig att studera lite.

Det som triggar uppdatering är att Teckal-undantaget blir permanent lag från årsskiftet. EU-rätt är väl inte min starka sida, så det blev en del att läsa in, men uppdateringarna verkar vara i sin ordning… nästan. I bolagsordningarna är meningen i §14 uppdaterad:

Kommunstyrelsen i Hörby kommun äger rätt att ta del av bolagets handlingar och räkenskaper samt i övrigt inspektera bolaget och dess verksamhet. Detta gäller dock endast i den mån hinder ej möter på grund av författningsreglerad sekretess.

Den kursiva texten finns i båda bolagsordningarna. Baserat på de erfarenheter vi har haft tidigare i kommunen om bristande transparens så känner jag en spontan olustkänsla inför denna skrivning.

Nu är det så att det inte bara är HIFAB som har denna skrivning, men ändå känns det inte rätt. Dessutom ser jag inte vad detta har med Teckal-undantaget att göra. Kanske någon kan förklara det för mig innan vi klubbar detta?

2 svar på ”Teckal undantag – vad är det för något?

  1. Debattvillig

    Det är ingen skillnad från innan. Det är för syns skull och en rejäl dimridå. Tectalundantagen är strikta i tolkningsfrågan. Med detta sagt är inget i LOU ändrat för svensk lagtext förutom att eventuellt i vissa fall när man ska göra affär med eget/enda bolag eller nämnd/nämnder. Bägge kriterierna skall vara uppfyllda för att kunna tillämpa. MEN! Trots detta så är det hårt reglerat och kan än dock ogiltigförklaras. Undantaget kan inte tillämpas på resten av LOU. Gällande räkenskaperna så har dom och har alltid haft full insyn i räkenskaperna ändå då man är majoritetsägare i bägge bolagen. 100% i Hörby bostäder och strax över 95% i HIFAB. Dock så är jag rädd för att man tragiskt nog kommer tillämpa tectal på andra delar i LOU med stöd i tectal.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.