Wikileaks’ publicering är bra

Av | 2010-08-23

Det finns de som fördömer att rapporter, som beskriver hur kriget i Afghanistan går, publiceras av siten Wikileaks. Argumenten är att hemligheter röjs. För mig är detta något positivt – mer och bättre täckning och information om vad som pågår i Afghanistan är det enda riktiga.

Tillräckligt med fakta på bordet om hur operationer med collateral damages, arresteringar och tortyr av oskyldiga samt korruption är nödvändigt för att vi i Sverige kunna ta besluter att återigen beträda de  högre moraliska markerna. Sanningen är aldrig dålig – men ibland är den farlig.

Det är ingen tvekan om att Sverige har hamnat i dåligt sällskap i Afghanistan. Nu är det dags att börja tänka själva och använda sig av den humanistiska tradition som vi har i svenskt bistånd. Välfärd och seger över Talibanerna skapas inte med svenska yrkessoldater utan resurser till fler brunnar, skolor och vårdcentraler genom Svenska Afghanistan Kommiténs regi. Det nuvarande kriget i Afghanistan har pågått i 9 år nu – då kan inte medicien vara mer av samma. Vi visar samma bunkermentalitet som president Johnson när han utvidgar Vietnamkriget i vetskap om att han inte har en plan för att komma segrande ur konflikten.

Människorättsaktivister i Afghanistan säger (klipp från Svenska Dagbladet):

Sahar Saba säger att när de svenska militärerna oftast betraktas som en del av fiendens trupper av afghaner. Att satsa på ännu mer bistånd skulle däremot öka respekten i landet.

–Folk är oerhört krigströtta. För svenskarnas del vore det bättre att lämna Afghanistan. På många håll har osäkerheten och korruptionen ökat trots de utländska trupperna. Om Sverige verkligen vill spela en roll här bör de satsa ännu mer på bistånd för till exempel utbildning och hälsa. Allt annat är slöseri med pengar och människoliv och kommer inte att leda till ett slut för terrorismen, säger hon

Nu är det dags att starta exekveringen av den exit strategi som vi inte har för vårt militära engagemang i Afghanistan.

Tips: Titta på Generation Kill och bli av med alla argument om varför vi skall vara i Afghanistan.

Beskrivning i The Guradian om vad dokumenten innehåller.

Ledare i Skånska Dagbladet.

Ett svar på ”Wikileaks’ publicering är bra

  1. Lars Ahlkvist

    Den svenska närvaron i Afghanistan utövas under FN-mandat. Vi är där för att ge trygghet åt de som borrar brunnar, ger sjukvård, ger möjlighet för både pojkar och flickor att få en utbildning. Är vi inte där med FN och skapar trygghet så tar Talibanerna över, skapar kaos och etablerar terrorbaser som tidigare. Afghanistan har en chans nu, men det kräver uthållighet där den icke-amerikanska närvaron är viktigt. Var var Afhanistan innan FN-insatsen? Var är de nu? Mina knän börjar knarra och jag är väl lite överårig, annars skulle jag med stolthet delta i en mission i Afghanistan med det FNmandat som nu finns. Men det måste hela tiden granskas noggrannt utifrån mandatet.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.