Att se, eller inte vilja se, tillsynsbehovet

Av | 2013-02-15

På måndagen var det kommunstyrelsemöte. På besök var Arbetsförmedlingen, inte för att skriva in oss KS ledamöter, utan mer för att informera hur arbetsmarknaden i Hörby ser ut. Till allas vår glädje kunde vi konstatera att lågkonjunkturens arbetslöshet har inte slagit så hårt i Hörby.

Strukturen av småföretagare i Hörby verkar göra att vi står emot de stora varselvågorna. Siffrorna hänger ihop med bokslutet som vi fick i Socialnämnden på torsdagen som visade att antalet hushåll som tar emot försörjningsstöd minskar.

Nåja, stor del av kommunstyrelsemötet handlade om styrningen och kontrollen som ärende 6 – ”Övergripande mål för god ekonomisk hushållning” samt ärende 8 – ”Intern kontrollplan”. Som av en händelse kom två ytterligare relaterade ärende på dagordningen.

Ärende 9 handlade om revisionens konstaterande att uppsiktsplikten som kommunstyrelsen har över bolagen hade blivit liggande för fäfot i den nuvarande kommunstyrelsen. Bland annat konstaterades i sammanfattningen följande:

Enligt enkätresultatet är dock flera ledamöter och ersättare kritiska till uppsiktsplikt avseende bolagen i jämförelse med nämnderna. En viss förklaring till detta kan även i delar förklaras av den personunion som utgörs av att Kommunstyrelsens ordförande och kommunchefen samt ekonomichefen tillika är ordförande i bolagen och VD i respektive bolag

Det kan inte vara tydligare . Graferna från undersökningen visar att KSAU har god kännedom om granskningen. Ju längre bort från KSAU man kommer desto mindre är medvetenheten. Kan notera att stora delar av KSAU sitter i bolagsstyrelserna.

Det är lite ödets ironi att min motion behandlades i ärende 10. Motionen handlar om att samma personer inte skall sitta i ledande befattningar i kommunstyrelsen och i bolagen och nämnderna.

Jag kan ju vara ödmjuk och konstatera att den var för skarpt skriven för att man utifrån revisionens skrivelse inte skulle kunna undgå att godkänna den. Men dessutom så framkom det under förhandlingarna i kommunstyrelsen att det var ett antal centrala ledamöter som inte ansåg personunionerna vara något problem!

Min argumentation om att trovärdigheten för tillsynen blir lidande av att samma personer skall granska sig själva, var det en minoritet i kommunstyrelsen som såg vara rimlig. Jag blir mycket bekymrad över detta – är det så att fullmäktigeledamöterna håller med om att en liten topp-grupp i kommunen verkligen kan agera som en sluten klubb utan god insyn för hela kommunstyrelsen och resten av kommunens invånare?

Visst kommer motionen bli ogillad i kommunfullmäktige, och det kan jag acceptera. Men däremot jag finner personunionerna mellan KSAU och bolagsstyrelserna så olämpligt att fullmäktige måste agera.

Ett svar på ”Att se, eller inte vilja se, tillsynsbehovet

 1. Debattvillig

  Återigen en knivskarp analys med grund i verkligheten P-E. Sen kan man vrida lite på hur lagligt det är, fast en fråga man kan avhandla i ett annat tillfälle.

  Problemet kvarstår, hur spräcker man bubblan av en liten sluten grupp av inbördes beundran där alla sitter i knät på varandra i en dimma av nepotism?

  Förmodligen lika enkelt som att göra vin av vatten tyvärr.

  Det är inte för inte som att motionen som jag läst repliken på inte tas upp på KFM. Dom vågar inte utreda det för dom kommer få stå med svansen mellan bena som en strykrädd hund. Kommunen hade kunnat blomma, haft en stabil ekonomi, vart pionjär inom många områden i Sverige om vi inte hade haft trångsynta, överbetala, inkompetenta, falska politiker som nästintill styr kommunen med diktatorisk hand. Inte fan släpper man in någon annan som kan få kommunen på fötter för då tappar man ju ansiktet *facepalm*. Fan! Ska man behöva göra en konkurs av en kommun för att folk ska börja bry sig? Hur kunde världen bli så cynisk!! *citerar Magnus betner*.

  Just nu har vi inslag av diktatoriskt styrande med bubblan av inbördes beundran och dennes livegna, rädda och kuvade undersåtar som står med mössan i handen och i givakt så fort man säger nåt.

  Inte undra på att vi går under som briggen blue bird av hull. Problemet är att det är vi medborgare och tillika politikernas arbetsgivare som står surrade vid rodret och går med skeppet ner till botten efter grundstötningen vid namn ”bubblan”.

  Inte undra på att man föraktar politiker mer och mer. Särskilt med tanke på att dom inte vågar ställa upp på att möta sina arbetsgivare.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.