Att vara anställd i kommunen är inget självändamål

Jag blir bekymrad när jag läser fackets hållning till neddragningen inom hemtjänsten i Hörby. Förbrukningen av hemtjänsttimmar inom kommunen minskar och Socialförvaltningen drar ner på bemanningen. Fackets representant Ingrid Olsson uttalar sig om den övertaliga personalen i Skånska Dagbladet 2011-10-04:

– Det är att klart att vi ser en koppling mellan varslen och det ekonomiska läget för kommunen. De försöker hitta besparingsåtgärder i allt. Att inte förlänga vikariat är ett sätt att spara pengar.
Kommunledningen har tidigare sagt att varsel inte kan uteslutas.
– Det är våra medlemmar som får bära underskottet. Det är våra medlemmars arbetstillfällen som försvinner, trots att det är de som står närmast brukarna. Risken finns att det här bara är början, säger Ingrid Olsson.

Att inte dra ner antalet tjänster i kommunen, när det produceras mindre service är helt naturligt i en marknadsekonomi. Att inte göra det vore att begå tjänstefel av kommunen och ett resursslöseri oavsett ekonomisk situation.

Här har vi faktiskt bevis på att vissa delar inom kommunen fungerar – Centrum för öppna insatser inom Socialförvaltningen är den del inom socialnämndens verksamhetsområdet som fungera bäst och där man har bäst kontroll, ledning och styrning.

Facket, som inte har kommuninvånarnas bästa framför ögonen utan deras medlemmars bästa, ser hellre att övertaliga tjänster finns kvar än att vi har en resurssnål kommunal utförarorganisation. Fackförbundet Kommunal måste förstå att Hörby kommun inte skall vara en AMS verksamhet, utan en effektiv servicemaskin i kommuninvånarnas tjänst.

Under våren genomförde centrumledaren för öppna insatser optimeringar om körningar och schemaläggning. I ett slag effektiviserades verksamheten. Denna genomlysning har inte kommit till de andra centrumen (centrum för boende och centrum för mottagning av utredning) men stort behov finns av detta arbete.

Entreprenören för Vallgården, Carema, kan visa vägen för förvaltningen hur man kan effektivisera genom att använda personalen på ett bättre sätt. Kommunen har dessutom möjlighet till att resursutjämna mellan de olika boendena, en optimering som inte enkelt låter sig göras för Carema lokalt. Att förvaltningen inte proaktivt genomför detta arbete visar på behovet av externa utförare som referens för idéer om effektivisering där förvaltningsledningen kapitulerat inför behovet av det kontinuerliga förnyelsearbetet.

Kommunens största fiende är den själv – liksom facket inte begriper att kommunen inte har den primära uppgiften att erbjuda deras medlemmar att arbete, förstår inte förvaltningen att kontinuerligt ompröva verksamheten för att bli mer resurssnål. I stället används minsta motståndets lag och kostnaderna ökar successivt i brist på nytänk. Konsekvensen av denna fördyring är att verksamheten med nödvändighet kommer att utmanas av dynamiska privata entreprenörer.

Fackets största fiende är dem själva – tvärt emot vad facket inom Hörby kommun verkar för, kommer konsekvensen bli att fler av deras medlemmar förlorar sin kommunanställning. Är det det Kommunals medlemmar vill? Jag undrar i mitt stilla sinne.

Det är för mig tydligt att det politiska ledarskapet har saknats i kommunen för att implementera en attityd att kommunens verksamhet skall primärt vara till för kommunens service och att den skall vara så effektiv som möjligt. Det åligger alla politiker att stiga fram och anta utmaningen att förändra mindsetet.

5 svar på ”Att vara anställd i kommunen är inget självändamål

 1. Anita Ullmann

  Man skulle kunna kommentera en hel del av detta inlägg. Jag väljer istället att citera:

  ”vissa delar inom kommunen fungerar”

  ”Att förvaltningen inte proaktivt genomför detta arbete visar på behovet av externa utförare som referens för idéer om effektivisering där förvaltningsledningen kapitulerat inför behovet av det kontinuerliga förnyelsearbetet”

  ”Kommunens största fiende är den själv”

  ”förstår inte förvaltningen att kontinuerligt ompröva verksamheten för att bli mer resurssnål”

  ”kostnaderna ökar succesivt i brist på nytänk”

  ”det politiska ledarskapet har saknats i kommunen”

  ”Det åligger alla politiker att stiga fram och anta utmaningen att förändra mindsetet”

  Kasta stenar när man sitter i glashuset? Vem är det som har ansvaret i Hörby? Visst är det det politiska styret, eller inte?

  Svara
 2. Johanna

  PerElis du har helt rätt. Varför driver inte facket på att vården förändrar sitt arbetssätt och börja jobba efter nya rön. Bara köra på i gamla banor och tycka allt är hemskt jobbigt, trots att de privata aktörerna har mindre personal men får mera gjort. Varför sitter man bara och gnäller och inte försöker göra arbetet roligare och nöjdare gamla? Sitter man bara och väntar på att någon skall berätta hur de skall göra, så är de alla privatanställda om några år. Kanske lika så bra när de kommunala cheferna inte tar tag i saker. Tex personal som bara dyker upp då och då.

  Svara
 3. Per Elis Jansson Inläggsförfattare

  Hej Anita,

  Jag förstår att du väljer att kommentera så här – för vad är det i sak som du inte håller med om. Om man ser politiken som ett spel och inte en drift, att partitillhörigheten blir starkare än den vision man besitter, då är man illa ute.

  Jag engagerade mig inte i kommunbygget för att det var färdigt i Hörby, det är precis tvärt om. Stolt men inte nöjd. Är det så att man kommer tomhänt till bordet är det tveksamt om man har något där att göra över huvud taget.

  När du läser texten förstår du varför jag just valt Moderaterna som min väg att göra Hörby bättre – Moderaterna tillsammans med alliansen är kraften som fört, och kommer ha bäst förutsättningar att föra, Hörby framåt.

  Det har varit tydligt att Socialdemokratern på nationell nivå inte har tagit in nya perspektiv utan man har varit helt upptagna med att administrera arvet från forna segrar. Under tiden detta varit fokus har verkligheten sprungit ifrån regeringen.

  Hade vi avsagt oss förmågan att kritisera och spänna bågen bara för att alliansen har makten i Hörby kommer vi ofelbart att tappa initiativet.

  Fråga dig själv vad Socialdemokraterna kommer med till bordet? Hur föreslår Socialdemokraterna att Hörby kommun skall bli effektivare utan att förarga era tvångsanslutna kollegor i kommunal? Jag ser inte det hända, men den som väntar tillräckligt länge kanske får se?

  Ps Anita: din URL funkar inte till din blogg på wordpress 🙁 Ds.

  Svara
 4. Lars Ahlkvist

  PerElis har under lång tid varit aktiv i politiken i Hörby kommun, och haft alla möjligheter att lämna konstruktiva förslag till hu saker borde vara. Det är lätt för alla, genom att ta del av olika protokoll hur det varit med den saken.

  Det är lätt att kritisera efteråt, svårare att lämna förslag innan. I mitt ledarskap anser jag det är viktigt med transparens i förslagen. Att många, oavsett politisk åsikt får bidra. Att facket bjuds in till konstruktiva diskussioner.

  Det är också det som ligger i den moderna, lyssnande moderata poltiken.

  De citat som Anita Ullman visar på visar också på ett självmål från PerElis Janssons sida. PerElis har alla möjligheter att argumentera för sin sak på de moderata gruppmötena, men då är det oftast tyst. Eller på kommunstyrelsen, där han är ersättare. Men där är det oftast också tyst.

  Och den nedlåtande, aggressiva attityden i PerElis kommentar till Anita tar jag direkt avstånd ifrån. I den situation vi nu befinner oss i Hörby kommun behöver vi alla konstruktiva krafter. Jag upplever att S befinner sig bland dem, trots oppositionsrollen Och så finns det de, i olika partier, som bara ser till sina egna intressen, som är i opposition mot allt, som bara river ner och förstör. Och oavsett vilka partier de tillhör så finns det anledning att stå upp mot dessa mörkrets krafter. För de har inget att tillföra, de vet alltid i efterhand vad man borde gjort när facit är känt, de springer på korta bollar i takt med olika rubriker. Var och en får avgöra vilken politik man står för, och det är bra att man på en blogg som denna kan ha högt i tak och diskutera olika ståndpunkter.

  😉

  mvh
  /Lars

  Svara
 5. Lars Ahlkvist

  Konstaterar också det kränkande i AMS-tillmälet, som flera påpekat under dagen. Vi behöver helt klart förnya lärdomen om lyssnande inom M, för att vara ett attraktivt alternativ framöver. Då funkar det inte att lyssna på mobben, styras av egenintresset eller vägra nödvändig förändring. Men det kan förstås aldrig hända här…:-)

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.