Inte bara omoraliskt, nu även konstaterat olagligt

Det är med glädje jag läser att förvaltningsrätten äntligen har återkommit med domen om de kraftigt höjda ersättningarna inom Socialnämndens presidium och arbetsutskott våren 2011. Förvaltningsrätten konstaterar att det inte är kommunstyrelsen som har att besluta om ersättningar, utan att detta hanteras av fullmäktige.

Eftersom juridik och moral är två olika saker (…) kommenterar förvaltningsrätten inte den moraliskt mycket tveksamma med höjningen. Vad vi konkret kan konstatera är att Maria Danielsson (C) och Venche Larsson  (M) kommer ut ur detta mycket stärkta – med ett civilkurage som alla politiker borde besitta. Maria och Venche avsade sig arvodet då det var uppenbart felaktigt. Detta var, och är, speciellt viktigt i en tid när vi politiker ställer stora krav på förvaltningen och anställda på besparingstänk och uppoffringar. Att gå före och visa vägen framåt var inte möjligt för nämndledningen med den bisarrt stora höjningen.

Det finns andra dimensioner i detta ärende – Socialnämndens ordförande har i en uppmärksammad och omdebatterad insändare i Skånska dagbladet under sensommaren kommenterat sin vänskapsrelation till kommunalrådet. Om denna relation förelåg även under april månad är det mycket bekymmersamt att delikatessjäv inte anmäldes under mötet där arvodeshöjningen skedde. Visserligen skulle man kunna tänka sig en envägsrelation från Soc ordf till KS ordf och då skulle inget jäv föreligga. Detta är helt möjligt att tänka sig för en enkel datalog som jag, men frågan är om det är möjligt i en verklig human relation.

Ersättningarna var fel från första början, de inblandade borde förstått detta i stället för att tappa all verklighetskontakt. Därmed är det inte orimligt att kräva tillbaka pengarna till kommunen från de som tagit emot ersättningen. I en artikel i Skånska Dagbladet 2011-10-06 kommenterar kommunalrådet återbetalningsskyldigheten:

– Jag tror inte det. Vi har ju redan fattat beslut om att arvodena ska återgå till normala nivåer, och det beslutet har mig veterligen ingen överklagat. Vi får titta på det. Det är möjligt att vi kommer att överklaga domen, säger Ahlkvist.

Eftersom det första beslutet om att höja arvodet var ogiltigt enligt förvaltningsrätten, måste med nödvändighet beslutet om att sänka dem också vara ogiltigt.  Något överklagande skall inte ske. Jag är övertygad om att en absolut majoritet av kommunfullmäktigeledamöterna inte vill att denna såpa skall fortsätta en dag mer än nödvändigt. Det är få saker som skadar politikerkårens anseendet och den representativa demokratin så allvarligt som dylika affärer.

Läs mer om mina bloggningar om arvodesfrågan genom att klicka här.

10 svar på ”Inte bara omoraliskt, nu även konstaterat olagligt

 1. Lars Ahlkvist

  Som vanligt har Du en bestämd och kritisk uppfattning efter besluten. Det KSAU och KS, i två olika beslut har konstaterat är att arbetsbelastningen efter den gamla förvaltningsledningens avgång kräver extra insatser. Ett enigt beslut. Två gånger. Det andra är inte överklagat, Så det gäller:-)

  Ingen jag har pratat med har sagt annorlunda än att skiftet i förvaltningsledning krävt en extra insats från nämndsledningen. Gissar att Du vill ha ersättning i Ditt jobb för extra insatser, och det går inte att kräva extra tidsinsats från SOcAU i svåra tider utan att ersätta det. Det kan man ha olika uppfattning om, men det är vad min moral säger. Du har uppenbarligen en annan;-)

  Det här, som Du känner så djupt, har tyvärr tagit fokus från att få ner underskottet, Du och andra har mer blockerat, vägrat ge OK till att analysera underskott och försvårat beslut om ytterliigare instaster för att förbättra ekonomin. Det är dags att hela nämnden, men förnuft och kompetens, sluter upp bakom försöken att få balans i eknomin. Ställer Du upp för det?

  Svara
 2. Lina Sofie

  Överklaga?

  För vems pengar då?

  Våga INTE använda mina skattepengar till det, det säger jag bara!

  /L

  Svara
 3. Lars Ahlkvist

  lina sofie, är det ett hot eller får vi utan risk diskutera hur vi hanterar detta:-)

  Svara
 4. Lina Sofie

  Lars,

  Nu börjar du igen, på samma tråkiga sätt.
  När något du står för kritiseras så går du direkt in med en attack, din nischning är att anklaga den kritiske för de mest absurda saker, som mobbning och hot. Har du funderat på hur många du t ex har anklagat för hot det senaste året? Och har du vidare funderat på hur detta beteende påverkar din trovärdighet.

  Ärligt talat Lars så övergår det mitt förstånd att någon över huvud taget kan ta dig på allvar längre.

  Vad jag faktiskt säger med inlägget , och som du förstår men inte vill kännas vid…

  (du vill i stället anklaga för något annat och då slippa själva kritiken … det är precis samma taktik som du haft innan och som du sorgligt nog fortsätter med … usch)

  … är att jag som kommunmedborgare kräver att skattepengarna jag bidrar med används på ett seriöst och respektfullt sätt. Att över huvud taget fundera på att överklaga detta ärende visar att du inte har detta förhållningssätt. Anledningen till att du vill överklaga handlar bara om självhävdelse och det är inte mina skattepengar till för. Att du inte kan se och respektera att omvärlden anser att ni gjorde fel är anmärkningsvärt. Du borde naturligtvis ha hanterat detta i stil med Pelle Skerups kommentar i artikeln som Per Elis hänvisar till här ovan:

  ”– Om vi har gjort något felaktigt får vi ta och titta på det igen. Man kan inte nonchalera en förvaltningsrätt. Vi får även ta en diskussion om eventuella återbetalningskrav, säger Skerup.”

  Han visar en ödmjukhet inför det faktum att ni gjort fel och en vilja att göra rätt. Du visar inget alls av det slaget – bara arrogans.

  När du går ut i massmedia och säger att ni kanske kommer överklaga så kommer kommunmedborgare, sådana som jag, kritiserar dessa vansinniga tankegångar.

  /L

  Svara
 5. Lars Ahlkvist

  Lina Sofie, när du betonar ”våga” så starkt så får du ursäkta att jag undrar hur du menar. För ska vi som politiker ta ansvar för skattebetalarna, så måste vi kunna fundera över olika alternativ utan att få i skallen art vi inte ska ”våga” tänka annorlunda.

  Och apropå detta med att inte nonchalera förvaltningsrätten så är det en en allmänmänsklig reaktion att man förstås alltid ska leva som man lär:-)))

  Svara
 6. Johanna

  Förstår inte att man inte kan säga att man gjort fel och att vänskapliga förhållanden går före en dom i förvaltningsrätten.

  PerElis och Lina Sofie har rätt.

  Gör slut på denna såpa och betala tillbaka pengarna. Vad har man gjort för att få dessa pengar?

  Lars du spär på politikerförakt och girigheten i samhället. Medge för en gång skull att du har fel.

  Avstå en överklagan och visa att du har förståelse för demokratiska regler.

  Använd skattepengarna till rätt saker.

  Hur många får inte jobba dubbelt för att det är mycket att göra, utan att det blir dubbel lön.

  Nu börjar det bli låg nivå i debatten och att personliga vänskapsförhållanden går före lagar och vanlig sunt förnuft!!!

  Svara
 7. Björne

  Tyvärr Lars är du på väg att spåra ur helt! Genom dina klumpiga påhopp på egna och oppositionen gör att din ställning undergrävs snabbt. Din flört med S gör det osmakligt.
  Du funerar definitivt inte som den LEDARE som Hörby kommun behöver.Den ekonomiska situationen i kommunen är ytterst prekär. Det kaos som socialnämnden befinner sig i nu är ett resultat av ditt ointresse att ta tag i problem och ena politikerna.
  Jag tycker att det borde kännas obehagligt när det gungar under dina fötter, men det tycks inte bekomma dej. Synd om dej själv och om dina kollegor!

  Svara
 8. Lina Sofie

  Skitsnack igen Lars,

  Du fortsätter i samma stil.
  Ingen mer än du skulle någonsin komma på tanken att vrida det jag skrev till ett förtäckt hot… att du inte skäms!

  Jag poängterade ordet INTE, och ni ska INTE använda skattepengarna till att driva egna vansinniga processer.

  Och det är INTE skattebetalarna ni ska ta ansvar för, bevare mig väl. Det är skattepengarna ni ska ansvarara för, dem har era medmänniskor jobbat hårt för och de ska spenderas förnuftigt och respektfullt.

  Tänka annorlunda? JA tack
  Tänka vansinnigt (som du gör när du funderar på att överklaga)? NEJ tack

  Det är min rättighet och min skyldighet som kommunmedborgare och medmänniska att reagera.

  /L

  Svara
 9. Lars Ahlkvist

  Johanna, em enig kommunstyrelse har konstaterat att det inte är rimligt arvoderat med Hörbys extremt låga arvoden när förvaltningsledmingwn byts ut. Kommunstyrelsen har bett om en ökad tidsinsats, utöver vanlig nivå. Den har också levererats. Glöm att Hörby ska beställa extra arbete och sen inte stå för det! Har vi haft fel i det formella, så får vi rätta till det. Men glöm att vi ska jaga förtroendevalda som redan är bland de lägst arvoderade i Skåne för att tillfredsställa popuära rubrikyttringar. Inte ett sätt att söka långsiktigt förtroende.

  Svara
 10. Ernst

  Björne ser hela situationen och att fokus blir på helt fel saker för att Lars Ahlqvist blivit helt förblindad och inte ser sanningen. Eller vill inte se sanningen.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.