Ny adress på snöfakturan: Fulltofta

Frånvaro eller inte, resultatet blev det samma. När sveket inträffade förra gången lät man påskina att väghållningen skulle ordnas under ordnade former (min kursivering nedan):

Ja, nåt gick uppenbarligen fel i min frånvaro. Hittills har det varit en konsensus om det viktiga i ett övertagande av ansvaret i kommunens regi.

Räknar med att det går att landa i det igen, och har pratat med vägföreningens ordförande om hur jag avser driva detta vidare. Utvecklar det inte här mer än så, av olika skäl som jag berättat för Dig tidigare. Viktigt att hålla isär olika intressen!

Viktigt också att vi behandlar olika kommuninvånare lika. Så, i min värld skäl att hoppas på en bra utgång när frågan kommer upp i ordnade former nästa gång.

Har det gått för snabbt någonstans?

Nu verkar det oordnas under oordnade former – vilken soppa. Tre frågor:

1. Vad var det som gick fel – försvann hela kommunkassan under frånvaron i samband Turkietsemestern?

2. Har vi enkla medborgare missförstått det hela – i varje fall verkar det inte ha varit någon konsensus om att behandla kommunmedborgarna lika. Vilken konsensus är det som omtalas?

3. Har hela programmet, om att vi skall leva upp till kommunallagens krav om likabehandling, varit en one man show i en egen värld eller eget universum? Frågan är, kommer ESS anläggningen skapa ett maskhål till detta paralella universum så att vi andra också kan se vad som händer där? Vi är 15000 invånare som desperat undrar…

Som det till slut visade sig, löftet var inte vatten värt när det kom till kritan, det är lika tungt att uppleva det oavsett om det handlar om vinkraftspark i Svensköp eller asfalt i Ludvigsborg. I Ludvigsborg är vi djupt besvikna över detta svek och löftesbrott. I och med löftet sattes vägföreningen på en räls om oundvikligen kommer leda till konkurs – vems är det ansvaret?

Det är tydligt att fixar- och trixarkulturen inte funkar längre; gång efter annan stöts det på patrull i verkligheten när man inte kan trolla bort domstolsbeslut eller gräva fram pengar ur kassan för oväntade utgifter nu när pengarna är slut.

Vad som dessutom är slut är mitt tålamod. Jag vill inte höra mer skit som det ställts till med, oavsett om det gäller idiotavtal om  nedsmutsad tomtmark eller fullständigt vanvettiga anmälningar mot partivänner som har andra åsikter. Det får vara slut nu – vi har kommit till vägs ände.

Idag har jag pratat med entreprenören som skötte vinterväghållningen förra året kostade det 3500 kronor, per gång. Skall man räkna in kostnaden för gång- och cykelvägarna här ute så ökar kostnaden med 1300 kronor per gång, men dessa kanske ansvarig kan skotta för hand själv.

Länk till artikel från SkD.

6 svar på ”Ny adress på snöfakturan: Fulltofta

 1. Anita Ullmann

  Hoppsan…Det verkar som om du var ganska arg när du skrev ditt inlägg. Men om nu ditt tålamod är slut som du skriver, vad blir konsekvensen? Jag är verkligen nyfiken!

  Svara
 2. Lars Ahlkvist

  I ”de tre musketörerna” så träffas man bakom kyrkan med sekundanter och värja, och är vänner efteråt. Det sista är bra, värjorna kan jag hoppa över;-)

  Vi får väl se vad som händer, om det nu blir mer än en kommentar på bloggen. Viktiga sakfrågor, inte minst detta omväghållningen i Lydvigsborg, som förtjänar en mycket sakligare diskussion än vad som är möjligt på detta forum.

  Generellt föredrar jag mer lyssnande, mer gemensamt utbyte, mindre dömande och betydligt mindre aggressivitet än vad som är den dagliga dosen här:-)

  Vi har inte riktigt våra liv till att ”finna fem fel” på varandra; bättre att söka gemensamheter och konsensus. Och då emellanåt växa av olikheterna! För olikheter är bra och givande, när det inte bara är destruktiv aggressivitet.

  Så, det var upplysande att vara här igen, men fokus kan aldrig ligga på svart energi och energitjuvar. Hej då, i detta forum, för mig. Tiden kan användas betydligt bättre för att göra skillnad och sprida ljus och sanning i tiivaron.

  Mvh
  Lars

  Svara
 3. Carl-Gustav Olofsson

  Som flerårig ordinarie styrelseledamot i Ludvigsborg-Röinge vägförening är jag kritisk till den pajkastning som förekommit och förekommer i beslutet om ett kommunalt övertagande av drifts-och betalningsansvaret för vägarna.

  Jag vill noga påpeka att den nuvarande styrelsen har full kontroll på sitt ansvar enligt föreningsstadgarna. Vägarna kommer fortsättningsvis att underhållas som vanligt inklusive vinterväghållningen, även om vi får en besvärlig vinter. Detta oavsett ett kommunalt övertagande eller inte. Det kommer vägstyrelsen att se till.

  Jag vill också påpeka att jag har stort förtroende för Lars Ahlkvists ambition att lösa frågan om övertagandet och förstår att det finns en del knutar att lösa upp först men att målet fortfarande måste vara ett övertagande så fort som möjligt.

  Jag vill också påpeka att vägstyrelsen har haft bra och konstruktiva möten med kommunledningen i frågan och riktlinjer har dragits upp om hur ett övertagande ska ske. Vi ser fram emot en fortsatt diskussion när Lars anser sig ha mandat i frågan. Nu har vi ju en tid framför oss att skapa bra detaljer i överenskommelseavtalet. Ludvigsborg kan bli ett föredöme när det gäller bomiljö och trivsel för ett betydligt större innevånarantal än i dagsläget om man lägger manken till.

  Det är också viktigt att inte bara diskutera de svåra vägfrågorna utan vidga diskussionen lite och även diskutera planering och underhåll av grönytor, planteringar, gång-och cykelstigar mm. Detta bör i första hand ske i samråd mellan kommunens företrädare och vägföreningen, villaföreningarna och byföreningen. Då kommer vi att nå bra resultat för medborgarana.

  Med vänlig häsning
  Carl-Gustav Olofsson
  Styrelseledamot Ludvigsborg-Röinge vägförening

  Svara
 4. Pingback: Toppen eller kärnan av konflikten? | Anita menar…

 5. Kalle anka

  Dessa maktkamper och fula affärer, samt påhopp på kloka personer som Per Elis , förlamar hela den poltiska situationen i Hörby. Ingen får tid att ägna sig åt VAD en kommun skall göra utan alla dessa affärer, torg tar allt intresse och tid. Det vore kanske bra om kommunledningen började studera lagarna. VILKA är deras uppgifter och vad behöver man inte ägna sig åt? Det lär ju finnas en kommunchef som är jurist.

  Svara
 6. Lina Sofie

  Pajkastning gillar inte jag heller men jag uppskattar oerhört mycket att sanningen i olika ärenden lyfts fram …

  Och som jag svarat på Anitas blogg så är det ju inte snöröjningen som är kärnan i denna fråga utan det faktum att kommuninvånare i samma kommun, som bor grannar behandlas olika av kommunen… den ene får betala extra för vägunderhåll och den andra får detta ”på köpet” med sitt bidrag av skattepengar… detta är lagvidrigt och ändå får det fortgå – detta är huvudfrågan … och den tycker inte jag att man kan ta lätt på eller skämta bort som att ”handla om snöröjning” – då har man inte förstått.

  Man har all rätt att bli upprörd över detta – jag tycker det är konstigt om man inte blev det.

  Sen är det ju inte så att Lars kan ta ansvar för hur andra än han själv röstar i frågan. Kärnan är att Lars gått ut och sagt att det finns en majoritet och ambition hos politikerna att genomföra denna förändring – att den skulle ske. Detta har han sagt i flera år och ändå har inget hänt. Nu blir det tydligt att han inte haft mandat att säga så, att det inte varit sant …. och det är inte acceptabelt i min värld.

  För ett år sedan gick han ut i tidningen och sa att anledningen till att inget hände var att det tog så lång tid att göra om detaljplanerna – detta var ren lögn … dessa hade man inte ens plockat fram och börjat arbeta med.

  Jag vill kunna lita på det mina medmänniskor säger … det gäller även politiker … och jag tycker faktiskt inte det är för mycket begärt.

  Tyvärr har mina erfarenheter, under mina år som ordförande i vägföreningen, gjotr att jag inte har något förtoende för Lars alls.

  Däremot så har jag fullt förtroende för styrelsen i vägföreningen … helt övertygad om att vägarna kommer skötas som de ska – men det borde ha varit kommunen som gjorde det …. för länge sedan.

  Håller med Carl-Gustav om att det är viktigt att ta med byinvånarna i planeringen av byn … att man inte gjort som förr – suttit i Hörby och arbetat fram en plan som man sedan presenterar mer eller mindre klar för byinvånarna. Hoppas verkligen att man tar tillvara på engagemanget och inspirationen hos dem som faktiskt bor där. Jag är helt för att man flyttar ut makten och möjligheten att påverka till dem det berör – spännande och roligt!

  mvh/Lina Sofie

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.