Billströms omöjliga position

Parallellt med drevet här i Hörby (läs mer om det nedan), så pågår det ett nationellt drev mot migrationsminister Tobias Billström. Efter hans konstaterande att flyktingar göms av sina landsmän i stället för, som det ibland framställs, hos en folkrörelse av ”etniskt svenska mitt i livet”.

Citat som ”Blonda och blåögda” och ovan citat om ”etniska svenskar” är två exempel på att när man hanterar känsliga frågor kan det gå fel. Visst var det inga bra uttalande, och de skymmer vad som verkligen diskuterades i kontexten.

Jag själv har många gånger uttryckt mig klumpigt och det är sådant som händer. Precis som Billström har jag bett om ursäkt. Men det betyder inte att jag, eller Billström, havererar totalt etiskt bara för att man försöker uttrycka sig begripligt om svåra saker.

Efter överbefälhavaren Sverker Göransson uttalande om de afghanska tolkarna har nu drevet fått en ny och helt bisarr skruv. Provokatörerna laddar för att spruta fotogen på brasan. Debattörer över hela linjen kräver nu att Billström skall gå in och avgöra fallet till tolkarnas fördel.

Om Billström skulle göra något annat än att prata om principer så riskerar han att göra sig skyldig till ministerstyre – är det bättre? Kravet om tolkarna kommer ställas från oppositionen i debatten, men Billströms principiella och formella svar kommer med nödg att klassas som undvikande.

Jag vill mena att Billström befinner sig i en omöjligt situation – oavsett vad han gör så kommer spindoctors få ytterligare snurr på drevet mot honom. I denna stund vill jag uttrycka mitt stöd för Billström och erkänna hans gärning hittills som varandes mycket bra. Det är ett erkänt svårt område att hantera och att komma i kontrovers är ofrånkomligt.

Som tekniker skulle jag ha betydande svårigheter inom området – att tekniskt och principiellt diskutera flöde, volymer och processer samtidigt som man skall visa att det är individer som det i grund och botten det handlar om. Det måste vara otroligt svårt. Hade Tobias inte varit så duktig som han är hade han fått kicken för länge sedan.

En kul grej, helt orelaterat, är riksdagens webbtjänst för att kolla på debatter:

http://www.riksdagen.se/sv/Debatter–beslut/

Relaterade inlägg i media

AB1, AB2, AB3, SkD, SvD,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.