Bra fnurr på magnolian – den enes död den andres bröd

Våren har tagit ytterligare stormsteg efter den starka öppningen vid påsktid. Det var så varmt vid påsk att mina dahlior planterades ut redan då.

Ett antal frostnätter senare synes inget liv från dessa. Möjligen har jag tagit död på dem genom min vårentusiasm. Får se om situationen ändrar sig några veckor framåt.

Min granne förgror dahliorna på altanen och rapporterade retsamt att hans är flera decimeter höga nu. Nåja, jag får glädja mig åt andra saker, bland annat min Magnolia.

DSC_0051

Magnolia

Min Magnolia blommar som den aldrig gjort förr. Stor del på grund att att rådjuren inte har beskurit knopparna under den tidigare våren. Jag hoppas dock att min gödsling för dahliorna (som bor i samma rabatt) har hjälp till att få ordentlig fnurr på magnoliablommorna. Den enes död den andres bröd, kanske.

Nu är det dags för att få ordning på dammen. Vattnet är lite brunskimrande så att börja med filtreringen känns prioriterat. Som ett lite för-jobb har jag rensat brunnen där det trycksatta filtret är placerat på sommaren.

Rensningen består av att plocka upp löven och annat som ramlat ner däri sedan hösten. Under löven är botten full av salamandrar och grodor som inte för egen maskin orkat hoppa upp ur hålet. I återkommande maner känns det som en Indiana Jones-film att sticka ner handen i det mörka hålet som är fullt av kräldjur.

Ett mörkt hål fullt med slamkrypare känns som revisionsrapporten från kommunen som jag roade mig med att läsa på lördagskvällen. Det känns så otroligt tråkigt att man måste läsa mellan raderna om den skandal son inträffade när kommunens ekonomisystem missade att 15 miljoner hade försvunnit utan att detta noterats.

I revisionsrapporten står det skrivet

”Kommunstyrelsen är ytterst ansvariga för kommunens samlade ekonomiska förvaltning varför vi är kritiska mot att socialnämndens underskott inte upptäckts under 2013”

Så kritiken mot att Socialnämnden inte upptäckte 15 miljonershålet, vilket renderade i en anmärkning mot nämnden, renderar i kritik mot kommunstyrelsen. Kritik trots att det är kommunstyrelsen som håller med ekonomer och ekonomisystem som matar socialnämnden med beslutsinformation.

Det har mer än en gång framförts att myndighetsenheten behövt mer ekonomiskt stöd för att bättre förstå vad som hände redan i september. Trots det så ökades inte head counten från kommunstyrelsen/ekonomifunktionen för att hjälpa till.

Ingen notering om detta faktum står att läsa i revisionsrapporten, trots att vi här har nyckeln till att faktiskt komma till rätta med problemet. Jag konstaterar att man gör det väldigt lätt för sig när man i vanlig ordning bankar på Socialnämnden men låter resten behandlas med silkesvantarna.

Ta bara Byggnadsnämndens avvikelse på 20%. Revisionen noterar avvikelsen. Konsult för bygglov, nytt ärendehanteringssystem och översiktlig planering. Noteras bör att vi väntar fortfarande med spänning på den omarbetade översiktsplanen som vi inte sett röken av. Enligt kommunallagen skall översiktsplanen uppdateras en gång per mandatperiod och i september är det val.

Socialnämndens avvikelse är på 11% vilket ger en anmärkning. Jag står bakom anmärkningen, men det får inte vara så att problemen inom Socialnämnden låter överskugga andra problem som det nu verkar göra. Det får inte vara så att en enes död blir den andres bröd, precis som i Magnolia rabatten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.