Meat free Monday: Matar ki kari (ärtcurry)

Vi försöker alla efter bästa förmåga dra vårt strå till stacken för en bättre miljö. Nu när IPCC kommer med sin rapport är det på sin plats att hedra nyårslöftet att äta mindre kött. Så därför blir det en ”Meat free Monday” idag igen!

Dagens rätt är en vegetarisk curry med ärtor och tomater och en hiskelig massa kryddor. Hav tröst dock – alla finns i kryddhållan på ett supermarket nära dig.

Här är receptet [bild]:

64. Ärtcurry (Matar ki kari)

2 msk matolja
1 hackad lök
1 msk hackad persilja eller korianderblad
2,5 cm hel ingefära fint krossad
1 tsk gurkmejepulver
1/2 tsk kumminpulver
1 tsk korinaderpulver
1/2 tsk paprika eller chilipulver
2 tekoppar ärtor
2 tomater
1 tsk salt
1 tsk garam masala
1 msk citronsaft

Upphetta oljan och fräs löken, de gröna bladen och ingefäran gyllenbruna. Tillsätt kryddorna (utom garam masala) och låt dem fräsa i några minuter.

Rör ner ärtorna, tomaterna och saltet. Blanda väl och låt rätten puttra sakta under lock tills ärtorna är mjuka.

Innan rätten serveras häller man över citronsaften och garam masala.

Serveras tillsammans med ris och naanbröd.

Kolla på videon hur mästerkocken på Röingevägen i Ludvigsborg svänger ihop curryn med ett huvud som kulturellt betingat gungar till höger och vänster. Mycket nöje.

http://youtu.be/616gO5a0vcY

Men som en klimatologisk avtändare kan man säga att ris har större klimatpåverkan än potatis, i alla fall om man skall tro på livsmedelsverket.

Notis nummer två är att man kan fortfarande se den refererade undersökningen om olivoljorna på SVT:s webbplats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.