Business as usual… and unusual

Så har det varit socialnämndsmöte igen i torsdags. Härligt att höstsäsongen drar igång igen.

Spännande  var ärendet, som i alla fall gav mig lite kittlingar i magen, om de nya nämndsreglerna. Nu blev det dock inte så att de skulle antas – dess bisarrhet hade nått fram till alla berörda – ingen nämnd, ingen glömd. Ärendet hade masserats med lite politisk fingertoppskänsla, så det hade gjorts om till ett informationsärende. Likt Homer Simpson säger jag d’oh – jag som till och med hade spenderat 4 minuter dagen innan mötet att formulera ett mycket humoristiskt yrkande. På vårt förklövermöte läste jag upp det, men jag hade stora problem nå fram genom den ljudfond som en ringande mobiltelefon gav upphov till. Ja-ja, vad är 4 minuter om hundra år.

Gunvor Håkansson visade den yttersta formen av empati när hon med Venches hjälp lyckades fixa fram mackor till oss alla i första pausen. Jag hade i raketfart tagit mig från jobbet, hämtat och lämnat dotten och sedan tagit mig ner till fullmäktigesalen. Jag kände att sockret från ordförandens dadlar på förmötet, redan klingade av vid ärende 3, anmäla om jäv. Skräckscenariot hade varit att jag av yrsel skulle rullat med ögonen så att en arg socialdemokrat eller fack representant såg… 

Nu blev det inte så, tack och lov. Istället fick vi reda på att helårsprognosen nu ligger på 19.7 Mkr back – från de 14 Mkr som vi låg back innan sommaren. Likt fjorlåret var sommarvikarierna en stor post som återigen ingen lyckats fångas upp i den ekonomiska prognostiseringen. Biträdande social chef (den ena av dem, egentligen ställföreträdande socialchef) tog bollen att kolla upp hur det kunde hända igen. Vi är en bit på väg att i år igen pricka -25 Mkr och därmed tangera fjorlårsresultatet (justerat för 4 Mkr i ramförstärkning). Business as usual uppenbarligen.

Vad som inte är business as usual är socialförvaltningens nya ledning. Biträdande socialchef visar stort ledarskap. Det är inte ofta man ser en ledare, det var länge sedan jag såg en sist, men på mötet så jag en. Jag har fullt förtroende för att Bengt kommer fram med en struktur på verksamheten som är bättre lämpad till verkligheten än vad den förra socialchefen lyckades göra under sina 4 år. Arbetet med budgeten och ramen för 2012 kommer bli en mycket spännande verksamhet. Bugetmöte på tisdag i SNAU.

Vad som var glädjande var även att ärendena hade en mycket högre beredningsgrad denna gången – otroligt vad lite sommaruppehåll kan göra. Det är ju positivt att våra önskemål om beredning har hörsammats.  När mötet avslutades var det fler som förvånat konstaterade att mötet gick ju bra. Tänk att det förberdande arbetet och organiseringen spelar roll… who knew?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.