Genom att vara ständig tvåa vinner man inte

Det är med munterhet jag igen läser produktionen av Hörbys lokala socialdemokratiska tankesmedja. En think tank bestående av firma Rosvall-Thiman-Ullman (2:e vice i BUN, KF resp. MN). Dessa ständiga tvåor. Jag har tidigare notera och kommenterat deras alster, då de för någon månad sedan kom ut med sin analys av valresultatet, endast 11 månader efter.

Denna gång kommer en insändare i Skånskan 2011-08-26 med rubriken ”Kommunalrådets förlängda arm”. Nu har man kommit fram till årsskiftet och socialnämndens första sammanträde där vi tog beslut om entreprenaden för  Vallgården. Med den här takten kommer Tvåorna lagom till jul,  kunna kommentera dagsaktuella politiska ärenden.

Om Vallgården kan man säga mycket positivt, men Socialdemokraterna, tillsammans med SPI, ser inga fördelar. Inte ens den förväntade besparingen på 1 till 1.5 Mkr rättfärdigar att socialnämnden agerar, enligt Socialdemokraterna. Från mitt perspektiv är det positivt att Miljöpartiet går på den moderata linjen om att fler entreprenader vitaliserar den kommunala verksamheten. 

Så sent som idag kan man läsa i tidningen att både Anders Borg(M) och Mikaela Walterson(Mp) är inte främmande för samarbete. Så när Tvåorna försöker slå en kil här i Hörby, då är det en tung uppförsbacke man har framför sig. För i en tid när Miljöpartiet, efter valet 2010, är ordentligt brända av socialdemokratisk vänskap, ser man sig om efter mer konstruktiva politiska partners. Den som söker, den finner. För vem vet vika diskussioner som förs ute på Yangtorp, Hörbys eget lilla Harpsund,  när det är toppmöte mellan moderat och miljöpartist. Vilken gemenskap och vilka frukter kan bli resultatet av denna aktivitet? På vem sitter armen egentligen?

Trots att man kommenterar socialnämnen, så har man i tankesmedjan inte tagit in socialdemokraternas blytunga namn i socialnämnden, Susann Meijer (även hon en andre vice), i gruppen – vad beror det på? Har vi här en fraktion inom Socialdemokraterna i Hörby som är helt alignad med miljöpartiet inom den sociala sektorn? Senast idag i Skånska dagbladet kan man se att socialdemokraterna i socialnämnden stödjer femklöverns arbetet med demenscentrum på Källhaga. Eller är det så att Tvåorna distanserar sig från individer som under sommaren kampanjat långt under varje anständighetsnivå? 

Så med detta som bakgrund kan man förstå tankesmedjan Tvåorna:s skrivningar:

Snart kan det vara svårt att att skilja sanningen från rykten. Vem kan lita på vem? Vem följer vilken ledare?

Skäm o sido; positivt är, att med en levande opposition, blir vi i den styrande majoriteten bättre på att agera. Keep it up, Tvåorna!

6 svar på ”Genom att vara ständig tvåa vinner man inte

 1. Anita Ullmann

  Jag trodde du föredrar att segla. Idag är du ute och cyklar istället.

  Svara
 2. Anita Ullmann

  Jag vet inte vem som cyklar mest…Men Klint var snabbare än du. Han skrev ju redan i förra veckan.

  Svara
 3. Per Elis Jansson Inläggsförfattare

  He-he, cyklar man åt fel håll hjälper det inte hur snabb man än är…

  Jag har tyvärr lite backlogg med bloggandet, får jobba i fatt…

  Svara
 4. susanne meijer (S)

  Jaha, då har du kommit igång med dina tankar. Intressant att läsa ditt resonemang. Men varför skall du använda så svåra ord, är det för att sätta sig på höga hästar, skriv så att folket förstår vad du säger. Jag hade bestämt mig för att inte slå upp dina ord men kunde inte låta bli ikväll, alignad ? vad tusan är detta? Kanske felstavat, eftersom jag inte hittar det i ordlistan.

  Kul formulering med tankesmedja. För precis så är det en smedja som vi alla i arbetarpartiet står bakom. Med vår ordförande Lena Rosvall och Ulla Brith Thiman 2: vice i fullmäktige precidiet, tillsammans med vår vassa penna som frontnamn Anita Ullman. Där ligger du i lä Per Elis.

  Som du observerat så arbetar vi politiskt för att bryta ner och processa fram våra valåtagande i vårt handlingsprogram. Där kan du läsa om socialpsykiatrin, utmaningsrätt, kollektivtrafik, palliativ vård, samt spetskompetens inom demens.

  Skulle vara intressant att höra dina utvecklingstankar ang. Demenscentrat, om du nu tycker vi kan kalla det vid detta namn.

  Det finns mycket kvar att göra med Källhaga. Jag ser fram emot dina konstruktiva förslag på nämnden eller har du bestämt dig för att klanka ner på våra förslag i din blogg. Jag hör inte så mycket av detta på våra socialnämndsmöten. Som jag sagt innan i din blogg om du lägger du lite mer tid på att läsa in dig, så får du och jag sagt betydligt mer givande lösningar på socialpolitiken i hörby.

  http://www.socialdemokraterna.se/upload/webbforalla/ak/horby/handlingsprogram2011.pdf

  med vänliga hälsningar Susanne Meijer andre vice ordförande i socialnämnden tillhörande Sveriges största parti om du glömt detta.

  http://campaigndossier.wordpress.com/2011/05/27/opinion-socialdemokraterna-storre-an-moderaterna/

  Svara
 5. Lars Eriksson

  Försiktigt men ändå positiva tongångar både från nämndsledamöter och dess ordförande (skd 26/8).
  Det känns som det börjar gå i rätt riktning och det är viktigt. Men det är också viktigt är att hålla koncentrationen uppe och inte falla tillbaka (i sandlådan). Det som tar en månad att bygga upp, kan raseras på 5 minuter.
  Mycket jobb återstår för att ”komma upp till” normal politisk nivå.

  Det ligger inte i socialnämndens uppgifter att reda ut olika politiska fighter. Låt SN fokusera på sin verksamhet och budget istället.

  Socialdemokraterna skvätter gärna bensin över brasan (skd 26/8), men det är inte så överraskande.

  Keep up the good work and continue the improvement

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.