Därför saknas Ingmar Bergman och Arnold Schwarzenegger på Hörbytavlan

Det har varit många inlägg i debatten som ifrågasätter romarfiguren på tavlan. Visst är det den figuren som är mest bisarr och överraskande… i många perspektiv.

Här en intervju på SVT som fångar rätt väl förvirringen om vad som faktiskt skall vara på tavlan, men samtidigt speglar på ett bra sätt vad som är så komiskt i det hela:

Förutom de allvarliga aspekterna, som upphandling och nepotism, är det motiven på tavlan som genererar mest och flest skratt. Det har förekommit flera försök till förklaringar till varför just Slaget vid Borst och Jesus kvalificerar. Båda är mycket intressanta och jag ser genast kopplingen efter debatten på Facebook. Jörgen Jönsson berättar om Frostaböndernas kontra Färsböndernas äventyr 1644:

Detta är ett slag som skedde den 25 mars 1644, med personer från Färs 18 socknar, 28 personer från varje, som skall stå som tavla i Hörby kommun. De enda som deltog i slaget vid Borst från Hörby kommun var personer från socknarna Långaröd, Västerstad och Östraby, resterande kom i princip från Sjöbo kommun.
Styrkan från Frosta härad med 300 man var de som först försökte stoppa Svenskarna vid Kävlingeån vid Getinge (nära Gårdstånga) Svenskarna slog sig igenom och bönderna från Frosta måste fly. Sedan fortsatte svenskarna mot Borst där Färsingarna låg.

Beväpningen säger Jörgen bestod av liar och påkar. Som jag skriver på Facebook finns det därmed en mer eller mindre direkt koppling mellan Slaget vid Borst och processionen på Hörby marknad sommaren 2012:

Om det var färsingbönder som hade liar, då är liemannen inblandad, och om liemannen är där då är döden också där. Är döden där så är kyrkan alltid i närheten med sina tjänster. Och är kyrkan där, ja då kommer romare, jesus figurer och allt annat smått och gott som ett brev på posten. Så vad vi saknar nu på tavlan, ”the missing link” kan man säga, är liemannen!!!! Kan man göra en tilläggsbeställning på liemannen?

Vad jag missade att notera på Facebook är att om vi har Liemannen med på bilden, så skall vi också ha Ingmar Bergman med. Naturligtvis är det Max von Sydow som skall vara med som Liemannen. Det är genom von Sydow som vi i Hörby har vår starka koppling till Arnold Schwarzenegger, eftersom båda var med i filmen Conan Barbaren från 1982.

Just det faktum att Ingmar Bergman skall vara med stärks också av kopplingen till ön vid Lågpris i centrala Hörby. Ingmar Bergman bodde också på en ö – Fårö – så det faller sig helt naturligt att Bergman skall vara en integrerad del av Hörbyhistorien och bilden vi har av oss själva i nutiden.

Sammanfattningsvis är det våra skattepengar som gör mest nytta i P3 (var skulle vi vara utan vår public service?)

Så för 6,7 miljarder om året kan vi få oss ovan klipp till dels – det är 11000 tavlor , och den observationen kommer från den största anhängaren av svensk public service.

Nåja, som lite research till denna artikel läste jag på lite om slaget vid Borst på Riksantikvarieembetets sida och det var ju intressant. Alldeles utanför min radar tidigare. Så om nu Wachtmeister (eller var det kung Karl XI?) skall vara med på tavlan så är det för att poängtera att han höll Sjöboborna stången?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.