Det som är kvar är som ett paket med lättmjölk

I en välregisserad skådeprocess har nu även Lars Ahlkvist kickats ut från Moderaterna i Hörby. Bara timmar efter Moderatgruppens begäran om avstängning kommer svaret från Skånemoderaterna att ytterligare en medlem skall uteslutas från att delta i den interna diskussionen.

Jag kan med fog påstå att Lars Ahlkvist var den sista kvarvarande moderaten som hade förmågan att formulera en officiell åsikt. Alla som haft förmågan att formulera en personlig åsikt har skickats ut till kylan för att snabbt assimileras i andra partier eller ge upp ett politisk engagemang.

Den politiska intellektuella höjden är högre i varje annan politisk organisation än hos Moderaterna i Hörby. När de pliktskyldiga bekännelserna om ”högt i tak” kommer är det viktigt att komma ihåg att man befinner sig i en mental krypgrund. Förutsättningarna för förmågan till politik, att bryta åsikter och idéer och därigenom komma fram till ett resultat som är större än den ingående summan, finns helt enkelt inte där.

lättmjölk

Moderaterna i Hörby utan Lars Ahlkvist, eller någon av de andra som haft en politisk åsikt, är som ett paket lättmjölk. Totalt homogeniserad, med all smakgivande grädde avskiljd. Den är så urvattnat på vad mjölk egentligen är att man är tvungen att tillsätta vitaminer för att den skall fylla någon funktion alls förutom den rent utfyllande funktionen som vattnet utgör.

Liksom lättmjölkens vitamin A och D kommer moderaterna behöva vitaminberikas. Vitaminer komma från förbundskansliet i form av andra politiska broilers i frånvaro av broilern Ahlkvist. Denna vitamin M, som kommer att agera bakom kulisserna, är nödvändig för moderatkroppen skall fungera över huvud taget och inte kollapsa direkt.

Men politik handlar inte om att överleva – det handlar om att genom passion och engagemang skapa förutsättningar för en idé om ett bättre samhälle. Jag är fullständigt övertygad om att man inte kan växa enbart på vitamintillskott, så vi utanför den moderata bunkern har en spännande tid framför oss. Vi har att se om den konstgjorda andningen från förbundet hjälper. Vi har att se om den totala blodtransfusionen på moderatlistan kan få Moderaterna i Hörby att leva som en självständig organism.

Det stora frågetecknet är vem fanbäraren kommer bli. När Eva Lindholm refuserar Lars Ahlkvist som Moderatföreträdare, vem kommer då att ta upp flaggan och springa vidare? Vilken moderat är det som kommer gå upp i fullmäktige och leverera en politik eller en intellektuell analys? Kanske får vi svar på fullmäktigemötet i maj?

Den Moderata gruppen har politiskt levt ett bekvämt liv i kölvattnet till kommunalrådets racerbåt som flugit fram över den kommunala gölen med moderatgruppen surfandes på svallvågorna. Ingen har utmanats till politik utan man har haft tid att totalt fokusera på personintrigerna och intern administration.

När nu racerbåten så uppenbart är på väg att gå på grund, då kapar Moderaterna linan och helt plötsligt skall Moderaterna själva simma och själva formulera en riktning för att rädda sig upp på land. Jag skulle inte bli förvånad om det moderata förslaget på lösning är att tömma gölen på vatten så att man slipper göra något över huvud taget.

Läs Lars Erikssons analys av situationen på sin blogg: ”Är det färdigspolat i Moderaterna nu

Artiklar i SkD:

Lars Ahlkvist stängs av

Planerade att bojkotta M-mötena

Jag avgår inte

4 svar på ”Det som är kvar är som ett paket med lättmjölk

 1. Debattvillig

  Jag skiter blanka F i M.
  Det enda jag öppnar en segeröl till grillen ikväll för, är att diktatorn Lars Ahlkvists uteslutning.
  Samt hans avträde som tills slut sker.

  Skönt att se att han får smaka på sin egen medicin.

  Svara
  1. Per Elis Jansson Inläggsförfattare

   Men det finns ett demokratiskt-matematiskt problem här: i parlamentet finns det 15 Moderat-mandat, varav 8 har på ett eller annat sätt blivit utkastade från gruppen. Detta är ju abnormt med en 50% utkastnings-frekvens. Att förneka mönstret är farligt. Att konstatera att meningsskiljaktigheter löses genom att man utesluter personerna är nog väldigt nyttigt för väljarkåren att vara medveten om.

   Det som är intressant att detta har bara fortsatt trots att oliktänkarna har försvunnit. Det måste ju betyda att problemet finns kvar inom partigruppen. Finns det kvar så betyder det att vi riskerar att få in instabiliteten i en av de största partigrupperna även nästa mandatperiod. Detta är något som Hörby verkligen inte behöver.

   Är det så att 30% av parlamentet skall kontrolleras stenhårt med hotet om uteslutning av en eller två hjärnor (eller ännu värre av en politisk broiler i Malmö), jag då har vi verkligen problem.

   Så utifrån detta så tycker jag inte att du skall skita i vad som händer inom Moderaterna i Hörby.

   Svara
 2. Björne

  Ja det är rätt tänkt Per Elis. Men liknade ”arbetsätt ” har ju även Centern, MP och SD i Hörby . Tyvärr är det så att många som engagearr sig i politiken inte alltid ser till vårt gemensammas bästa utan sitt eget!

  Svara
  1. Edvin

   På vilket sätt har MP denna arbetsordning?

   Svälj inte blint allt som står i tidningen.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.