Turismsamarbete med ett regionalt perspektiv – vad är det mer som enfalden borde låta mångfalden debattera?

De turbulenta vindarna om turismsamarbetet i Mittskåne har mojnat. Utan samma buller och bång har ett annat turismsamarbete avstannat. Det gäller samarbetet mellan näringsidkare och kommunerna i Ystad och Österlen. Skd rapporterar om skilsmässan 2014-05-15.

Skulle vi extrapolera retoriken från kommunfullmäktige i Hörby kommer nu syd-ost regionen drabbas av massarbetslöshet. Logiken i kopplingen är lika befängt som argumenten som framfördes i fullmäktige i Hörby från de som vurmade om bolaget. Naturligtvis kommer varken turistbolaget eller massarbetslösheten inte inträffa.

I Ystad är det näringen som kastar in handduken efter en misslyckad upphandling av turistbyråerna. Men det verkar inte vara någon som gråter speciellt mycket för det. Jag kan bara konstatera att turistbyrån i Ystad har varit en stjärna när jag varit på besök. Således gjuter inte ens jag en tår över detta.

Dock då är det kanske mest intressanta är hur man resonerar inför framtiden.  Så här skriver Skånskan:

Både han [Anders Johansson (M)] och Ystads kommunalråd Kristina Bendz (M) berättar att kommunerna bland annat sneglar på möjligheten att ingå ett samarbete med det regionala turismbolaget Tourism in Skåne.

Jag kommer ihåg en talare i fullmäktige som som påtalade den möjligheten om att jobba med det regionala organet Tourism i Skåne. Naturligtvis hade Mittskåne projektet inte utrett den möjligheten – de hade bara utrett ett alternativ.

Nåja, kontentan av detta är att det finns ett behov av att öppet prata och debattera ärenden långt innan de skall upp i fullmäktige för att ta beslut. Mittskåne är ingalunda det enda ärendet – ta bara översiktsplanen som det inte finns någon som helst offentlig information om vad man håller på med i toppen.

Ett annat exempel är vindkraftsutredningen om vindkraftsparken på Linderrödsåsen. Det är tyst som i graven. Frågan är nu om den planen lyckas överleva Ahlkvists frånfälle från Moderaterna. Ingen vettig Moderat skulle våga att stanna kvar på Ahlkvists snabbt sjunkande skepp.

Det är hög tid att tidplanen offentliggörs om vilka ärenden som kommer framgent. Kommunen har inte råd med ett Mittskåneäventyr till. Vad skall vi med demokratin till om makten utövas genom enfaldigt tisslande och tasslande hos kommunalrådet?

Vad vi har råd med, och som ger mångfald och mångfalt tillbaka. är en sund och offentlig debatt om riktningen för kommunen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.