En dag full av politik

Arbetsutskott i socialnämnden

Dagen började med Socialnämndens arbetsutskott. Nytt ärende som fördes upp på agendan var äldrelägenheterna på Källhaga som stått outhyrda. Beslutet blev att till nästa arbetsutskott 23/6 fastställa kriterierna för hyresgäster för lägenheterna och att inventera kön. Planen är att beslutet om att hyra ut de lediga lägenheterna skall tas i nämnden den 30/6 om allt går vägen. Mycket talar för det – arbetsutskottets beslut var enhälligt.

Biträdande socialchef berättade om sina observationer om hur flödena av individer går inom förvaltningen. Potential finns för att effektivisera organisationen så att man får mer omsorg för pengarna. Det är med stor tillförsikt jag ser fram emot nästa redogörelse.

Internationellt etiskt agerande

Positivt var det även att höra Carl Bildt går till offensiv, till stöd för grupperna som kämpar för demokrati i Syrien i Sveriges Radio.

Med detta agerande distanserar han sig från det tidigare beteendet att sikta mot stabilitet före folkresning mot diktaturer som angriper sin befolkning – bra jobbat säger jag!

Kvällsmangling

Klockan 1900 var det möte igen – kommunfullmäktige. Två tunga punkter hanterades, där även socialnämndens verksamhet var i fokus; delårsbokslut och buget 2012. Percy Hallquist ifrågasatte hur man skall spara utan att försämra kvaliteten. Det kändes tryggt att ha hört socialchefen redogöra tidigare nämnda optimeringar. Det är klart att besparingarna kommer att innebära förändringar – kanske kommer brukare att drabbas, men jag tror att med en bättre struktur och flöde av individer i verksamheterna kommer, i det stora flertalet fall, kvaliteten stärkas.

Percy klagade även på Vallgården och jag förstår inte kritiken. Aldrig har vi haft så tydliga kvalitetskrav som vi har hos utförarna på Vallgården. Kontrollprogrammet är omfattande och en integrerad del i processen. Det vore hjälpsamt om kritiken kunde preciseras så man kan kommentera/bemöta faktiska sakförhållanden, i stället hänvisade Percy till för lite mat. Är det så att personalen på Vallgården skickar sina lex Sarah anmälningar till Percy och inte till socialnämnden, ety jag har inte sett några.

Med den plan som presenterade så känns det rimligt att vänta med fastställande av socialnämndens ram till hösten. Trots det känner jag, att vara i så stark osynch mellan karta och verklighet, inte är bra i det dagliga arbetet. Den pågående budget-chockbehandlingen känns inte som en sund långsiktig metodologi. En plan för processen att jobba med underskottet samtidigt som man har en realistisk budget borde tas fram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.