Finns det ett lager till på skattelöken?

Som vi alla har kunnat läsa om i tidningen så har det uppstått en spricka i majoriteten om skattehöjningen. Vänsterpartierna (Fp, S, Mp) vill ha minst 75 öre och stödpartierna (Kd, C) vill bara ha 50 öre. Som jag skrev i min förra bloggning så var det ett urbota misslyckande att inte komma överens om en så central fråga som skatten.

fox

En röd räv i politiken i Hörby?

Men ju mer jag tänker på det så kanske jag föll för kvinnans list trots allt. För tänk om sprickan inte var ämnad för varken pressen eller engagerade bloggare, utan för de egna väljarna inom Socialdemokratin?

”Vad i hela friden pratar han om nu” tänker ni säkert, men låt mig förklara min teori:

Välinitierade källor inom kommunen har hävdats att man från tjänstemannahåll har sagt att 50 öre räcker för att tillfredsställa behovet. Samtidigt så säger det socialdemokratiska kommunalrådet Susanne Meijer att hon har ett mandat från sina medlemmar att förhandla utifrån en skattehöjning på 0.75 öre till 0,99 öre.

Med medlemmar skall man se fackföreningen Kommunal som nu önskar återbetalning för att engagemanget i den socialdemokratiska valrörelsen 2014. Något skall dessa valsupportar ha för att frusit på Gamla torg i Hörby, kan man ju tycka.

Nu har ju kommunalrådet ett större ansvar än att bara se till sina egna särintressen. Hon får makten från den gemensamma regnbågen och då krävs det att man tar hänsyn till den realpolitiska situationen om att det räcker med 50 öres skattehöjning.

För blickar hon ut över oppositionen också så ser hon en samlad skara partier som inte består av några rabiata skattehöjare, utan alla tre förespråkar en mer borgerlig hantering av skattesatsen. Det är till och med sannolikt att oppositionen går på linjen 50 öre enligt förvaltningens rekommendation.

Vad Susanne Meijer gör här är en ”Ebba Bush Thor”-variant. Ebba Bush Thor gillade inte decemberöverenskommelsen så på kongressen gav hon överenskommelsen sitt stöd men uppmuntrade ledamöterna att använda sina huvuden (menande att avskaffa DÖ).

Susanne Meijer ger Kommunal i Hörby samma lip service som Ebba gav till allianskollegorna på rikstinget. Susanne vet att hon kommer åka på däng på fullmäktige med sina 75 öre. Men endast en och annan krokodiltår kommer gjutas över detta då hon till synes lyckats tjäna flera herrar på samma gång.

Det enda som talar mot denna teori är kollegorna i vänsterkoallisionen; Folkpartiet och Miljöpartiet. Varför i hela friden önskar de offra sig själva på Hörbypolitikens altare för ett kommunalråds maktspel? Fullständigt obegripligt, men så är deras deltagande i vänsterkoallisionen obegripligt även det, så på något skruvat sätt är det logiskt trots allt.

[poll id=”11″]

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.