Flitiga motionärer gräver guld i kommunal mylla

Våra Socialdemokrater här i kommunen har återigen varit ut och motionerat till kommunen. Nu är det rädsla för gruvprospekteringar som står på dagordningen. Tack och lov är det inte Socialdemokraterna i Hörby som är sista försvarslinjen i denna fråga. Dessa kämpar är vända åt fel håll och siktar på den egna trossen. I sådan situationer är det bra att de lösa skotten av praxis är utdelande till kombattanten i fråga.

Visst kan man förfäras över det som hände ute i Oderup, men miljönämnden drev fallet så långt man kunde utan att råka i stort klammeri med rättvisan. Det är klart att någon meter under markytan så är det inte markägaren som bestämmer längre, utan myndigheten Bergsstaten med stöd av minerallagen. Miljöprövningarna av en eventuell verksamhet sker mot miljöbalken.

Men problemen gäller inte bara under marken, utan även uppe luften. Samma motionär som klagar på det som händer under mark, är jättepositiv till det som händer några meter upp i luften i form av vindkraftverk. Inte heller här är det kommunen som bestämmer hur det går till. I detta fallet är det Länsstyrelsen som kör över kommunen och grannar då dessa drabbas av värdeminskning av fastigheter och obehag av snurrandet. Denna form av miljöförstöring är uppenbarligen helt acceptabel för motionärerna – fast det drabbar väl inte dem personligen.

Vi kan konstatera att gruvbrytning liksom vindkraft är något som faller inom den klassiska ”not in my backyard” – gärna miljöförstöring, men inte hemma hos mig. Visst, det är en mycket mänsklig reaktion, men ankommer det inte på politikern att sätta sig över detta perspektiv och agera rationellt?

Så, kontentan av detta är att våra kommunala socialdemokrater borde i stället kontakta de nationella socialdemokraterna och kanske mer specifikt den nya partiledaren uppe i Stockholm. Fast han kanske inte är så intresserad att gräva för mycket i dessa frågeställningar. Denne är så mycket för kärnkraft som man tillåts vara inom den gamla arbetarrörelsen. En gnutta mer stöd till svensk basnäring och han provocerar ett strömhopp av vänstersossar till vänsterfalangen inom Miljöpartiet.

Så att Hörbysossarna väljer att motionera kommunalt är helt naturligt – lite plakatpolitik kostar så lite, så länge som inga kommunmedborgare tror på deras makt att förändra.

Länk till artikel i SkD 2012-04-07

4 svar på ”Flitiga motionärer gräver guld i kommunal mylla

 1. Anita Ullmann

  Jag har läst ditt inlägg två gånger men hittar inte ett enda sakargument som talar emot vår motion. Ordna en paneldiskussion mellan dig och mig så får vi se om det kommer fram något.

  Svara
  1. Debattvillig

   Anita. Du är lyckligt gift förmodar jag med en man som är fantastisk etc. Grattis isåfall.
   Med handen på hjärtat, jag menar det verkligen.

   Men har du en ring, kanske två på vänster hand? En halskedja i present eller arvegods? Ett par örhängen i 40 års present möjligen? Ett armband?

   Är dessa isåfall i plast, gummi eller dylikt isåfall? För du skulle väl aldrig komma på tanken att bära guld, silver, titan, platina etc? Du går till jobbet förmodar jag, för du kör väl inte bil för allt i världen?

   Jag ser att du använder dator, du lånar på biblioteket kanske.
   Mobiltelefon har du inte, heller ingen tv, dvd, stereo etc hemma?

   Jag kan svara för dig så slipper du. Jo du har allt jag skrivit, samt kör bil till jobbet och flyger till värmen eller dylikt på semestern. Dubbelmoral, smaka på ordet en stund så hämtar jag kaffe så länge.

   Smakat färdigt? Okej, då kör vi vidare.

   Varför det är dubbelmoral Anita är de facto pga att uranbrytning har ingen högre miljöpåverkan än vilken gruva som helst. Om ni vill förbjuda uranbrytning som ändå vart godkänt sen många år, så måste ni ju stoppa även er kassako LKAB ( luossavaara Kiirunavaara Aktiebolag).

   Göra över 4000 anställda arbetslösa, ödelägga hela byar och städer, samt tappa flera miljarder i inkomster.

   Uranbrytning är inte mer farligt än som vilken gruva som helst. Detta vet du förmodligen men du vill inte tappa ansiktet förmodligen.

   Men vi leker lite med tanken och du får din vilja genom, alla kärnkraftverk läggs ner i Sverige, Såsom Tyskland har gjort. Vad blir konsekvenserna? Fundera du på det en stund. Jag vet svaret. Fråga gärna om du vill veta, du kommer bli oerhört chockad kan jag lova dig.

   Ja vad skall man säga?

   Till att börja med så måste jag nästan skrika ut min glädje i att Socialdemokraterna äntligen har tagit sitt förnuft tillfånga och vill överlägga en eventuell blocköverskridande överenskommelse gällande energipolitiken.

   Men det är med sorg jag ser Vänsterpartiet göra en kovändning och säga att dom inte tänker acceptera detta och vill riva upp denne om dom tillsammans i en rödgrön regering vinner 2014.
   Detta kommer röra om i grytan och bland svenska folket tyvärr.

   Med detta uttalande och ställningstagande kommer vänstern att skapa en faktor som med största sannolikhet kommer innebära att återigen så sitter borgarbrackorna kvar vid makten en mandatperiod till tyvärr.

   Att inte vänstern kryper ur sitt skal och börjar läsa på gällande forskningen runt just kärnkraften är för mig ett mysterium. I dagens läge är kärnkraften det absolut bästa vi har för att kunna säkerställa vår egen försörjning av ström i Sverige. har sagt det förut, säger det gärna igen.

   Vindkraften är inget alternativ! Totalt får vi idag en bråkdel av vad kärnkraften ger oss.
   Vindkraften snurrar inte när det är för kallt, När det blåser för mycket eller för lite för den delen. Vilket gör att det inte finns nån kontinuitet i det energislaget.

   Vattenkraften i all ära, men det är ingen förnyelsebar energikälla om man skall gå efter Brundtlandrapporten.
   Våra vattenmagasin vi har används idag på det sätt dom skall göra, som reglerkraft mot kärnkraften.
   Vi kan inte bygga ut dom. Våra älvar är till stor del redan skyddade, men dom som inte är det kommer inte kunna byggas ut då de facto det kommer att förstöra värden för miljarder för turismen, jakten, fisket etc.
   samt om man nu anser att kärnkraften är potentiellt farlig och kan teoretiskt skapa död, vad gör då inte vattenkraften?
   Sveriges idag största vattenkraftverk heter Harsprånget, har en kapacitet på styvt 6 miljoner m3.
   Vad händer om den spricker? Jo den ödelägger ALLT i sin väg hela vägen ner till Boden och ut i havet.
   Hur många dör inte på vägen? Procentuellt sett jämfört med kärnkraften så är det omätbart nästintill. Hade varit rätt intressant och andra handen att göra en jämförelse.

   Till solkraften då.
   Vi har inte lumen nog i sverige för att utveckla detta till full skala. Nuff said.

   Vågkraften.
   Ja det är helt klart ett intressant område som jag följer med spänning.
   Men i dagens läge är det inte aktuellt för högskala då det är på experimentskala fortfarande.

   Bioenergi.
   Ja det är kanon, om bara idioterna till byråkrater i EU hade kunnat släppa kaffekoppen och nötterna för att faktiskt ta tag i detta. Såg för övrigt rörande just EU och dess helt absurda tankegångar, ett reportage om en stackars fiskodlare med nästintill noll % utsläpp som inte fick godkänt enligt EU som ekologisk odling och får därmed inte tillgång till eventuella stödmedel. hur tänkte man här?

   Sen har vi ju försöksstadier på många intressanta områden. tex :

   Fusionsreaktorer.

   toriumreaktorer.

   Sen är det trots allt så att om man jämför livscykelanalysen på kärnkraften kontra vindkraften så ser man i graf att vindkraften är körd i grus bildligt talat.

   Eller skall vi göra som vårt smått hjärntvättade massmedialt sett, grannland Tyskland? Vi stänger kärnkraftverken efter att motståndare stått med snuttefilten och tummen i munnen utanför regeringen med slagorden” ni är dumma, vi vill faktiskt”
   Och börja elda massiva mängder brunkol? Ja men det är ju kanon! *NOT*
   Eller som när vi stängde Barsebäck, och danskarna fick problem med försörjningen då Barsebäck stod för en hel del. Vad gjorde dom? Jo började elda kol och sopor!

   Nu tänker ni ” men Fukushima, Tjernobyl, Harrisburg då?”

   Kära läsare, en gång för alla skall vi tillsammans ha en lektion i historia.
   Är ni redo gott folk?
   Nu kör vi!

   Först tar vi Tjernobyl.

   Den 29 April 1986 Small reaktor 4 i Tjernobyl. En tragisk olycka.
   Katastrofen var ett faktum, och beredskapen höjdes i närliggande länder i Europa.
   Men det skall tilläggas ett par saker som oftast glöms bort i denna högst tragiska olycka.
   1. Mindre än 50 personer har omkommit i direkt följd av olyckan.
   2. I dagens läge inom den zon som har upprättats runt området, lever en blomstrande flora och fauna.
   Många djur har i dagens läge hittat en fristad inom zonen.
   3. Det är också så att många har sakta men säkert börjat flytta tillbaka inom zonen, odlar sina egna grönsaker, föder upp kreatur etc. Men ingen av dom har höjda värden i kroppen.
   4. Reaktorns konstruktion och dess högst markanta inverkan till andledningen till olyckan.
   Kommer här under i kursin text att saxa in text från wikipedia. ja jag vet det är inte helt rätt enligt      källhänvisningsprincip. Men det skall tilläggas att från Wikipedia så kan man ta sig vidare till bättre länkar och  forskning etc.


   Reaktorn var av typen RBMK-1000, där varje bränsleelement omges av en trycktub i vilken vatten pumpas in genom bränsleelementet för att bringas att koka. Varje trycktub är omgiven av grafit, som fungerar som moderator i kedjereaktionen. Vid låga effekter leder denna konstruktion till att reaktorn lätt blir instabil, dvs. en ökning av effekten leder till att ånghalten ökar, vilket i sin tur leder till ytterligare effektökning och så vidare. Att en ökad ånghalt leder till ökad effekt, kallas positiv voidkoefficient. Världens övriga kommersiella reaktorer har alltid negativ voidkoefficient (dvs. ökad värme och ånghalt ger sämre moderering vilket i sin tur leder till minskad kärnklyvning och därmed minskad effekt). För att reglera en reaktor med positiv voidkoefficient krävs att kärnklyvningen styrs på något annat sätt, exempelvis genom att föra in styrstavar i reaktorn antingen manuellt eller genom ett reglersystem. Det var detta reglersystem som inte hann med i Tjernobyl, vilket starkt bidrog till att effekten ökade okontrollerat.
   Ett annat problem var styrstavarnas spetsar som hade som funktion att göra att styrstavarna kunde skjutas in och dras ut, utan att skada grafiten i reaktorn. Spetsarna saknade därför helt neutronabsorberade material. När personalen började skjuta in styrstavarna, ökade effekten hos reaktorn och minskade inte som förväntat. Detta överraskade personalen, som inte genomgått simulatorutbildning. Personalen vid kärnkraftverken tränas i kontrollrum som är identiska med verkliga kontrollrum vid kärnkraftverken. Det finns ingen kärnkraftreaktor, utan datorer simulerar funktionen hos en verklig kärnkraftreaktor. Vanlig drift och incidenter som kan leda till en olycka tränas. Det är samma träning som flygpiloter genomgår. Incidenter som kan leda flygolycka och hur en flygolycka undviks tränas. Det fanns inga simulatorer till ryska kärnkraftverk av typ RBMK, utan personalen hade endast teoretisk utbildning och lärarled undervisning i kontrollrummet.
   Taket och övre delen av reaktorbyggnaden hade ett tunt tak och tunna väggar av industrikaraktär. Nedre delen av reaktorbyggnadens väggar var byggda av betong. Ångexplosionerna och den intensiva hettan förstörde locket över reaktortanken och övre delen av reaktorbyggnaden. Det gjorde det möjligt för radioaktiva ämnen att sprida sig över ett stort område.”

   Märk väl i detta att reaktortypen är idag ej förekommande. Samt starkt kritiserad.
   Redan två veckor innan olyckan var ett faktum försökte en anställd på Vattenfall att publicera en artikel i Dagens nyheter, men artikeln refuserades tyvärr. Olyckan hade kanske kunnat hindras, vem vet.
   Gällande källa till detta är här ” Artikeln om Tjernobyl” Tidpunkt 59 min.
   I Sverige har vi det som kallas för ”kokvattenreaktorer” en BWR.
   Konstruktionen på just BWR reaktorer är jämfört med reaktor 4 i Tjernobyl,  som natt och dag.

   Vi skall återkomma till detta lite senare gällande svensk kärnkraftindustri och den ”våldtäkt” som skett på densamme under många år.

   Till Tjernobyl igen. Ni tänker säkerligen nu ” MHÄ! det är ju massa cancerfall som uppkommit efter detta!”

   Nja, nu ska vi bryta ner detta i mindre delar gott folk.
   För att Citera en av Sveriges mest kompetenta debattörer inom kärnkraftsdebatten, mannen med Sveriges vassaste fingrar, myten, ”the one and only” Michael karnerfors.


   I de drabbade länderna har man påvisat ca 4000-7000 extra fall sköldkörtelcancer som en följd av olyckan – en ökning med ca 1000% för själva cancerformen, 4 – 7% för antalet cancerfall totalt för den påverkade gruppen – men med en överlevnadsgrad på över 99% eftersom sjukdomen är lätt att upptäcka i tid med screening (vissa ”markörer” – signalämnen i kroppen – för sköldkörteln ger tydliga utslag vid minsta fel, vilket man ser tidigt med hjälp av blodprov så länge man tar dem regelbundet). Dock borde detta ha varit onödigt, därför att alla dessa cancerfall kommer av det fruktansvärda faktum att sovjetiska myndigheter stoppade inte mat och mjölk förgiftad med Jod-131, trots att det är lätt att upptäcka och sålla bort kontaminerade varor.
   I Sverige rådde Becquerel-hysteri i flera år och vissa illa genomtänkta åtgärder genomfördes, som att man slaktade och kasserade onödigt många renar. Dock har man inte – trots diverse oseriösa figurers idoga försök – kunnat påvisa att vi fick några hälsoeffekter i Sverige.”
   Saxat från blogginlägg : därför samarbetar vi kärnkraftskramare med motståndarna.

   Till Harrisburg då.

   28 mars 1979 inträffade härdsmältan i reaktor 2 på Three Mile Island utanför Harrisburg.

   Det tog lite styvt fem år att sanera olyckan. Det skall även tilläggas att ingen dog i olyckan.
   Heller inga särskilda utsläpp skedde under olyckan då inneslutningen gjorde det den var konstruerad för.
   Totalt sett så lämnade ungefär Endast 92500 TBq reaktorn. Det är lite mer än vad det lämnades under ett år från reaktorn.

   För er som vill läsa mer så kommer källa här:
   Harrisburgolyckan.

   Till Fukushimaolyckan.

   Måste inleda med att säga att det är en grymt tragisk olycka! Det går inte att undkomma.

   Nu till ämnet då.

   Den 11 Mars 2011 pga av massiva jordbävningar med tillhörande tsunami och inslående vågor från havet mot kraftverket så lade reservgeneratorerna av, då stora delar av elnätet gick ner pga jordbävningarna.
   Block 1, 2, 3 fick till slut ingen kylning och partiell härdsmälta uppstod. Den partiella härdsmältan var även orsaken till dom vätgasexplosioner som uppstod.

   Det skall tilläggas att trots dom absurda mängder skalv och efterskalv i jordbävningen samt tsunamin som kom i samma veva så klarade sig verken såpass bra. Det om nåt borde ju säga er ”WOW! vilken kvalitet!”.

   Det är ingen som har dött i följderna av olyckan, dom som dött är pga drunkning etc.
   Tepco som äger verket måste ha en eloge i skrivande stund för deras fenomenalt starka insats med att begränsa omfattningen av olyckan.
   källa:

   Fukushimaolyckan

   Så gott folk. nu har vi betat av dom punkterna.
   Va säger ni? En kopp kaffe och en liten paus innan vi fortsätter med dagens lektion? jag är i alla fall förbaskat sugen på en kopp, suttit här nu en stund och behöver sträcka på benen.

   Så! Har ni hämtat er en kopp nu? Pussats med sambon och kanske till och med en liten kaka till kaffet? Sätt er tillrätta så fortsätter vi färden mot upplysningens vackra fält.

   Gällande det vi skulle återkomma till som jag petade i förut, den absurda ”våldtäkt” som skett sen 70 talet på svensk kärnkraftsindustri.

   I och med kärnkraftsbeslutet 1980 var debatten stendöd. Från att ha varit den hetaste frågan på 70-talet försvann den på rekordtid från det allmänna medvetandet. Palme hade lyckats rädda det socialdemokratiska partiet ifrån att splittras. Folket var nöjda och politikerna andades ut; de hade sluppit den heta potatisen och istället lyckats kasta den ifrån sig, 30 år in i framtiden.
   1997 började kaoset på allvar. Regeringen Persson gick ihop med Centern i en uppgörelse som innebar:
   Barsebäck lades ned.
   Slutdatum år 2010 togs bort.
   Regeringen gavs rätt att när helst besluta att lägga ned reaktorer.
   Tidigare var regeringen tvingad att be riksdagen om lov för att få stänga reaktorer. Men i och med avvecklingslagen kunde regeringen på eget bevåg ta sådana beslut, utan att behöva förankra dem hos de folkvalda.
   I ett slag försvann alla möjligheter för kärnkraftsbolagen att planera långsiktigt. Från att ha haft ett klart och tydligt stopp-datum visste de nu inte om de skulle få nedläggningsbeskedet i morrn – på samma sätt som Barsebäck – eller om det skulle komma om 10-20-30 år. På frågan om de skulle livstidsförlänga verken för tvåsiffrigt antal miljarder eller inte fick de inga besked. Däremot sade avvecklingslagen att livstidförlängningar som fick verken att gå i över 40 år inte skulle få ersättning för dessa vid en eventuell nedläggning.
   7 § När ersättningen skall bestämmas skall som särskilda förutsättningar gälla följande:
   Har upphörandet av driften vid en kärnkraftsreaktor medfört inverkan av någon betydelse på priset på högspänd el i Sverige, skall ersättningen beträffande den reaktorn bestämmas på grundval av det pris som skulle ha gällt om en sådan inverkan inte hade förekommit.
   Ersättningen skall bestämmas utifrån antagandet att en kärnkraftsreaktor inte kan nyttjas mer än 40 år efter den tidpunkt då den först togs i kommersiell drift.
   Först 2005-2006 fick bolagen beskedet att de hade tillåtelse utföra livstidsförlängningarna som de hade börjat planera för. Men det var för mycket arbete på alldeles för kort tid. Tidigt på våren 2009 gick de igång med det praktiska arbetet, och misslyckades kapitalt. Över 24 reaktormånader förseningar och två oväntat extra kalla vintrar orsakade kaos i det svenska energisystemet. Avvecklingslagen landade i våra brevlådor i form av skyhöga elräkningar.
   Och som inte det var nog har dessutom Strålsäkerhetsmyndigheten varnat för att vi riskerar få en brist på kunnig personal inom kärnkraftssäkerhet och strålskydd. Myndigheten säger att det tar upp till 20 år att ersätta experter inom dessa områden.
   Enligt myndighetens senaste risk- och sårbarhetsanalys väntas brist på specialister inom både kärnkraftsäkerhet och strålskyddsberedskap de närmaste åren. Många av experterna i Sverige är redan pensionerade och ersättarna är för få. I rapporten konstateras att det kommer att ”ta lång tid att på nytt bygga upp den saknade kompetensen”. Att utbilda en ny specialist beräknas ta omkring 20 år.
   –Det är ett stort problem. Sverige har inte sett om sitt hus i tid och vi har inte klarat att överföra kunskap till nya generationer, säger Robert Finck.
   Bakgrunden är att Sverige under många år planerade att avveckla kärnkraften. Efter olyckan i Tjernobyl för 25 år sedan infördes också den så kallade tankeförbudsparagrafen i kärnteknik- lagen som delvis hindrade svensk kärnkraftsforskning. Intresset för att studera kärnteknik hamnade på en bottennivå.
   Dessutom har SSM vid flera tillfällern behövt att gå in och ta kärnkraftsbolagen hårt i örat, med bland annat ”särskild tillsyn” av Forsmark och Ringhals.
   Efter 35 års kärnkraftsdebatt har vi lyckats köra svensk kärnkraft i botten. Ingen – inte vare sig kärnkraftsförespråkare eller kärnkraftsmotståndare – kan tycka att det är en bra situation vi har idag.
   Saxat från Michael Karnerfors och det oberoende nätverket ”NPYP”

   Ja jag vet, det är inte mina ord. Men Michael Karnerfors sammanställer informationen så väl i just denna text och den härrör just till det jag ville få fram.

   Sen skall det tilläggas att i dagens läge är svensk kärnkraftsindustri en riktig mjölkko för statskassan.
   Svenska statskassan tjänar i runda slängar 4.2 miljarder varje år på det som kallas för effektskatt.
   Finansdepartementet har tidigare funderat på att eventuellt höja denna skatt, men tog ingen skruv, vilket är tur.

   Nej nu gott folk, nu får det vara nog med dagens lektion i kärnkraftshistoria.

   Lägg ihop anteckningsblocken i bänkarna tills vi möts här igen för nästkommande lektion i nåt ämne som berör oss alla.

   Från mig till er, en varm applåd för att ni har tagit er tid att läsa..

   Svara
 2. Snorkfröken

  Nej, jag orkade inte läsa igenom all text från ”Debattvillig”, utan gav upp efter de två första styckena. Inlägget vinglade hit och dit i tankegångarna, och det var väldigt svårt att försöka hitta den röda tråden. Personen har också försökt låtsas vara påläst och objektiv, men misslyckades totalt. Så går det när man enbart ”saxar” det man är intresserad av ska komma fram och utesluter det man inte villa komma fram.

  För övrigt verkar ”Debattvillig” inte ha något annat vettigt för sig – t.ex att arbeta för sin försörjning – eftersom det måste ha tagit VÄLDIGT lång tid att först hitta de s.k. källorna, fundera över saker och ting och sedan skriva detta mycket märkliga inlägg.

  Svara
  1. Debattvillig

   Jaså?

   Ska berätta det för min arbetsgivare att jag inte jobbar för min försörjning.
   Sen är det smått ironiskt att du går på att det är saxat och likt en travhäst blundar för att det är rak fakta.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.