Första kilen på väg rakt in i regeringen i gammal oroshärd

Inget kommer ena borgarna som kärnkraften. Långt borta känns 1978, när jag var sju år gammal, och Torbjörn Fälldin avgick när två reaktorer skulle laddas. Besluten att bygga dessa två hade tagits av Socialdemokraterna och in i den borgerliga regeringen kom dessa trojanska hästar.

De flesta av våra kärnkraftverk lever kvar och fortfarande har de kvar sin potenta sprängkraft. Då tänker jag inte främst på sprängkraften som uppstår vid en härdsmälta, utan när dogmatism möter verkligheten. Det har ju hänt förr, om man säger…

Nu skall man i riksdagen sätta igång med de blocköverskridande samtalen om framtidens energiöverenskommelsen. I ett läge där borgerliga oppositionen under alliansens fana lyckats ena sig är situationen diametralt annorlunda i regeringslägret.

Socialdemokraterna är för ett fortsatt användande av kärnkraft emedan det ligger i Miljöpartiets själ och ideologi att motsätta sig kärnkraft. Dessutom finns klyftan rakt genom departementen där Näringsdepartementet har den ypperliga Mikael Damberg (som råkar vara Socialdemokrat) som statsråd.

På miljödepartementet huserar Miljöpartisten Åsa Romson. Dessutom sorterar energiministern under detta departement där Socialdemokraten Ibrahim Baylan.

Jag hör Carl Bildts ord ”rödgrön-röra” ringande i mitt bakhuvud.

Så när Sverigedemokraterna gjorde bort sig med budgetutspelet om ”att rösta emot varje budget” så har härmed alliansen ett ypperligt tillfälle att markera hur otroligt svag denna regering är. Med detta kan man se till att Socialdemokraterna tvingas att överge vänstersvängen som Miljöpartiet och Vänsterpartiet har tvingat ut dem på.

Det vore bra för Sverige.

2 svar på ”Första kilen på väg rakt in i regeringen i gammal oroshärd

 1. Torbjörn Malvå

  Jag föredrar ändå en rödgrön röra framför en blågrön dito. Alla har vi ju hört talas om blågröna alger

  Svara
 2. debattvillig

  Jag hoppas socialdemokraterna tar sig i kragen med ena handen och cojones i andra och får genom nybygge av kärnkraften.

  För hur man än vrider på det, så har rödstrumporna i MP ingen fakta mot kärnkraften 🙂

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.