Hög igenkänningsfaktor av ett dysfunktionellt parti

Under veckorna jobbar jag till och från i Jönköping. Den senaste veckan har tidningen Jönköpingsposten skrivit om problemen inom Moderaterna i Jönköping. Grupperingar, förtroendeomröstningar, uteslutningar och avhopp.

Kort kan man beskriva det nu aktuella skeendet med att moderaten Marie Lundberg hade skrivit ett brev till gruppresidiet om hur hon uppfattade ett resonemang. Då utsattes hon för en förtroende omröstning på grund av dessa åsikter. Moderateratledningen i Jönköping konstaterar trots repressiviteten att man har högt i tak.

I fredags så skrev Skånskan om att jag anser att det är dåligt för ett borgerligt parti att krypa långt under täcket  i en regnbågsallians dominerad av Socialdemokraterna. Genast var centerordföranden i Hörby ute och kommenterade i stil med att ”foga dig eller stick”.

Alla normalt funtade människor hade med största sannolikhet kommenterat de skilda åsikterna med att ”det är normalt med olika åsikter och uppfattningar i ett parti” – kanske med det klyschartade tillägget att ”det är högt i tak i vårt parti”.

Riktiga politiker är per definition åsiktsstinna varelser. Om det inte finns plats i partiet för dessa individer, då har vi partier utan politiker. Partier utan politiker är partier utan politik.

Eftersom partierna är ryggraden i vår demokrati så blir vår demokrati administrerad i samma hjulspår i stället för att vara driven av en vision om ett bättre samhälle. Dessa personer drivs inte av en övertygelse utan av just det faktum att de är maktinnehavare. Demokratin har då övergått till att vara en oligarki eller i vardaglig mun – ett maffiastyre.

m

M som i Motsättningar

Jag har haft den otroliga förmånen att studera detta fenomen från första parkett där vi hade en oligark till kommunalråd i Hörby. Kulturen i den moderata fullmäktigegruppen har dock inte förändrats genom oligarkens frånfälle. Nya personer iträder sig oligarkens mantel och fortsätter värvet att jaga politiken på dörren.

Utifrån det jag läser om vad som händer i Jönköping ställer jag mig frågan ”Är det en slump att det händer i ytterligare en moderat fullmäktige grupp?” Precis samma process som pågår i Jönköping har pågått, och pågår troligtvis fortfarande, hos Moderaterna i Hörby.

Vad betyder det att det näst största partiet inte kan föra en normal diskussion utan att det deterministiskt leder till kraftiga personmotsättningar? Är det så att moderaterna över hela linjen lider av en intellektuell utplåning när rädslor för uteslutning hämmar den interna idédebatten?

Anna Kindberg Batra har nog större uppförsbacke att bestiga för att förnya partiet efter att de fyras gäng (Schlingmann, Borg, Reinfeldt och Littorin) lämnat åt partiet att forma sitt eget öde.

Vem vet, Moderaterna kanske inte har en inbyggd dynamik med högt i tak för att partiet skall kunna förnya sig av egen kraft. Partiet kanske kräver en stark ledare som med tillräckligt stor auktoritet sätter småpåvarna på plats, upphäver ingrodd nepotism och förnyar partiets politik genom chock. Eller är det så att partierna tröttnar på oligarkerna och revolutionerar sig själva genom att skicka dem på dörren?

m-oppinionTopparna historisk är starka ledare Adelsohn, Bildt och senast Reifeldt-1 som skjutsar upp opinionen. Låt mig förutspå att Kindberg Batra kommer harva runt 17% de närmaste åren då ledarskapet och den politiska revolutionen och förnyelsen lyser med sin frånvaro.

På tal om ledarskap så är det talande hur det moderata kommunalrådet beter sig. Läs artikeln i Jönköpingsposten och fundera på attityden när Carin Berggren förhåller sig till sina partikamrater:

Flera personer som Jönköpings-Posten pratat med vittnar om hårda tag mot alla oliktänkande inom partiet men Carin Berggren menar att bilden är helt felaktig.

– Jag är förvånad. Jag förstår inte vad du har fått det ifrån, det här är inget jag känner till, säger hon.

Vad säger du om uppgifter om att det förekommit hot?

– Nej, lägg ner, det låter inte klokt.

– Tänk vad härligt att vi tar in nya människor. Det är inget som säger att bara för att man sitter i en nämnd ska man inte flytta på sig, det handlar om ett uppdrag man har, säger Carin Berggren.

Carin Berggren säger att när det gäller kommunstyrelsen är det hon själv som valt vilka hon ska ha omkring sig.

Ja, vad kan man säga om det? Det är ingen ledare de har som Moderat kommunalråd i Jönköping… heller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.