Ideologisk skillnad runt rättvisebegreppet i valet 2010

Rättvisa, jämlikhet och broderskap. Det är fascinerande hur orden kan vara så lika, men vilken skillnad i verklighet som Moderaternas och Socialdemokraternas politik betyder.

För mig kokar det hela ner till ideologi. Ideologin är mångfacetterad, men rättvisebegreppet är centralt. När alternativen i årets val har samma vokabulär, då är det viktigt att förstå denna ideologi, speciellt när overifierbara siffror bollas i TV-sofforna fram till valdagen.

Rättvisebegreppet

Vad är rättvisa? SAOL säger ”Opartiskhet” – ett rättvist samhälle är opartiskt. Vad betyder det då? Samhället gör inte skillnad på olika invånare, alla skall ha samma chanser/skyldigheter/rättigheter. Detta är visionen, men när det handlar om hur samhället, som tillhandahåller rättvisan, ser ut, är det intressant att se hur det skiljer sig i synen på rättigheterna runt arbetet.

Rätt till dig själv

Förvånande nog har Moderat rättighetssyn likheter med Marxismens syn på människan. Marxisterna talar om att man skall äga sin egen kropp, och i detta avseende har moderaterna samma vy; arbetarna skall återta makten över sitt arbete som under socialdemokratin ligger hos staten (till skillnad mot kapitalet under Marx’ 1800-tal). Där socialdemokratin fokuserar på skyldigheten att betala skatt och rättigheten till bidrag, talar moderaterna om skyldigheten att ta ansvar för sitt eget liv. Men för att individen skall ha möjlighet till att ta detta ansvar måste individen också får möjlighet. Det betyder att man som enskild skall ha rättigheten till resultatet av det tagna ansvaret. Poulärt sägs detta vara sin egen lyckas smed, som av en outgrundlig anledning har en negativ klang.

Konkret politik

Så när det talas om skattesänkningar för låginkomsttagare så är det bland annat friheten som det handlar om. Naturligtvis finns det trovärdighetsproblem inom den borgerliga lågskattepolitiken. Mycket olyckligt blev det när fastighetsskatten slopades, vilket hade en ofördelaktig fördelningspolitisk konsekvens. Även skattesänkningarna för höginkomsttagare, en grupp som redan är fria från staten, drar man inte bara undan resurser från det offentliga, men den största skadan är att trovärdigheten för rättighetsperspektivet ovan minskar, då det uppfattas som en generell lågskattepolitik.

Länkat från interssant.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.