Ingen semestersmäll i år


Igår var det socialnämndsmöte. Härligt att vara igång igen efter sommaruppehållet. Tyvärr var jag tvungen att avvika efter en och en halv timma, men under denna tid hann vi diskutera budgetuppföljningen och fatta ett viktigt beslut.

Nu är inte sommarsiffrorna klara ännu för hela semesterperioden men det ser rätt så bra ut. De stora tapp som vi tidigare drabbades av under semester med en skenande personal/vikarie-situation har inte manifesterat sig i år.

Det skiljer 8Mkr mellan 2012 och 2013!

Att så inte har hänt är ett bevis på att organisationen börjar mogna. Det finns ett fokus på styrningen genom ekonomin samt ett bevis på att trägen, uthållig politik och fokus ger resultat. Skiftningen mot hemmaplanlösningar har gett effekt med minskade inköp av externa entreprenader med 6Mkr i helårsprognosen.

Till den mer dystra siden kan nämnas försörjningsstöden som ökar med 2Mkr (också i helårsprognosen). Vi har 114 fler hushåll i kommunen som får försörjningsstöd jämfört med hur det såg ut i januari. Totalen ligger nu på 311 hushåll och det är en väldigt hög siffra jämfört med likande kommuner. Detta är något vi måste komma till rätta med.

Det viktiga beslutet som vi fattade handlade om att vi i nämnden på nästa möte kommer få en detaljerad rapport om hur, och i vilken takt, vi kommer kunna minska våra kostnader in för 2014.

Vi kommer även få en risk- och konsekvensbeskrivning om Socialnämnden inte tilldelas de medel som behövs för  fortsatt drift enligt plan. Detta är otroligt viktigt i budgetdiskussionerna som kommer ske i oktober och varje partigrupp måste ta ställning till konsekvensanalysen.

Det är otroligt viktigt att vi inför 2014 får en realistisk budget som grundar sig på fakta på marken och inte ett stint stirrande på karta om politiska mål eller valrörelse.

Ni som har varit med ett tag känner historien. Tills 2011, när den nya nämnden tog plats, så har det varit inofficiellt accepterat att Socialnämnden har dragit budget. Det har inte funnits några förväntningar på att nämnden skall hålla budget. Denna attityd ser man fortfarande utanför nämnden när budgetramarna skall sättas.

Nämnden har gått med minus så långt tillbaka man kan minnas och i stället har man i förvaltningen jobbat med en skuggbudget för att kunna koppla utfallet mot någoting. Detta har inneburit att man från politikerhåll inte har haft någon som helst kontroll över verksamheten. Resultatet har blivit vad det har blivit, vilket man med tidigare attityd har accepterat. Allt för ofta hör man från centralt håll att ”om man ger dem mer pengar så går det bara åt mer” och så fortsätter med charaderna.

Det var skrämmande att se hur nämnden hade misskötts fram tills 2011. De ansvariga skakade överdrivet på huvudet och sa att det var inget man kunde ha gjort. I revisionsdebatten 2011, när vi diskuterade revisionens rapport för 2010 som anmärkte på socialnämnden för brister, så hävdade jag att det faktiska problemet låg på kommunledningsnivå. Det är kommunstyrelsen som skall utöva översikt över nämnderna. Dessutom är det kommunledningskontoret som tillhandahåller ekonomifunktionerna.

Förvaltningschef och nämndordförande skulle fått foten för länge sedan om man begripit hur illa det stod till. Tyvärr så var man för självupptagen och glömde bort sin roll att utöva uppsikt på nämnderna. Detta var något som revisionen riktade en kraftig anmärkning på kommunstyrelsen tidigare i år för dess oförmåga att utöva denna uppsikt.

Tyvärr har vi även efter 2011 när vi tog över nämnden fått lida med sjukan att från centralt politiskt håll, där insikten saknas om att styrningen genom budgeten är så otroligt viktig. Jag kan bara hoppas på att en samlad politikerkår nu står upp och säger att det får vara nog med prat. En tydlig signal måste ges att nu är det disciplinerad förvaltning som gäller. Resultatet av budgetberedningens arbete i oktober kommer visa om så har skett.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.