Provade vingarna och hamnade i galen tunna direkt

Så då var det dags för Stefan Löfvén att prova ett konkret uttalande. Äntligen tycker många av oss som har svårt att förstå vad Socialdemokratisk politik egentligen innehåller. Ämnet som man tänkte prova vingarna med var ett ställningstagande om borgerlig skattepolitik.

Den nyvalda partitoppen konstaterade att det är politiskt omöjligt att avskaffa ett femte jobbskatteavdrag efter valet om man skulle komma till makten 2014. Reaktionen från rörelsen lät inte vänta på sig som vrålar ut ett stort NEEEEJ till toppens konstaterande.

Sänkta skatter är ingen prioriterad fråga för Socialdemokratin, men rent valtaktiskt är det minerad mark att inte smeka medelklassen medhårs med ytterligare höjda grundavdrag. Skall man vinna valet 2014 så måste man ha denna grupp med sig. Ett löfte om att fiska pengar ut medelklassens mittenväljares fickor torde repellera allt för många.

Men medlemmarna är inte lika pragmatiska, läs bland annat Susanne Meijers blogg och andra Socialdemokrater om att det är pengar till fel individer. Jag tror inte att ett femte jobbskatteavdrag är en valvinnare för borgarna heller, men nu är anden släppt ut ur flaskan i och med Reinfelds sommartal där grundavdraget och brytpunkten för statlig skatt var det två tunga bitarna. Att få in den anden låter sig inte göra… av någon.

Det mest intressanta är dock att Stefan Löfvén lyckades komma i konflikt med sin egen rörelse direkt när ett konkret förslag lanseras. Vilar det en förbannelse över partiordförandes relation till rörelsen.

Men inte nog med att Reinfeldt lyckades spräcka Sossarna, han lyckades även med konststycket att skapa en spricka i alliansen där både Centerparitet och Kristdemokraterna darrar på manschetten. Ett politiskt konststycke som heter duga – lite som en bowlare som lyckas få ner käglorna på två banor med ett klot samtidigt.

2 svar på ”Provade vingarna och hamnade i galen tunna direkt

  1. Anita Ullmann

    Det är aldrig bra att underskatta sina motståndare, Per-Elis och det verkar du göra. Det finns nog inte en enda Socialdemokrat som skulle ge dig rätt i ditt påstående att ”Reinfeldt lyckades spräcka Sossarna”. Tvärtom! Det må vara svårt för dig att förstå hur denna folkrörelse fungerar, hur dynamiken fungerar när debatter är igång. Det kommer alltid finnas skilda synpunkter på tillvägagåendet, men kraften som bär Socialdemokratin är de gemensamma värderingarna som inte går att diskutera bort.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.